Sony WH-CH700N Review - Urenlang luisteren

  Beeld je in. Je zit in de trein en je hebt een geweldig boek mee, wat je in alle stilte wilt lezen zonder de harde geluiden van de trein. Je loopt dus naar voren naar de machinist toe en vraagt of het met die luidruchtige trein even wat stiller kan. Plots geeft hij je een klap op je gezicht en sta jij je af te vragen of het allemaal niet makkelijker kan. Hoe Sony jou de oplossing biedt lees je in de Sony WH-CH700N review!

  Sony

  Sony is de laatste tijd druk bezig met het uitbrengen van verschillende draadloze koptelefoons en oordopjes . De toekomst ziet er draadloos uit, geen gesjoemel meer met oordopjes die in de knel zitten of bedrading van koptelefoons die blijven haken. Bluetooth is dé manier vooruit volgens veel bedrijven, waaronder Sony.

  Naast volledig draadloze oordopjes, zoals de WF-1000X, heeft Sony dus al meerdere koptelefoons uitgebracht die volledig zonder snoer gebruikt kunnen worden. Eén daarvan is de WH-CH700N. Deze headphone biedt urenlang luisterplezier met een noise cancelling functie, die je ook kan gebruiken zonder muziek te luisteren. Die nare treingeluiden kun je dus voor jezelf afsluiten zonder een machinist te storen!

  Wanneer je de koptelefoon uit de verpakking haalt, zie je dat de Sony WH-CH700N een fraai design heeft met een paar zeer handige knoppen. Aan de linkerzijde (rechts op onderstaande foto) zit de aan-en uit knop en de noise cancelling knop, maar ook de ingang voor de oplaadkabel en voor de bedrading. Via de bedrading is de koptelefoon ook te gebruiken zonder Bluetooth. Dat is, als de bedrading in de verpakking zit. Dat was bij ons exemplaar namelijk niet het geval, de oplaadkabel en het draad zaten er niet bij. Dat maakt opladen en luisteren zonder batterij toch wat lastiger!

  Sony WH-CH700N review - de koptelefoon

  Makkelijker schakelen dan in een auto

  Via de knoppen op de rechterzijde is je muziek heel makkelijk te regelen. Er zit een aparte volumeknop waarmee je jouw mediakeuze harder of zachter kunt laten afspelen. Naast deze knop zit er een hele fijne schakelaar. Door deze in te drukken pauzeer je je media en door de knop naar voren of naar achter te schuiven via het schakelaartje kun je gemakkelijk naar het volgende of vorige nummer.

  Door de knop ingedrukt te houden activeer je de voice-assistant en wanneer je wordt gebeld kun je via een druk op deze knop meteen opnemen. Om weer op te hangen druk je de knop nog een keer in. De schakelaar is erg precies en bovendien zeer handig. De aan- en uit knop kan wel voor enige irritatie zorgen. Deze blijft namelijk knipperen, ook als er al muziek wordt afgespeeld. Minder irritant voor jou, wel voor mensen die achter je zitten. Ook het zoeken kan verwarrend zijn.

  Door de knop twee seconden ingedrukt te houden gaat deze natuurlijk aan of uit, maar om ervoor te zorgen dat de koptelefoon via Bluetooth gaat zoeken moet je de knop zo'n zeven seconden ingedrukt houden. Voor die tijd zegt het apparaat al dat deze aan of uit gaat, waardoor het kan lijken alsof het ingedrukt houden voor het zoeken niet werkt. De soort sirene lichten die na de zeven seconden oplichten vertellen het tegendeel, maar het kan wel voor een beetje verwarring zorgen.

  Sony WH-CH700N review - mannetje met koptelefoon

  Comfortabele kussentjes

  Het is eindelijk gelukt, jouw apparaat is onlosmakelijk verbonden met de koptelefoon, net zoals de naam 'Wolverine' onlosmakelijk verbonden is met acteur Hugh Jackman. Je zult meteen merken dat de kussentjes van de koptelefoon erg fijn rondom je oren zitten en dat het apparaat goed stevig zit. De koptelefoon kan urenlang op je hoofd zitten zonder problemen of last, tenzij je één kant van je oor af wilt houden.

  Of je nou de rechter of linkerkant van de koptelefoon van je oor afhaalt om beter te kunnen letten op de buitenwereld, het blijft even onaangenaam. Al snel zit het niet meer lekker wanneer niet allebei de oren worden bedekt met zachte kussentjes. Toch jammer, aangezien het soms fijn is om wat beter te kunnen luisteren naar de mensen om je heen, zoals op kantoor.

  Wanneer je de WH-CH700N dan eindelijk gebruikt merk je wel dat er veel kwaliteit in zit. De noise cancelling functie alleen al. Deze functie is erg aangenaam en zeker als je in een trein zit of langs een drukke weg woont merk je het verschil. Stemmen en wat hardere geluiden blijf je horen, maar de rijdende trein of de langsrijdende auto's klinken ineens een heel stuk minder door de functie.

  Sony WH-CH700N review - drukke ruimtes

  Smaken verschillen

  Het gaat bij koptelefoons vooral om de kwaliteit van het geluid. Hoe zit dat bij de WH-CH700N? Jammer genoeg verschilt het erg bij het soort muziek waar je naar luistert. De piekfijne klanken die uit de koptelefoon worden geblazen zijn een groot pluspunt. De bass die uit het apparaat komt is ook top. Ritmische muziek komt geweldig naar voren tijdens het luisteren via de WH-CH700N.

  Het stemgeluid valt echter wel wat tegen. In vergelijking met de JBL E55BT is het geluid van de WH-CH700N op veel punten helderder. Stemmen klinken alleen wat 'glazig' en veraf. Er zit niet veel verschil tussen de twee koptelefoons, maar vanwege het prijskaartje van de Sony koptelefoon waren de verwachting wel wat hoger.

  Vooral als je houdt van muziek waarin bijvoorbeeld veel wordt gerapt of gezongen is dit jammer. Bij wat rustigere rapmuziek is het met name te merken, er lijkt wat meer afstand tussen de tekst en jou te worden gecreëerd. Als je alleen houdt van genres als house of hardstyle en er weinig gesproken teksten in jouw muziek voorkomen, zal dit een stuk minder uitmaken.

  Sony WH-CH700N review - gedraaid

  Lekker lang luisteren

  Een groot pluspunt van de Sony WH-CH700N is de batterijduur. Wanneer het apparaat volledig is opgeladen kan deze tot maar liefst 35 uur mee, wanneer je muziek afspeelt en noise cancelling aan hebt staan. Zonder noise cancelling wordt deze tijd verlengt tot 40 uur. Al zou je non-stop bellen zou je ongeveer even lang kunnen doen met de koptelefoon. Qua geluid is dat ook geen probleem, want de microfoons van de koptelefoon zorgen ervoor dat de persoon aan de andere kant van de lijn je zonder problemen kan verstaan.

  Daarnaast heb je ook de optie om met bedrading te luisteren en noise cancelling aan te zetten. Op deze manier gaat het apparaat 50 uur mee, waarna de noise cancelling ophoudt en je nog alleen via de bedrading kan luisteren. Een fijne optie om achter de hand te hebben.

  Het geluid loopt in tegenstelling tot de WF-1000X wel gelijk met het beeld, ook via Bluetooth. Je kunt dus zonder problemen genieten van je favoriete YouTubers of van een toffe serie op Netflix. Als je dan per ongeluk 35 uur lang achter elkaar hebt zitten binge-watchen, moet je het apparaat wel even volledig opladen. Dit duurt dan zo'n zeven uur, maar met tien minuten opladen kun je alweer een uur door met kijken!

  Sony WH-CH700N review - de koptelefoon

  Sony WH-CH700N review - een gemiste kans tijdens een overwinning

  Er zit ongetwijfeld veel kwaliteit in de Sony WH-CH700N. Het gevoel dat er meer in had gezeten blijft alleen knagen. Het product voelt een beetje alsof je favoriete voetbalteam 2-1 voorstaat en in de laatste minuut een kans krijgt voor open doel, maar deze mist. Ja, ze hebben wel gewonnen, maar het had allemaal toch net even wat beter gekund.

  Het zijn de kleine dingen die ervoor zorgen dat de koptelefoon van 159 euro niet helemaal top is. Het geluid is goed, maar dit had qua zang en rap beter gekund. De noise cancelling functie is goed, maar laat toch nog wel een hoop door. Al met al is de Sony WH-CH700N een goede koptelefoon, maar het apparaat zal je niet van je sokken blazen. Net zoals de gemiste kans is dit op zich niet erg, maar met 3-1 winnen is toch een stuk fijner.

  Dit artikel is op 29 mei 2020 bijgewerkt.

  7

  De plus- en minpunten

  • Zeer heldere klanken
  • Erg comfortabel
  • Batterij gaat lang mee
  • Bellen zonder problemen
  • Stemmen in muziek klinken minder verfijnd
  • Irritatie wanneer één kant van je oor af is
  • Licht blijft flikkeren

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.