JBL E55BT Review - Bluetooth koptelefoon die urenlang meegaat

  Heb je een nieuwe koptelefoon nodig? JBL brengt een nieuwe koptelefoon binnen de E-serie op de markt. Tijd om eens te kijken of deze over-ear koptelefoon de beloftes van de makers waar maakt. Je leest het in deze JBL E55BT review.

  Bij ontvangst ziet het pakket er al prachtig uit: een glimmende nieuwe doos die vraagt geopend te worden. Wanneer de doos eenmaal is geopend, tref je een koptelefoon aan en daarbij ook twee kabeltjes. Zo ontvang je een mooi opvallend oranje micro usb-kabeltje dat je kunt gebruiken om je koptelefoon mee op te laden via een computer, en een aux-kabel, zodat je de koptelefoon kunt aansluiten op je computer.

  De koptelefoon kan bovendien gewoon zonder de aux-kabel worden gebruikt. Zo is het mogelijk om draadloos muziek te luisteren via de ingebouwde Bluetooth-functie. Daarbij is het bereik van deze functie vrij groot: zo kun je bijvoorbeeld tijdens het Skypen je gesprekspartner nog zonder verlies van kwaliteit ontvangen als je in de woonkamer zit, maar graag even een kopje thee wilt zetten in de keuken.

  JBL E55BT review

  Comfortabel op het hoofd

  Als je op zoek bent naar een comfortabele koptelefoon, dan zit je met de JBL E55BT goed. De oorkleppen zijn uitschuifbaar zodat je ze mooi op de goede hoogte af kunt stellen. De hoofdband past prima op je hoofd en is redelijk flexibel, aangezien hij makkelijk wat uitgerekt kan worden. Daarbij kunnen de oorschelpen zo'n 90 graden worden gedraaid en zijn ze bedekt met een zachte stof die fijn om de oren heen zit, waardoor je hem stevig kunt dragen.

  Je kunt de koptelefoon ook makkelijk opvouwen, mocht je hem mee willen nemen. Zo is het mogelijk om de oorschelpen naar binnen te klappen.

  Prima geluidskwaliteit

  De kwaliteit van het geluid is prima en komt in verschillende muziekgenres goed tot zijn recht. Zo is in harde muziek als heavy metal de bas duidelijk maar toch niet overheersend aanwezig, kun je goed meeswingen op de beat van verschillende dancetracks, word je weggevoerd door country muziek en is de koptelefoon zeker ook geschikt om rustigere klassieke muziek te luisteren. Voor ieder wat wils dus: of je nu naar harde of rustige muziek wilt luisteren.

  jbl e55bt review

  Meer dan twintig uur luisterplezier

  De accu van de koptelefoon gaat meer dan twintig uur mee, waardoor je hem niet vaak hoeft op te laden. Dit maakt de koptelefoon uiterst geschikt om draadloos muziek te luisteren tijdens bijvoorbeeld een lange reis. In de week waarin dit product is getest, is hij op werkdagen tijdens reizen van ruim vier uur per dag non-stop gebruikt. Pas aan het einde van de werkweek moest de koptelefoon worden opgeladen via de bijgeleverde oranje micro usb-kabel.

  Razendsnel opgeladen

  Bij het eerste gebruik van de koptelefoon is hij niet volledig opgeladen. Een volledig lege koptelefoon konden wij in iets meer dan twee uur opladen. Het opladen van de koptelefoon gaat dus gemakkelijk via de PC met de bijgeleverde oranje kabel. Om je koptelefoon via een stopcontact op te kunnen laden heb je een vervormer nodig, die niet bijgeleverd is.

  Het opladen gebeurt snel en zonder dat er echt gedoe om de hoek komt kijken. Zo kun je door een LED-lichtje (in de kleuren blauw of rood) goed zien of je koptelefoon wel of niet is opgeladen. Ook kun je duidelijk zien via een lichtje of de batterij bijna leeg is en kun je zien of je verbonden bent met een Bluetooth-verbinding. Hoe het precies zit met deze kleurtjes, wordt zeer duidelijk uitgelegd in de bijgeleverde handleiding.

  JBL E55BT review

  Dempt omgevingsgeluid niet helemaal

  De JBL E55BT wordt aangeprezen als een over ear-koptelefoon met een gesloten klankkast. Hierbij is het dus de bedoeling dat de koptelefoon geschikt is om mee te werken in een luidruchtige omgeving, bijvoorbeeld in de bus of op kantoor. In zekere zin is de koptelefoon hier prima geschikt voor, maar toch laat de JBL E55BT toch redelijk nog wat geluid door.

  Zo kun je de toetsaanslagen van de toetsenborden op kantoor nog duidelijk horen met deze koptelefoon op. Ditzelfde komt naar voren tijdens situaties in de trein en in de bus. Zo kun je vlagen van gesprekken van medereizigers nog opvangen en blijf je de motor van een bus horen.

  JBL E55BT review

  Te besturen op afstand

  Op de rechtoorklep van de koptelefoon bevinden zich enkele knoppen waarmee je de koptelefoon kunt bedienen. Uiteraard zit er een schakelaar op waarmee je de Bluetooth-verbinding aan en uit kunt zetten. Interessanter zijn echter drie andere knopjes. Zo kun je bijvoorbeeld als je muziek luistert via je mobiel direct de muziekspeler stoppen met één simpele druk op een knop en is het via de koptelefoon gemakkelijk mogelijk het volume te regelen.

  Wat wel een beetje mist, zijn knopjes waarmee je naar een volgende of vorige track kan gaan. Als je de koptelefoon gebruikt om muziek te luisteren op bijvoorbeeld de fiets, dan kun je niet even snel je mobiel erbij pakken als je een bepaalde track graag opnieuw wil luisteren of juist wil overslaan. Twee knopjes erbij was wel gebruiksvriendelijker geweest.

  Handsfree bellen

  Met de bijgeleverde aux-kabel wordt het ook mogelijk om handsfree te bellen. Zo zit er in de bedrading van de koptelefoon een microfoon die met één simpele knop bediend kan worden. Wel moet worden opgemerkt dat de microfoon van redelijk slechte kwaliteit is. Op momenten dat er een beetje wind staat, ben je vrijwel onverstaanbaar voor de persoon waarmee je telefoneert.

  JBL E55BT review

  Fijn voor onderweg

  De JBL E55BT is een fijn model voor onderweg, waarmee je urenlang vol plezier je favoriete tracks kunt luisteren dankzij een accu die ruim twintig uur mee gaat. Mocht de over-ear hoofdtelefoon toch een keer leeglopen, dan is hij razendsnel opgeladen. Toch zijn er koptelefoons die geschikter zijn wanneer je in drukke omgevingen werkt zoals in een kantoor of in de trein. De koptelefoon dempt enigszins, maar laat toch redelijk wat geluid door.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Comfortabel om te dragen
  • Meer dan 20 uur aan accu
  • Je laat de accu weer razendsnel op
  • Redelijk groot bereik voor bluetooth
  • Prima geluidskwaliteit
  • Dempt niet al het geluid in een drukke omgeving
  • Geen knoppen voor volgende en vorige track

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.