Sony NW-WS413 Review - Voor alle sporters

  Een echte sporter wil natuurlijk zo min mogelijk last hebben van onnodige ballast en kabels. Natuurlijk is het natuurlijk wel lekker om te kunnen sporten met muziek. Wellicht biedt de Sony NW-WS413 de oplossing. Of dat zo is, kan je lezen in de Sony NW-WS413 review.

  Met de NW-WS413 brengt Sony een product uit dat gebruikt kan worden voor alle soorten sporten. Om onduidelijkheid te voorkomen: dit persoonlijke audioapparaat is geen Bluetooth headset. Het gaat hier om exclusief een MP3-speler, die alle onnodige ballast van een Bluetooth apparaat weg haalt.

  De NW-WS413 is een water- en stofbestendige MP3-speler die ook gebruikt kan worden om mee te zwemmen. Dit apparaat is ook ontwikkeld zodat zwemmers optimaal van muziek kunnen genieten tijdens lange trainsessies. Maar hoe doet dit apparaat het nu echt?

  Sony NW-WS413 Review

  Misleidende eerste indruk

  Op het eerste gezicht is de MP3-speler van Sony nogal misleidend vormgegeven als een Bluetooth headset, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sony MDR- XB80BS. Maar de NW-WS413 is toch echt exclusief een MP3-speler. Een dubbele functionaliteit zou het apparaat toch een stuk aantrekkelijker maken. Sony richt zich duidelijk op een specifieke markt: sporters die muziek willen luisteren zonder gedoe. Dit heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen.

  In de verpakking vinden we de NW-WS413 zelf, een setje regulieren oordopjes, een set waterdichte oordopjes, een USB-kabel, een USB oplaadstation, een verstelbare nekband en een handleiding. Er worden dus standaard waterdichte oordopjes meegeleverd.

  De NW-WS413 wordt geleverd in 4GB en in 8GB. Het grootste formaat wordt alleen geleverd in het zwart, maar de 4GB versie is ook verkrijgbaar in de kleuren limoengroen, ivoor, blauw en zwart. In het zwart is de MP3-speler elegant en limoengroen ziet er sportief uit. Ivoor is de buitenstaander van deze kleuren: in deze kleur zien de dopjes er enigszins lomp uit. De 4GB versie heeft een adviesprijs van 110 euro en de versie met dubbel zoveel geheugen kost een tientje meer.

  Niet de beste geluidskwaliteit

  Maar los daarvan, hoe is de kwaliteit van de oordopjes? De oordopjes leveren prima geluid, helemaal voor tijdens het sporten. Tijdens het intens sporten zal er toch weinig op de details in de muziek gelet worden. De NW-WS413 zal dan ook geen wereldprestatie leveren als het aankomt op audiokwaliteit, maar doet prima wat het moet doen.

  De basweergave van NW-WS413 ontvangt een ruime voldoende. Ook de midden en lage tonen doen het zeker niet slecht. Houd wel rekening met het feit dat de oordopjes wat inleveren op kwaliteit zodra de waterdichte oordopjes gebruikt worden. Deze hebben een extra filter om het water buiten te houden. Hierdoor moet de MP3-speler vooral de kwaliteit van de bas een beetje inleveren. Dus als je niet zwemt, kan je het best gewoon de standaard oordopjes gebruiken.

  Hip-hop en dance muziek komen het beste uit de verf met de NW-WS413. Vooral muziek waar bijzonder op de kwaliteit of de mastering van een track is gelet zal minder goed tot z'n recht komen. Gelukkig mag je deze MP3-speler niet per se afrekenen op het feit dat het geen ultieme kwaliteit levert, daar zijn ze nou eenmaal niet voor bedoeld. Ze zijn bedoeld om eenvoudig mee te kunnen sporten.

  Sony NW-WS413 Review

  Perfecte sportpartner

  De NW-WS413 headset is echt ideaal om mee te sporten, niks is te gek voor dit apparaatje. Ga gerust een baantje of tien zwemmen, ga ermee naar de sportschool, ren er gerust een marathon mee. De NW-WS413 zal je niet tegenhouden het optimale uit je sportprestaties te halen. Het apparaatje weegt slechts 32 gram en zal je niet storen tijdens het bewegen.

  Ook na langdurig sporten zullen de oordopjes nog comfortabel zijn. Het zal niet nodig zijn om ze even af te zetten, omdat de meegeleverde dopjes opvallend lekker zitten. Zowel de standaard dopjes als de waterdichte dopjes worden geleverd in vier verschillende maten en zo is er dus voor ieder oor een ideale pasvorm.

  Zoals de meeste draadloze apparaten vereist de NW-WS413 een tijdje om te wennen. Gelukkig zijn de knoppen op een logische wijze geplaatst en is duidelijk te voelen welke knopen bediend worden. Sony heeft bij het ontwerp duidelijk rekening gehouden met het snel bedienen van de juiste knoppen. De vorm en dikte van alle knoppen zijn aan een zijde anders en kunnen dus eenvoudig van elkaar onderscheiden worden. Ook helpt de vriendelijke mevrouw, die ook in de Sony MDR-1000X te vinden was, met het begeleiden door de afspeelmodi en muziek.

  Hierdoor is het geen probleem dat de MP3-speler geen scherm heeft. Van groot belang is dus wel het juist ordenen van de muziek die op het apparaatje staat. Tegenwoordig zijn we natuurlijk wel gewend aan het gebruiksgemak van apps als Spotify en Deezer, maar Sony maakt het je gelukkig niet lastig door onnodige software mee te leveren. Muziek kan eenvoudig op het apparaat gezet worden door deze aan te sluiten op de computer en muziek ernaartoe te slepen.

  Altijd klaar om te knallen

  Het feit dat de NW-WS413 een MP3-speler is brengt dan ook één gigantisch voordeel met zich mee: de levensduur van de batterij. Door het ontbreken van technologie als Bluetooth of actieve ruisonderdrukking is de NW-WS413 extreem zuinig. Bij een volledige opgeladen batterij moet er tot wel 12 uur lang muziek geluisterd kunnen worden. Is de accu net leeg voordat je wil sporten? Geen probleem: sluit het apparaat aan op het meegeleverde dock, laad vijf minuutjes op en het apparaat gaat makkelijk een uur mee.

  Daarnaast maakt ook dit Sony-product gebruik van het zogenaamde Ambient Sound. Met deze technologie wordt de passieve Noise Canceling functie van het apparaat ontweken. Zo kan er dus op een veilige manier gesport worden in een omgeving waar gevaar van bijvoorbeeld auto's op de loer ligt. Bevorderlijk voor de geluidskwaliteit is dit natuurlijk niet, dus is dit alleen aan te raden als het echt nodig is.

  Sony NW-WS413 Review

  Sony NW-WS413 Review - Ouderwets product op handige manier gerecycled

  Een MP3-speler, je zou zeggen dat zo iets niet echt meer van deze tijd is. En eerlijk gezegd is dat het ook niet. Maar het biedt wel de perfecte uitkomst voor sporters die niet graag met allerlei extra apparaten op zak lopen. Deze oordopjes gebruiken als Bluetooth-headset zou dan ook leuk zijn, maar het haalt wel de essentie van de oordopjes weg.

  De NW-WS413 is bedoeld voor een bepaalde doelgroep en voor die mensen is dit apparaatje echt ideaal. Geen gedoe met kabels of het verbinden met en meenemen van een telefoon. De eenvoud doet het hem en daar zal menig sporter erg handig gebruik van kunnen maken.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Perfect geschikt voor de sporter
  • Comfortabel
  • Eenvoudig in gebruik
  • Waterdicht
  • Kwaliteit niet bijzonder
  • Kan er nogal lomp uitzien
  • Is een MP3-speler nog wel van deze tijd?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.