Sony MDR-1000X Review - Weg met omgevingsgeluid, hier met kwaliteit

Review
zaterdag, 17 december 2016 om 14:40
xgn google image
Even jezelf lekker afsluiten van de wereld. Een momentje voor jezelf. Helaas heb je altijd wel geluid, geruis of gesis om je heen. Wie daar van af wil, kan aan de slag met noise cancelling headphones. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe Sony MDR-1000X. Ons oordeel kan je lezen in de Sony MDR-1000X review.
De Sony MDR-1000X is een draadloze noise cancelling hoofdtelefoon en behoort tot een van de hogere prijsklassen in het noise cancelling aanbod. Het persoonlijke audioapparaat zit dan wel in het duurdere segment, maar daar mag je dan als gebruiker ook wel flink wat voor terug verwachten. De eerste indrukken van de nieuwe Sony koptelefoon stellen dan ook zeker niet teleur.
De MDR-1000X maakt namelijk al vanuit de doos een vliegende start. In de doos vind je de koptelefoon veilig opgeborgen in een stevige, elegante hoes die de koptelefoon voor onheil zal beschermen. Daarnaast zitten in de doos ook nog een USB-kabel, een aansluitingsadapter voor in het vliegtuig, een 3,5mm jack kabel om ook via de kabel naar muziek te kunnen luisteren en een quickstart guide.
Sony MDR-1000X Review

Eenvoudig aan te sluiten

Voor de ervaren gebruikers van draadloze koptelefoons of Bluetooth apparaten, is het gebruik van de Sony hoofdtelefoon een fluitje van een cent. Eerst leek het apparaat niet in pairing mode te gaan, maar de knop moet een vrij lange tijd ingedrukt worden. Het eerste schrikmoment is in ieder geval overleefd, niks aan de hand dus met de Sony MDR-1000X.
De mensen die te lui zijn voor Bluetooth kunnen altijd nog gebruik maken van de NFC functie van de koptelefoon. Apparaten met een NFC-chip ingebouwd kunnen samenwerken met de koptelefoon door slechts het apparaat tegen de rechter oorschelp te houden. Voilà, je kan aan de slag. Het gebruik van NFC is op zichzelf al een stuk sneller, maar werkt op de MDR-1000X beter dan Bluetooth.
Het spannendste moment breekt natuurlijk aan als de noise cancelling functie getest wordt. Uiteraard zal de koptelefoon niet alle geluiden uitschakelen, maar met gezoem van computers, treinen of vliegtuigen heeft de MDR-1000X geen enkele moeite. Zodra de muziek aan staat, ook al is het superzacht, kan je je volledig afsluiten van je omgeving. Dusdanig zelfs, dat je bijna zal schrikken als je de koptelefoon af zet in een kamer met veel zoemende geluiden.
Maar als je wél moet communiceren in die kamer vol met zoemende geluiden, heeft de Sony MDR-1000X een handige feature. Met behulp van Quick Attention kan je eenvoudig naar pratende mensen om je heen luisteren. Door je hand op de rechteroorschelp van de koptelefoon te plaatsen, worden de externe microfoons in de koptelefoon gebruikt om geluid op te pikken en af te spelen in de koptelefoon. Op die manier hoef je nooit meer de koptelefoon af te zetten om met iemand te praten.
Sony MDR-1000X Review

Een vriendelijke hulp

De functie voldoet aan alle verwachtingen die men kan hebben van noise cancelling headphones. Het werkt eenvoudig en is gewoon ijzersterk. Wie nog minder omgevingsgeluid wil horen, kan maar beter een paar goede pluggen kopen bij de Gamma, want heel veel beter dan dit wordt het niet.
De noise cancelling functies zijn eenvoudig te bedienen door de knoppen aan de onderzijde van de linkeroorschelp. Door de verhogingen in de knoppen, is besturing van de desbetreffende functies erg makkelijk en werkt dit erg goed. Na het gebruik van een knop laat een vriendelijke mevrouw weten welke functie zojuist geactiveerd is, of hoelang de accu nog mee gaat.
De koptelefoon biedt ook de mogelijkheid voor Ambient Sound, de mogelijkheid om omgevingsgeluid te dempen, maar bepaalde onderdelen zoals stemmen toch door te laten komen. Een handige feature, maar eigenlijk niet bevordelijk voor de kwaliteit van zowel de muziek als de geluidsonderdrukkende functie. Een functie van de koptelefoon die waarschijnlijk niet veel gebruikt zal worden.
Sony MDR-1000X Review

Dingen die je nog nooit hebt gehoord

Zonde van de kwaliteit dus, terwijl dat precies is wat de MDR-1000X eigenlijk het beste doet: kwaliteit leveren. Ongeacht of er gebruik wordt gemaakt van de noise cancelling functie van de koptelefoon, het geluid dat wordt geproduceerd is werkelijkwaar fenomenaal. Geluiden die je eerder nooit hebt gehoord in je favoriete muziek springen er opeens uit. Je pikt zonder moeite alle lagen van de muziek eruit. De Sony MDR-1000X zal liefhebbers van strak gemasterde tracks bedienen met niets minder dan geweldige kwaliteit.
In het segment waarin deze Sony koptelefoon zich bevindt zal de MDR-1000X de boventoon voeren als het gaat om kwaliteit van het geluid. Voor de ultieme ervaring moet de koptelefoon wel aan staan. De koptelefoon werkt via de kabel ook zonder batterij of extra functies, maar zodra je de koptelefoon zelf daadwerkelijk aanzet zal je direct een toename in geluidskwaliteit merken.

Echte schoonheid zit verstopt

Het geluid kan simpelweg omschreven worden als fantastisch en de looks zijn ook in één woord te omschrijven, namelijk: elegant. De Sony koptelefoon wordt geleverd in twee kleuren en beide zien er super chique en professioneel uit. De koptelefoon springt echt in het oog als het aankomt op stijl en klasse. Ook hier bevindt de koptelefoon zich in een eigen categorie.
De koptelefoon wordt geleverd in twee verschillende kleuren, namelijk zwart en champagne. Vooral die laatste is ontzettend stijlvol en zal zeker het onderwerp zijn van een regelmatige double take. Maar de echte schoonheid zit verborgen in de koptelefoon. Namelijk in de ontzichtbare bediening van de MDR-1000X.
De rechteroorschelp dient namelijk een dubbele functie. Onder het nepleer bevindt zich een soft touch systeem, waarmee de muziek en het volume als een soort tovertrucje bestuurd kunnen worden. Een veeg naar voren start het volgende nummer en een veeg omhoog of omlaag past het volume aan. Het schakelen tussen verschillende tracks was nog nooit zo leuk.
Gelukkig kan je voor een erg lange tijd schakelen tussen tracks, want de Sony MDR-1000X heeft een batterij waar je U tegen zegt. Sony adverteert zelf met een accuduur van rond de 20 uur voor draadloos gebruik met noise cancelling functie aan. Maar ervaring wijst uit dat dit al snel een stuk langer zal zijn. De koptelefoon gaat gerust twee dagen volop normaal gebruik mee. Gedurende die tijd zal je verder ook weinig last ondervinden van de koptelefoon. De telefoon zit uiterst comfortabel en kan daarom ook gemakkelijk uren achter elkaar zonder moeite gedragen worden.

Bluetooth werkt niet altijd mee

Helaas werkt niet alles aan de koptelefoon perfect. Het schakelen tussen verschillende apparaten kan nogal een gehannes zijn. Een dysfunctie die niet alleen bij de Sony MDR-1000X hoort, maar wellicht had Sony tijd kunnen stoppen in het oplossen van het probleem. Na het vaak aan- en uit zetten van Bluetooth op apparaten en de koptelefoon, werkt de koptelefoon uiteindelijk toch goed.
Daarnaast is de koptelefoon toch wel aan de prijzige kant, Sony hanteert een adviesprijs van 399 euro. Er zijn dan ook weinig koptelefoons te vinden die hetzelfde doen als de Sony MDR-1000X voor een hogere prijs. Een berg kwaliteit krijg je ervoor terug, maar is dat die prijs eigenlijk wel waard?
Sony MDR-1000X Review

Sony MDR-1000X review - Voor de echte professionals

De Sony MDR-1000X is de prijs inderdaad dubbel en dwars waard. De koptelefoon is dan ook niet bedoeld voor de doorsnee student, maar eerder voor een veel reizende zakenman die graag in alle rust het vliegtuig in wil stappen. Dat is ook de doelgroep die Sony probeert aan te spreken: professionals die in stijl willen genieten van muziek.
Los daarvan is de Sony MDR-1000X gewoon een geweldige koptelefoon die aan al je wensen tegemoet zal komen. Ongeacht of je een voor- of tegenstander bent van noise cancelling koptelefoons, niemand kan de kwaliteit die Sony met deze koptelefoon levert ontkennen.
Cijfer: 9