Geschiedenis van Acer Laptops - Van toen naar nu

Article
zaterdag, 17 december 2016 om 11:42
xgn google image
Acer is inmiddels één van de standaard namen voor consumentenelektronica, voornamelijk op het gebied van computers. Het bedrijf bestaat inmiddels 40 jaar en heeft een hele nieuwe reeks aan laptops geïntroduceerd, klaar om de markt te bestormen. Mooi moment dus om terug te blikken op de geschiedenis van Acer laptops.
Acer viert dit jaar haar 40ste verjaardag. Al veertig jaar probeert het bedrijf de consument dichterbij elektronica te brengen, iets wat Acer ook omschrijft in haar missie als bedrijf: Breaking down barriers between people and technology.
Hoewel de computers van Acer niet per sé bekend staan als de beste op de markt, bieden ze wel een sterke prijs-kwaliteit verhouding. Over de afgelopen jaren heeft het bedrijf dan ook flinke stappen gemaakt om de kwaltieit van de producten nog hoger te maken en misschien zelfs een stapje verder te gaan op het gebied van computers.

De geschiedenis van Acer Laptops - Van bakbeest tot ultradun

Om te kijken hoe het bedrijf is geëvolueerd op het gebied van laptops duiken we de geschiedenisboeken in. Lees hier alles over hoe het bedrijf is gestart, tot aan de release van haar nieuwste laptop: de Acer Swift 7.

Het bedrijf

Acer werd in 1976 opgericht in Taipei in Taiwan en richtte zich ten tijde van de oprichting nog helemaal niet op laptops of persoonlijke computerapparatuur. Het bedrijf bestond ook nog onder de naam Multitech en was meer gericht op microprocessors.
Begin jaren 80 begon het bedrijf, nog steeds onder de naam Multitech, met het ontwikkelen van computers. De Microprofessor-II was de eerste computer van het bedrijf dat gericht was op consumenten. Multitech was rond die tijd ook bezig met het uitbreiden naar andere gebieden. In onder andere Japan en de VS vestigde het bedrijf zich om ook daar te kunnen opereren.
In 1987 stapte het bedrijf over op de naam Acer, om de naam toegankelijker te maken voor een breder publiek. Acer vestigde zich in een snelgroeiende markt en bewoog hierin mee. Zo bracht Acer zelfs voor IBM nog een 32-bit computer uit. Rond het midden van de jaren '90 begon het bedrijf met de Aspire-lijn. Deze zou passen bij de nieuwe missie, Breaking down barriers between people and technology, waar Acer mee aan de slag ging. Wat ons brengt bij de eerste reeks aan laptops die Acer uitbracht.

De eerste laptops

In 1997 nam Acer het notebook gedeelte over van Texas Instruments en startte hiermee een hele nieuwe reeks aan nieuwe producten voor het Taiwanese bedrijf. Door de aanschaf begon Acer aan een lijn aan laptops die zich voornamelijk nog richtte op zakelijke professionals. De Acer Travelmate was een van de eerste laptops die werd geproduceerd door Acer en viel zowel bij klanten als critici goed in de smaak.
Ook de Aspire laptop serie werd door Acer in het leven geroepen. Dit is duidelijk de bekendste lijn aan laptops die Acer heeft ontwikkeld. De allereerste versie, de Acer Aspire 1511, kwam uit in 1999 en had onder andere een Intel Pentium processor met 200MHz. Deze lijn zou later de AcerPower series vervangen en daarmee de rol van belangrijkste lijn van Acer overnemen.

Nieuwe avonturen voor Acer

Acer heeft zich in de afgelopen jaren ook zeker niet alleen bij laptops gehouden. Acer probeert net als veel bedrijven te duiken in nieuwe niches in de markt. Zo heeft Acer ook genoeg andere apparaten gemaakt, verwant aan de laptop.
Neem bijvoorbeeld de Chromebook. Acer stond bekend als een van de grootste producenten van de Chromebooks, het apparaat dat zich eigenlijk alleen maar richtte op consumenten die hun computer gebruiken voor internetten. Het eerste exemplaar in die soort was de Acer C620.
Ook stond Acer aan de wieg bij het ontstaan van zogenoemde laptops met verschillende gebruikersfuncties. In 2001 ontwikkelde het bedrijf een laptop met een scherm dat horizontaal draaibaar was. Op die manier kon het scherm eenvoudig getoond worden aan andere mensen. Dit wordt gezien als één van de voorlopers van de convertibles en 2-in-1 laptops die we nu kennen.
De laptop met draaibaar scherm werd echter nooit een succes en wist niet door te breken bij de consument. Het verschafte Acer wel met essentiële informatie over de ontwikkeling van laptops. Technologie die bij haar nieuwste producten nog steeds vruchten afwerpt.

Oude lessen, nieuwe producten

Acer heeft op de IFA 2016 in Berlijn de resultaten getoond van haar jarenlange ervaringen op de IT markt. Lessen uit het verleden worden verwerkt in haar nieuwste producten, waaronder de nieuwe Spin-serie.
De Acer Spin is een convertible laptop, een laptop die je verder open kan klappen dan gebruikelijk is bij laptops. Deze gaat namelijk tot wel 360 graden om, om zo in feite een tablet te worden. Dit maakt de Spin perfect geschikt voor werk, maar kan je deze ook gebruiken om rustig op de bank te webbrowsen of spelletjes te spelen.
Ook is er de Acer Switch. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van de Acer Spin. Feitelijk is dit een tablet dat om te toveren is tot een computer, door deze vast te klikken aan een toetsenbord. Erg handig voor mensen die maar in beperkte mate gebruik maken van een toetsenbord of een muis.
Maar alle kennis en kundigheid van Acer komt het meeste terug in de allernieuwste Swift 7, het nieuwe paradepaardje en vlaggenschip van de Taiwanese laptop ontwikkelaar. De Swift was bij de lancering de dunste laptop ter wereld, met een dikte van minder dan 10 millimeter op het dikste punt.
Tot slot komt Acer ook nog met de krachtpatser onder de krachtpatsers, namelijk de Predator 21x, onderdeel van de Predator-gaminglijn. Dit bakbeest is met SLI voorzien van twee GTX 1080 videokaarten van Nvidia en is de eerste laptop met een curved scherm. Momenteel schijnen er twee werkende Predator 21x apparaten in de wereld te zijn en zou het apparaat een prijskaartje hebben van een kleine auto.
Voor meer over de nieuwste laptops van Acer kan je de Acer Laptop special checken.