Sony HT-ZF9 Review - Een soundbar van kaliber

  Wie de beste entertainmentervaring in huis wil halen, zal vroeg of laat moeten investeren in een mooie speakerset. Binnen die productcategorie heb je natuurlijk een heleboel keuze en een recentere toevoeging aan die lijst is de soundbar. In de Sony HT-ZF9 review bespreken we een soundbar van het bedrijf met ondersteuning voor Dolby Atmos. Dat belooft wat!

  Wie beter geluid wil dan de standaard speakers die tegenwoordig in televisies verwerkt zitten, heeft meer dan genoeg keuze. Van een standaard setje stereospeakers tot aan een heuse 7.1-surroundset, niets is te gek tegenwoordig. Ergens middenin die grootse lijst met geluidsopties vind je de soundbar terug; een langwerpige speaker die je onder je televisie legt en wordt ondersteund door een subwoofer. Dat is precies wat je in huis haalt als je kiest voor de Sony HT-ZF9.

  De soundbar is met een adviesprijs van 800 euro zeker geen instapmodel, maar biedt voor het geld zeker een paar interessante functionaliteiten. Bovenaan dat lijstje staat zonder twijfel de ondersteuning voor Dolby Atmos. Deze relatief nieuwe audiotechnologie zorgt er namelijk voor dat naast het geluid om je heen ook geluid over je heen wordt gestuurd. Zo krijg je nog meer een 3D-effect binnen de audiobeleving en op dit front is de HT-ZF9 een mooi instapmodel.

  Sony HT-ZF9 Review

  Een glimp van de kracht van Dolby Atmos

  Hoewel je met de soundbar van Sony geen authentieke Dolby Atmos-setup in huis haalt (daarvoor dienen er ook speakers naar boven gericht te staan), weet de speaker door middel van software wel een overtuigend effect na te bootsen. Dankzij de Vertical Surround Engine, die makkelijk in te schakelen is via de meegeleverde afstandsbediening, klinken films en ook games ruimtelijker. Je merkt dat het nét niet het echte werk is, maar Sony weet op dit front zeker indruk te wekken.

  Om de ervaring wel zo dicht mogelijk bij de echte Dolby Atmos ervaring te krijgen, is het aan te raden om bij de soundbar de SA-ZA9R achterspeakers aan te schaffen. Met 300 euro als adviesprijs krikt het de totaalprijs wel wat op, maar dankzij deze uitbreiding heb je ook geluid dat achter je tevoorschijn komt en dit heeft een duidelijke meerwaarde binnen de gehele audiobeleving.

  Een audiobeleving die te finetunen is middels de voorgeprogrammeerde geluidsmodi. Denk hierbij aan een optie voor films, games, muziek en sport. Ook is het mogelijk om binnen het geluidsprofiel de nadruk meer of minder op stemmen te leggen, zodat deze goed hoorbaar zijn tijdens mediaconsumptie. Het is jammer dat diepgaandere instellingen voor de audio niet aanwezig zijn. Voor een soundbar van 800 euro zou dit geen overbodige luxe moeten zijn.

  Sony HT-ZF9 Review

  Geschikt voor bedraad en draadloos gebruik

  Gelukkig klinkt de HT-ZF9 vanuit de doos al uitstekend, waardoor dit geen immens probleem vormt in het dagelijks gebruik. Eenzelfde kan gezegd worden van de aansluitingen die de soundbar te bieden heeft. Waar de subwoofer en de optionele achterspeakers zonder problemen draadloos verbonden kunnen worden, moet de apparatuur wel bedraad aangesloten worden. De poorten hiervoor zitten aan de achterkant verwerkt, met een hoek van 45 graden.

  Hierdoor kan het voorkomen dat wat duurdere en dikkere HDMI-kabels niet goed in de poort passen of dat ze enorm gekneld zitten. Waarom de poorten zo ongemakkelijk geplaatst zijn is niet duidelijk, maar hier had best wat mogen worden aangepast aan de ontwerpen. De twee HDMI-poorten doen hun werk gelukkig verder goed, met ondersteuning voor alle huidige standaarden waaronder 4K HDR.

  Verder is er een hoofdtelefooningang aanwezig, alsmede een USB-poort, optische aansluiting en een aansluiting voor een ethernetkabel. Wie liever draadloos werkt, kan ook de soundbar ook via WiFi aan het internet koppelen of kan media delen via Bluetooth. Mede hierdoor is het mogelijk om Spotify direct te linken met de soundbar dankzij de Chromecast-functie die ingebouwd. Tijdens het testen werkte dit systeem altijd feilloos en het is een simpele maar erg welkome toevoeging aan het aanbod van functies van de HT-ZF9.

  Sony HT-ZF9 Review

  Sony HT-ZF9 Review - Een uitstekende geluidservaring

  Onderaan de streep is de nieuwe soundbar van Sony dan ook een prima aankoop voor iedere multimediagebruiker die zijn audio wat meer liefde wil geven. De uitstekende geluidskwaliteit doet films en series opleven en sleurt je nog meer de ervaring in. De Dolby Atmos-ondersteuning komt in de buurt van het echte werk, maar je merkt toch dat het net niet de complete ervaring is. De audio is ruimtevullend, maar sluipt nog niet helemaal om je heen.

  Qua aansluitingen zit het ook helemaal goed, al is de plaatsing van de poorten wat ongemakkelijk. De verdere beleving is dankzij de vele (draadloze) mogelijkheden uitstekend te noemen. 800 euro is een flinke investering, maar in het geval van de Sony HT-ZF9 is de soundbar elke euro zeker waard.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Uitstekende geluidsbeleving
  • Speakers draadloos aan elkaar gekoppeld
  • Ruime selectie aansluitmogelijkheden
  • Ondersteuning van Bluetooth en Chromecast Audio
  • Plaatsing poorten
  • Net niet de echte Dolby Atmos-ervaring

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.