Hoewel Sony naast de mobieltjes en game consoles ook erg bekend staat om zijn camera's, is de leider in de action cam-markt toch wel GoPro. Wanneer iemand die niet bekend heel bekend is met video- en fotografie een klein cameraatje ziet, wordt al snel gevraagd: ''Is dat een GoPro?'' Een verrassing dus dat Sony met de HDR AS50 durft op te boksen tegen de alom bekende GoPro.

De Sony HDR AS50 is een instapmodel action-camera. De camera komt met een prijs van ongeveer 200 euro, zonder enige extra accesoires.

Je krijgt dan alleen een onderwaterbehuizing bij de camera. De AS50 kan namelijk uitgerust worden met een tal van mounts en zelfs een speciale Live View remote, die je alle beelden van de camera laat zien. Dit kan ook met de app van Sony. Meer hierover later in deze Sony HDR AS50 review.

Genoeg uitbreidingen dus, alleen krijg je deze er niet bij. Je zal ze er bij moeten kopen. Ook een Micro-SD kaart, wat je nodig hebt om alle video's en foto's op te slaan, mist bij de standaard versie van de Sony HDR AS50. Iets wat niet iedereen direct in huis heeft.

Sony HDR AS50 review camera

Een strak uiterlijk en een gemakkelijke besturing

De Sony HDR AS50 ziet er strak en onopvallend uit. Hij weegt zonder de onderwaterbehuizing ook niet heel veel, namelijk zo'n 83 gram. Alleen wanneer je de camera in de onderwaterbehuizing doet, voelt deze een beetje zwaar in je hand aan.

Toch is de HDR AS50 voor een action-cam van prima formaat en gewicht. Je kan hem makkelijk overal mee naar toe nemen en als de camera in de behuizing zit hoef je ook niet al te veel zorgen te maken over schade. Je kan de camera gewoon in een tas stoppen en vergeten dat je hem erin had gestopt om hem vervolgens weer te gebruiken wanneer je hem nodig hebt.

Via de knoppen aan de zijkant en bovenop de camera is deze te besturen. Via het kleine schermpje aan de zijkant is de camera in te stellen en kan je alle huidige instellingen zien. Door de duidelijk rode lampjes aan de voorkant, achterkant en bovenop is duidelijk te zien wanneer de camera opneemt.

De camera is erg makkelijk in gebruik. Kies in welk menu je iets wilt aanpassen, gebruik de twee knoppen naast het schermpje om door de menu's te scrollen, druk op de opnameknop om je keuze te bevestigen en als je klaar bent met alles druk je weer op de menuknop om terug te gaan naar het overzichtsscherm. Al met al is het erg gemakkelijk en is de besturing van de HDR AS50 binnen een uur onder de knie te krijgen.

Het enige wat je het eerste uur misschien dwars zal zitten is de enorm irritante piepende toon bij iedere druk op de knop. Deze dient als bevestiging dat je een knop hebt ingedrukt, maar is totaal overbodig. Het geluid is via het menu van de camera uit te zetten. Aan de ene kant dus ook een voordeel aangezien het je vanaf het begin leert hoe je het menu moet gebruiken.

Sony HDR AS50 Review zijkant

Verschillende soorten opnames

Met de Sony HDR AS50 is het mogelijk om foto's, video's, time lapses, burstopnames en lusopnames te maken. Genoeg opties dus voor iemand die zijn vakantie mooi in beeld wil brengen, maar ook voor iemand die de camera op regelmatige basis wilt gebruiken.

Qua beeld zal de Sony HDR AS50 je ook niet teleurstellen. Hij kan namelijk 11.9-megapixel foto's maken en video's opnemen in Full-HD (1080p) met 60 beeldjes per seconde. Ook kan de Sony HDR AS50 in HD kwalitieit (720p) 120fps opnemen voor vette slow motion beelden.

Verder beschikt de Sony HDR AS50 nog over SteadyShot-beeldstabilisatie, die er voor zorgt dat al je video's schokvrij zijn, en worden alle beelden opgenomen met een groothoeklens. Deze zorgt er voor dat zo veel mogelijk in beeld komt. De hoek van de lens is ook te verstellen op de camera zelf.

Sony HDR AS50 review camerabeeld

Controle met de smartphone via de PlayMemories app

Iets wat deze action camera toch wel onderscheidt van de rest, is de veelzijdige en gemakkelijke PlayMemories app waarmee je volledige controle over de camera hebt op je smartphone. De PlayMemories app is verkrijgbaar in de Play Store en iTunes store en dient als 'afstandsbediening' voor je Sony HDR AS50 camera.

Door de unieke QR-code, die aan de binnenkant van de camera zit, te scannen met je mobiel, wordt de camera met je mobiel verbonden. Vervolgens heb je volledige controle over de instellingen van de camera en kan je precies zien wat de camera op dat moment ook ziet.

Dit allemaal zonder vertraging; je ziet real time op je mobiel wat de camera op dat moment in beeld heeft. Erg handig als je even niet weet waar de camera op gefocust is of als je bijvoorbeeld een time lapse wilt maken en je precies wilt weten wat allemaal in beeld komt.

Daarnaast kan je dus de instellingen van de camera wijzigen via de app wat ook het gebruik van de Sony HDR AS50 meteen een stuk makkelijker maakt. Je hoeft dus niet meer de knoppen aan de zijkant van de camera te gebruiken om iets aan de instellingen aan te passen, maar kan gewoon met een simpele druk op je telefoon beeldscherm de manier waarop de camera opneemt en veel meer aanpassen. Ook is het mogelijk om direct alle foto's en video's naar je mobiel te sturen.

Sony HDR AS50 review camera met behuizing

Sony HDR AS50 Review - Een foto- en videocamera op zakformaat

De Sony HDR AS50 is een veelzijdige action cam met veel mogelijkheden om jouw avonturen in beeld te brengen. Je kan op een tal van manieren opnemen en foto's maken en ook daar veel aan veranderen in de instellingen. Door de PlayMemories app heb je volledige controle over de camera en kan zonder vertraging het beeld van de camera volgen.

De kleine camera weet het prima op te boksen tegen zijn concurrenten en brengt over het algemeen goed beeld wat betreft foto's en video's. Als je iemand bent die veel reist of veel sport en dit graag in beeld wilt brengen zonder te veel moeite, is de Sony HDR AS50 een prima action camera voor jou.