Sony GTK-XB7 Review - Prachtige multifunctionele speaker

Review
zaterdag, 24 december 2016 om 12:05
xgn google image
Met de GTK-XB7 probeert Sony de oude boombox nieuw leven in te blazen. Met de speaker zou je een gehele dansvloer moeten kunnen voorzien van muziek en licht. Maar maakt Sony deze belofte waar? Je leest het in de Sony GTK-XB7 review.
Je kunt al heel wat verschillende Bluetooth speakers kopen. De een is op zakformaat, de ander is bedoeld voor thuisgebruik. De Sony GTK-XB7 is een variant op het laatste type, want de Sony GTK-XB7 is bedoeld voor thuisgebruik. Echter geeft Sony ook aan dat je de speaker overal mee naartoe kunt nemen: zo kun je onderweg een feestje bouwen.
Wij hebben de Sony GTK-XB7 getest op zijn prestaties, om zo te kijken of alles wat er over het apparaat gezegd wel waar is. Onze bevindingen vind je in deze Sony GTK-XB7 review.

Een robuust maar net uiterlijk

Het eerste wat je ziet als je de doos opent, is natuurlijk het uiterlijk van het apparaat. De speaker is groot en robuust. Aan de boven- en onderkant van de speaker zijn handgrepen te vinden, zodat je de speaker gemakkelijk uit de doos kan tillen.
De speaker is niet al te zwaar. Het apparaat is goed met één hand te tillen. Mocht je iets minder kracht hebben, dan helpen de handvatten aan beide kanten om je in balans te houden. Wanneer je de speaker uit de doos haalt, vallen er verschillende dingen op. Er zijn weinig knoppen te vinden op de speaker zelf. Enkel het broodnodige is op de speaker aanwezig.
Door de beperkte hoeveelheid knoppen zul je niet gauw weten wat je moet doen. Aan de achterkant van de speaker zijn de aansluitingen te vinden. Uiteraard is de stroomvoorziening hier te vinden, maar is er ook een optie voor RCA en USB-aansluitingen.
Sony GTK-XB7 Review

Eenvoudige installatie dankzij simpel ontwerp

Via de aansluitingen is de Sony GTK-XB7 op verschillende manieren te installeren. Je kunt ervoor kiezen om het via een kabel te doen, maar ook een USB-ingang en Bluetooth zijn op de speaker aanwezig. Wanneer jouw telefoon beschikt over een NFC functie kun je jouw telefoon ook op deze manier verbinden.
Omdat er zoveel verschillende opties zijn, zou je vast denken dat het een klus is om het apparaat te verbinden, maar het tegendeel is echter waar. Met de NFC functie is de speaker met één aanraking verbonden met de speaker. Kies je ervoor om je telefoon met een kabel aan te sluiten, dan is het kanaal veranderen het enige wat je daarna hoeft te doen.
Het veranderen van het kanaal kan via de knop die op de speaker zit, maar ook via de meegeleverde afstandsbediening. Alles gebeurt met een druk op de knop. En alles zonder enige moeite.
Sony GTK-XB7 Review

Prachtgeluid dankzij de technieken van Sony

Wanneer je hebt besloten op welke manier je muziek op de speaker laat afspelen, kun je beginnen met het luisteren van muziek. De Sony GTK-XB7 beschikt over verschillende technieken die jouw muziek beter laten klinken. Een van deze technieken is DSEE-upscaling.
DSEE-upscaling zorgt ervoor dat gecomprimeerde (verkleinde) muziek op de juiste manier wordt vergroot. Hierdoor zouden gedownloade nummers beter uit de speaker moeten komen. De DSEE-upscaling werkt samen met het ClearAudio+ systeem van Sony.
Via ClearAudio+ krijgen nummers meer dimensies, hierdoor klinken nummers dus niet meer vlak en wordt geruis uit het nummer verwijderd. Alle functies werken mee om jouw muziekervaring te verbeteren.
Door het gebruik van de twee technieken klinken de nummers daadwerkelijk zuiverder. Je favoriete nummers worden dankzij ClearAudio+ nog net even iets beter, dan wanneer je de liedjes via een koptelefoon luistert. Mocht dat nog niet genoeg zijn dan heeft Sony nog een paar extra functionaliteiten voor je klaarstaan.

Extra Bass, licht en de SongPal app

Wil je niet alleen je muziek helderder wordt, maar wil je de nummers nog meer kracht geven? Dan heeft Sony de Extra Bass functie voor je. De Extra Bass functie geeft je de mogelijkheid om de al goed klinkende bas nog dieper te maken.
Naast de Extra Bass functie, heeft de Sony GTK-XB7 ook ingebouwde lichten. Via de meegeleverde afstandsbediening kun je deze lichten in twee standen zetten: Rave en Chill. Ook kun je de lichten gewoon uitzetten. Wanneer je de SongPal app downloadt, krijgt de speaker nog meer mogelijkheden.
De SongPal app geeft je een beeld van de situatie. Wanneer je muziek luistert via een USB-stick laat de app zien welk nummer er wordt afgespeeld en kan deze hierbij werken als een afstandsbediening. Daarnaast geeft de SongPal app ook de optie om de ingebouwde lichten op meer manieren in te stellen, zo zit er altijd de juiste functie voor ieder moment.
Hoewel de lichten de speakers een extraatje geven, werken de lichten niet optimaal. Op de website van Sony wordt aangegeven dat de lichten bewegen op de muziek, dit is echter niet helemaal het geval. De lichten reageren wel op de muziek, alleen is de flits vaak net te laat om het één geheel te maken.
Sony GTK-XB7 Review

Sony GTK-XB7 Review - Speaker voor alle gelegenheden

De Sony GTK-XB7 is echt een pracht speaker, die je zowel thuis als op locatie kunt gebruiken. Met de mogelijkheid om apparaten op verschillende manieren aan te sluiten, brengt de speaker gemak en functionaliteit. En door de technieken die Sony gebruikt, klinkt je favoriete muziek via de speaker nog beter.
Al met al is de Sony GTK-XB7 een solide speaker die echt wel tegen een stootje kan. Met de ingebouwde verlichting zal hij ook nog het middelpunt van de aandacht zijn. De Sony GTK-XB7 is dus zeker een aanrader.
Cijfer: 8