Top 5 beste horror games 2016 - Gruwelijk!

  2016 was een prima jaar voor gamers. Voor ieder was er wat wils. Zo ook voor horrorfanaten die niet vies zijn van wat ingewanden of een flinke jump scare. Maar ook voor degenen die kunnen genieten van simpelweg een beklemmende sfeer. Voor deze mensen is deze top 5 beste horror games 2016 gemaakt! Wees niet bang en lees snel verder.

  5. Layers of Fear (PlayStation 4, PC)

  In Layers of Fear kruip je in de huid van een schilder die in een enorm Victoriaans landhuis woont. Hij is er een tijdje niet meer geweest, maar nu is hij terug om zijn meesterwerk af te maken. Alleen heeft hij behoorlijk wat meegemaakt toen hij weg was en dat komt tot uiting in het huis.

  Het huis verandert namelijk steeds en het wordt er niet gezelliger op. Een steeds grimmiger wordende sfeer die mede veroorzaakt wordt door het huis zelf, maar vooral door de vreselijk storende schilderijen in het huis. En dat is niet alles wat er in huis is, want zo nu en dan spring je ook uit je stoel van schrik.

  4. Resident Evil Origins Collection (PlayStation 4, PC, Xbox One)

  De moeder van alle horror survivalgames is in 2016 ook weer voorbij gekomen. Natuurlijk betreft het hier eigenlijk geen nieuwe games, maar remakes van de eerste delen uit de franchise. In deze collectie ga je terug naar de bron van alle ellende in Raccoon City. En dat is het landhuis, waar Umbrella stiekem experimenten doet.

  Je kruipt in Resident Evil in de huid van S.T.A.R.S. team Bravo en je gaat op zoek naar je collega's van het Alpha team. Die zijn namelijk verdwenen nadat ze (in Resident Evil 0, die ook in deze collectie zit) bij het landhuis kwamen. En dat landhuis gutst van de onheilspellende kamertjes en gangen. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Al snel merk je dat er ook zombies en andere wezens ronddwalen in het huis.

  Je moet zien te overleven terwijl je steeds een stukje verder door het landhuis trekt. En dat met minimale munitie en andere voorwerpen. Resident Evil Origins Collection is een waar stukje horror dat zeker niet in deze lijst mag ontbreken. Een vermelding waard zijn ook de remakes van de andere delen die dit jaar uit gekomen zijn, waaronder Resident Evil 5 en Resident Evil 6.

  3. Dead by Daylight (PC)

  Horror games hoeven niet per se singleplayer games te zijn. Dead by Daylight is daar een perfect voorbeeld van. Deze game draait namelijk compleet om het scenario waarin vier overlevers op de vlucht zijn voor één moordenaar. Ieder personage is een speler, dus in totaal zijn er vijf spelers in het veld.

  En voor elke kant is de gameplay uniek. De vier mensen moeten proberen te ontsnappen en de taak van de moordenaar, nou ja, die spreekt voor zich toch? De mensen spelen de game in third person om beter om zich heen te kijken en de moordenaar doet dit in first person. Zo kan deze zich beter focussen op zijn doelwitten.

  Vooral voor de spelers die op de vlucht zijn is deze game beklemmend. De omgeving verandert namelijk steeds en het is nooit bekend waar de moordenaar zich bevindt.

  2. Until Dawn Rush of Blood (PlayStation 4)

  Until Dawn was al een game die het geweldig deed op horrorgebied. Je volgde een groepje tieners in een afgelegen gebied. Een gezellige bedoeling, al is er het jaar ervoor iets vreselijks gebeurd. En bovendien doolt er ook nog eens een moordenaar rond in het gebied.

  Rush of Blood is een game die inhaakt op de voorgenoemde game; een spin-off. Je hebt een VR headset nodig om deze te kunnen spelen. De game neemt je mee naar zeven levels die allemaal on-rails doorlopen worden. Gelukkig maar, want jij hebt het veel te druk om te lopen. Je wordt namelijk van alle kanten belaagd door monsters en ander gespuis.

  Gelukkig zitten er verschillende wapens verborgen in de levels, dus je kunt jezelf verweren tegen het inkomende gevaar. Maar desalniettemin zul je je regelmatig rot schrikken in deze game! En de VR doet het voelen alsof je midden in de actie zit!

  1.Dying Light: The Following Enhanced Edition (PC, PlayStation 4, Xbox One)

  Op de eerste plaats in deze top 5 horror games 2016 staat ook een remake. 2016 was dan ook een beetje het jaar van de remakes, remasters en opgepoetste kunstwerken. In Dying Light krijg je te maken met een heuse zombieplaag. Je komt midden in een verwoeste en vervallen wijk terecht die een beetje weg heeft van een sloppenwijk. Je moet op zoek naar voorraden en wapens.

  Daarbij moet je mensen redden die nog niet half opgevreten zijn, terwijl je ook nog naar een manier moet zoeken om zelf te overleven. En dat is nog niet zo gemakkelijk in deze game. De wereld is een enorme puinhoop en overal waar je kijkt wandelen de ondoden om je heen.

  Natuurlijk is dat an sich al lang niet meer eng, gezien we doodgegooid worden met zombies tegenwoordig, maar de echte ellende begint 's nachts pas. Waar de ondoden overdag namelijk bijzonder langzaam zijn en, tenzij het er heel veel tegelijk zijn, niet meteen een bedreiging vormen, is dat na zonsondergang wel anders. Dan komen er beesten tevoorschijn die je achterna zitten, opjagen en daarbij bijzonder snel zijn en ook nog eens kunnen klimmen.

  De normale zombies zijn dan ook een stuk sneller en gevaarlijker. Kortom, je bent dan zo goed als het haasje! Zeker als je niet oplet wat je doet. Eén foutje en je verandert in een maaltijd. Deze game jaagt je de stuipen op het lijf wat betreft sfeer, jump scares en pure terror! Wat uitpuilende ingewanden en afgerukte ledematen kunnen natuurlijk ook niet ontbreken.

  Dead by Daylight

  Verkijgbaar vanaf 14 june 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.