Shovel Knight Review - Schept veel verwachtingen

  Shovel Knight kwam in juni al uit op Steam en onze Amerikaanse vrienden konden toen ook gelijk genieten van de Wii U versie. Nu is het toch eindelijk zover, Shovel Knight is eindelijk verkrijgbaar op de Wii U. Is de overgang van Steam naar console goed gemaakt of kan Shovel Knight de handdoe- ehm, schep beter de ring in gooien?

  Hoewel je natuurlijk een ‘PC Master Race’ opmerking kan maken, is de enige authentieke manier om echt van de 8-bit charmes van Shovel Knight te genieten natuurlijk op een console van Nintendo, het platform wat ons alle klassiekers bracht waarop deze game is gebaseerd. Het is niet precies duidelijk waarom het zo lang geduurd heeft, maar enfin- de game is er nu eindelijk.

  Wat is Shovel Knight?

  Wat is Shovel Knight precies? Op het eerste gezicht is het een concept dat we al veel vaker gezien hebben. Een retro stijl platformer met aandoenlijke pixel art en chiptune muziek. Maar waar andere (indie) games vaak de plank misslaan en dit meer als een stilistische keuze zien, slaagt Shovel Knight erin om niet alleen de 8-bit retro stijl perfect te recreëren, maar ook nog eens een ontzettend vermakelijke game te zijn.

  Behalve het feit dat een game als Shovel Knight van nature thuis hoort op een console, vraag je jezelf natuurlijk af hoe de gamepad gebruikt wordt. Je kunt gebruik maken van off-screen play op de gamepad, de gamepad gebruiken om de verschillende Relics te selecteren of om berichten op MiiVerse te posten... Verder is de toegevoegde waarde van de gamepad minimaal te noemen. Niet dat het uit maakt, want de game is uitstekend te pruimen zonder geforceerde gimmicks van de gamepad.

  Shovel Knight Wii U

  Justice in spades

  De graphics zien eruit alsof ze zo uit 1989 gesprongen zijn. Yacht Club Games heeft rekening gehouden met de kleurenlimiet van de NES en hoewel er soms vals gespeeld wordt, ziet Shovel Knight er ontzetted authentiek uit. De soundtrack, neergepend door Jake Kaufman klinkt precies alsof deze uit de NES gekropen is. Er is rekening gehouden met elk klein detail om de soundtrack zo authentiek (en gaaf) mogelijk te laten klinken.

  Veel retro-stijl games willen retro uitstralen door extreem moeilijk te zijn (denk aan games als Volgarr the Viking) maar Shovel Knight is in dat opzicht ontzettend laks. De game kent geen levens of game overs- als je het loodje legt in een level dan verlies je (Dark Souls stijl) een deel van je geld dat je, als je weer terug weet te komen waar je was, terug kan halen. Een leuk idee, maar wel frustrerend als je geld op een plek zweeft waar je het niet kan pakken zonder dat je zelfmoord pleegt.

  Sharpen thy shovel

  De gameplay is een mix van verschillende elementen uit een hele sloot aan NES games. Er worden in principe maar twee knoppen gebruikt, springen en aanvallen. Shovel Knight zelf gebruikt, wat anders, een schep om zijn tegenstanders een kopje kleiner te maker. Een schep lijkt op het eerste oog niet op een badass wapen, maar schijn bedriegt omdat dit zo goed in de gameplay is geïntegreerd dat het lijkt alsof je nooit iets anders gebruikt hebt.

  De manier waarop je de schep gebruikt doet ook erg denken aan Ninja Gaiden. Er zit een korte vertraging tussen het moment dat je op aanvallen drukt en de daadwerkelijke aanval. Als je op de d-pad omlaag drukt tijdens een sprong doet Shovel Knight een down thrust ala Link in Zelda II en kaats je van vijanden af net als Oom Dagobert in Ducktales.

  Shovel Knight Wii U

  Door het spel heen vind je ook speciale wapens in de vorm van Relics, die sterk doen denken aan de wapens in de Castlevania serie. De overworld is bijna identiek aan die van Super Mario Bros. 3, met eenzelfde soort lay-out en minibosses die rondlopen.

  Shovel Knight heeft qua leveldesign goed afgekeken van de Mega Man serie. Steeds als een nieuw element in een level wordt geïntroduceerd, is dat eerst in een gecontroleerde omgeving. Je hebt nooit het idee dat je zonder waarschuwing zomaar in een situatie gegooid wordt en als je weer eens een bodemloos gat in valt voelt dit nooit als de schuld van de game, maar die van jezelf.

  Net als de robot masters moet je in Shovel Knight de acht Knights of the Order of No Quarter met elk hun eigen thema de pan in hakken (scheppen?). Elk van hun levels is anders en gebaseerd op een uniek element. Bijvoorbeeld in het level van Propellor Knight heb je te maken met vliegende platformen en de wind die alle kanten op blaast.

  Hoewel Shovel Knight dus een groot aantal gameplay elementen uit andere games overneemt, voelt het niet als een rechtstreekse kopie aan. Geïnspireerd door is de juiste term. Shovel Knight creëert succesvol zijn eigen toch wel originele stijl die geen enkel moment lijkt op een slap aftreksel van Mega Man, of welke andere game dan ook. Kudos dus aan de ontwikkelaars!

  Shovel Knight Wii U

  Shovel Knight - Get digging!

  Een tijd lang werd er geclaimd dat er geen games waren voor de Wii U. Misschien was dat toen zo, maar nu lijkt er wel een eindeloze stroom aan kwaliteitstitels uit te komen. Mario Kart 8, Hyrule Warriors, Bayonetta 2 en ook nog Super Smash Bros. for Wii U in het verschiet. Je kunt gerust Shovel Knight nu ook aan het lijstje toevoegen, want deze game is misschien wel dé beste game die momenteel op de eShop te downloaden is.

  Heb je Shovel Knight nog steeds niet gespeeld? Waar wacht je nog op! Shovel Knight is een geweldig uitdagend game, niet alleen voor retro gamers maar voor iedereen die houdt van platformgames. Zeker met de geplande (gratis!) DLC die binnenkort komt is het een no-brainer; Shovel Knight is dè game om te downloaden op de eShop, zonder twijfel.

  9

  De plus- en minpunten

  • Schitterende old-school graphics en muziek
  • Geniaal leveldesign
  • Uitdagend, maar niet onmogelijk
  • Geld kwijtraken als je dood gaat kan frustrerend zijn

  Shovel Knight

  Verkijgbaar vanaf 5 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.