Shift 2: Unleashed Review

Review
dinsdag, 29 maart 2011 om 15:00
xgn google image
Electronic Arts heeft de meest realistische racegame laten ontwikkelen. Het bewijs is Shift 2: Unleashed. Althans, dat hoopt ze. De laatste tijd hebben we veel gehoord van het spel. Dé game die Gran Turismo en Forza Motorsport moet doen vergeten. Ambitieus is de uitgever wel, maar dan moet je wel even dit spreekwoord er bij halen: geen woorden, maar daden.
Wellicht doet je de naam wel iets vermoeden. Wat was de voorganger van Shift 2 ook alweer? Juist. Need for Speed: Shift was dat, die eind 2009 verscheen. En omdat de opvolger officieel de naam van Need for Speed niet meer draagt, kunnen we Shift zien als een losse franchise. Maar Electronic Arts heeft de naam van Need for Speed uiteraard wel weer verbonden aan de game, zodat consumenten het spel zullen herkennen en eerder zullen kopen. Zo werkt de marketing eenmaal.
Shift 2: Unleashed Screenshot 166833 Shift 2: Unleashed Screenshot 166839 Shift 2: Unleashed Screenshot 166835
Dé realistische game
Shift 2: Unleashed profileert zich inhoudelijk echter niet als een échte Need for Speed game. Het profileert zich eerder als een realistische game die graag wil concurreren met Gran Turismo en Forza Motorsport. Dat zie je ook wanneer je het spel opstart. De filmpjes, de menu’s, ze zijn allemaal degelijk en professioneel vormgegeven. Direct na het opstarten mag je aan de slag. Daar krijg je de nodige uitleg bij, zodat ook de onervaren gamers het racen snel onder de knie kunnen krijgen.
Eenmaal klaar, kom je dus bij het menu. Dat ziet er qua aanbod niet bijzonder uit. Zo heb je de carrière modus, de online modus, de garage en noem maar op. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de carrière modus, waar je als beginneling te maken krijgt met de racewereld. En in die hoedanigheid moet je zorgen dat je veel aanzien krijgt van andere racers, want anders mag je niet aan de verschillende wedstrijden meedoen. Door experience points te verdienen stijg je qua level en krijg je de mogelijkheid om steeds beter en beter te worden. Denk aan upgrades die je kunt verdienen, maar ook speciale auto’s.
Het ultieme doel is om aan de FIA GT1 World Championship mee te doen, maar daarvoor moet je heel veel races winnen. Kortom, je hebt veel te doen. Gelukkig variëren deze races, zodat het niet al te eentonig wordt. Denk aan normale races, drift wedstrijden én de leuke time attack wedstrijden. Je zult je niet gauw vervelen. Natuurlijk bestaat bij iedere racegame het gevaar dat het allemaal te eentonig wordt, maar bij Shift 2: Unleashed gebeurt dat gelukkig niet zo snel.
Shift 2: Unleashed Screenshot 166094 Shift 2: Unleashed Screenshot 162573 Shift 2: Unleashed Screenshot 162563
Genoeg auto’s en tracks
Qua auto aanbod zit het wel goed in Shift 2. Het arsenaal varieert namelijk enorm. Zo heb je aan de ene kant de simpele Renault Mégane RS, en aan de totaal andere kant de Maserati MC12 GT1. De ontwikkelaar heeft goed zijn best gedaan om de speler tevreden te maken met het aanbod. Daarnaast zit het ook goed met de tracks die je kunt spelen. Zo kun je in het mooie Londen en Tokio spelen, maar ook de befaamde Nürnburgring.
Autolog
Alles wat je in de carrière modus en andere modi doet, wordt bijgehouden door de zogenaamde Autolog feature. Autolog is, kort gezegd, het sociale aspect van het spel. Of misschien wel de sociale controle van Shift 2: Unleashed. Je kunt namelijk via Autolog al je vrienden in de gaten houden, mits ze het spel ook hebben. Zo kun je zien welke tijden ze hebben gereden op dat ene parcours, welke evenementen ze jou aanraden, je kunt statistieken van je vrienden bekijken en ga zo maar door. Het leuke hieraan is dat het spel nu ook een gevecht met je vrienden wordt, zonder dat je online tegen hen moet racen. Wat is nou leuker om iemands persoonlijke record te verbeteren en ze dan de volgende dag op school uit te lachen?
Shift 2: Unleashed Screenshot 166815 Shift 2: Unleashed Screenshot 166821 Shift 2: Unleashed Screenshot 166819
Realisme
Dan over naar het aspect waar Electronic Arts erg trots op is: het realistische gedeelte. Gelijk na de eerste race weet je waar je aan toe bent: het is een verdomd moeilijke klus om alle races te winnen. Shift 2: Unleashed is namelijk erg realistisch. Het besturen van een racewagen voelt ontzettend goed aan. Een goed voorbeeld daarvan is het nemen van bochten. Je weet wanneer je een goede bocht neemt, en dat is een gevoel dat je vaak mist bij vele racegames. Maar soms kan het té realistisch worden voor de gemiddelde gamer: één botsing met een andere auto en je slipt al helemaal weg, één keer niet opletten tijdens het rijden en je rijdt alweer in het zand. Dat is soms dus erg frustrerend.
Maar is het wel zo realistisch? Wat je vooral opmerkt is dat het spel soms iets te graag realistisch wil zijn. Zo krijg je soms het gevoel dat het allemaal iets té wordt. Denk aan de eerdergenoemde botsingen. Ineens wordt het allemaal spektakel, waardoor het gevoel ontstaat dat Shift 2: Unleashed meer op de arcade leunt. Moet het allemaal wel zo nauwkeurig? Hierdoor haal je als ontwikkelaar toch een beetje het speelplezier naar beneden, iets wat waarschijnlijk niet de bedoeling was.
Shift 2: Unleashed Screenshot 166811 Shift 2: Unleashed Screenshot 166809 Shift 2: Unleashed Screenshot 166807
Helmet cam maakt het rijden ‘echt’
Gelukkig zijn er ook andere elementen die het realisme op een positieve manier opvoeren. De helmet cam bijvoorbeeld. De naam doet je waarschijnlijk al iets vermoeden en de kans is groot dat je goed zit. Naast het cockpit camerastandpunt heb je nu dus ook de helmet cam, waar je letterlijk in een helm komt te zitten. Het mag gezegd worden: het is ongelofelijk tof. Je merkt het ook goed: als je op een bocht afrijdt, gaat je hoofd automatisch een beetje naar links of rechts om een goed zicht op de bocht te krijgen. En als je remt, dan ga je met je hoofd een stukje naar voren. Hoe harder je remt, hoe harder je naar voren schiet. Dit soort kleine dingen maakt het spel bijzonder realistisch. In Need for Speed: Shift was het cockpit camerastandpunt al prachtig, maar Shift 2 is de overtreffende trap met zijn helmet cam.
Geen offline multiplayer
Genoeg over de helmet cam. Het is weer tijd voor een minpunt, en dat is ongetwijfeld het ontbreken van een offline multiplayer. Geen idee waarom dit gedaan is. Ze zullen er vast een reden voor hebben, maar de gemiddelde consument zal dat niet begrijpen. Oké, iedereen heeft nu wel internet op zijn console, dus kun je nog steeds tegen je vrienden spelen. Maar wat nu als je vrienden bij je langskomen en je wilt trots het spel laten zien, maar je ziet dat er geen offline multiplayer is? Ja, dat moet je dan even uitleggen. Een groot gemis.
Gelukkig is er dus wel nog de online multiplayer. Deze is niet al te uitgebreid, maar dat hoeft niet bij een racegame. Je kunt snel een race starten waarmee je tegen andere mensen uit de wereld kunt racen. Leuke hierbij is dat er wereldrecords worden bijgehouden, dus mocht je te goed zijn dan is er nog altijd dat ene wereldrecord dat je kunt verbeteren. Een andere leuke modus in de online multiplayer is de Driver Duel Championship. In deze modus moet je iets van zeven wedstrijden achter elkaar winnen, waarna je de enige echte Championship kroon krijgt. De races worden per wedstrijd moeilijker – de computer kiest voor jou steeds lastige tegenstanders uit de hele wereld, de tracks worden moeilijker, enzovoorts. Een erg leuke bezigheid voor een saaie zondagmiddag.
Shift 2: Unleashed Screenshot 166552 Shift 2: Unleashed Screenshot 166550 Shift 2: Unleashed Screenshot 166548
Soundtrack prima, grafisch prima
Op die saaie zondagmiddag wil je ook een game spelen die er mooi uitziet. Dat is bij Shift 2: Unleashed zeker het geval. Het is niet allemaal bijzonder fraai, maar de omgevingen, de auto’s en de steden zijn mooi vormgegeven. Het kan er soms nog ietwat te priegelig uitzien, maar verder is er niets op aan te merken. Maar op die saaie zondagmiddag wil je naast wat te zien, ook wat te horen hebben. Nou, dan heb je nog de soundtrack. Helaas is de soundtrack niet van de kwaliteit die we van FIFA, NHL en andere games gewend zijn, maar dat betekent niet dat het veel minder is. Het is prima; met name de aanwezigheid van 30 Seconds to Mars is erg fijn.
Dé meest realistische racegame?
Het is nog maar de vraag of Shift 2: Unleashed bestempeld kan worden als dé meest realistische race game die er is. Hier en daar wil EA namelijk iets te graag pronken met het realistische aspect van het spel, waardoor het op één of andere manier wat arcadeachtig aanvoelt. Daarnaast is het zo nauwkeurig, dat je al gauw tijdens een race een fatale fout maakt. Soms zijn er wel races die je twintig keer moet overdoen. Lijkt jou dat wat? Dan is Shift 2 écht iets voor jou. Voor de diehard is het een heerlijke game, voor de gemiddelde gamer kan het ook erg leuk worden ondanks die frustraties. Niet van het kaliber Forza Motorsport en Gran Turismo, maar het is zeker een game die erg tof is.
Cijfer: 8