Seagate Storage Expansion Card Review – Superkleine verdubbeling van het Xbox Series X geheugen

  De Xbox Series X en S zijn een paar maanden uitgekomen met harde schijven van respectievelijk 1Terabyte en 500Gigabyte. Met het formaat van de huidige games zit dat geheugen binnen no-time vol. Seagate heeft daar een oplossing voor met de Storage Expansion Card die het geheugen zomaar even verdubbelt. Je moet alleen wel flink in de buidel tasten voor de uitbreiding.

  Klein en fijn!

  De nieuwste generatie Xbox consoles hebben allebei het grote voordeel dat laadtijden nagenoeg helemaal tot het verleden behoren. Nooit meer minutenlang wachten tussen hoofdstukken van games in en lekker snel je console opstarten en verder gamen waar je was met Quick Resume. Bovendien kun je met Xbox Game Pass Ultimate abonnement kiezen uit een hele bibliotheek aan ‘gratis’ games. Een hele berg voordelen dus, maar gecombineerd brengen ze wel een ‘nadeel’ met zich mee. Games worden namelijk steeds groter en die opslag van 1TB of 500GB zit dus binnen een mum van tijd vol.

  Gelukkig is het geheugen van beide consoles uitbreidbaar met een schijf naar keuze. Hang even een HDD of SSD aan je de USB aansluiting van console en je geheugenprobleem is weg. Alleen in beide gevallen ligt er dan weer zo’n lelijke schijf naast of op je gloednieuwe console. De Seagate Storage Expansion Card biedt hiervoor een oplossing, want met deze geheugenmodule heb je geen lelijke unit meer in zicht.

  De Seagate Storage Expansion Card is namelijk in een speciaal slot te steken en met zijn afmeting van ongeveer drie bij vijf centimeter en nog geen centimeter dik zal hij niet in het oog springen. Ter vergelijking: de Storage Expansion Card steekt niet verder uit dan de HDMI-stekker op de achterkant van je console.

  250 euro voor 1TB?

  Voor 249,99 euro (de kaart is bij Amazon.nl al te koop voor 203,35 euro) heb je de Seagate uitbreiding al in je console zitten en mag je zomaar even een verdubbeling van het geheugen rekenen voor de Series X. In het geval van de Series S is het dan al helemaal feest, want voor die console krik je het geheugen ineens op naar het drievoudige. De prijs van de Seagate Storage Expansion Card liegt er alleen niet om, want voor hetzelfde geld kun je ook twee Seagate Game-drive SSD schijven van 4TB per stuk aan je console hangen. In totaal heb je dan 8TB extra geheugen, terwijl de Storage Expansion Card slechts 1TB extra biedt.

  Waarom er niet meteen meerdere varianten van de Storage Expansion Card uitgekomen zijn, geeft een wat vreemd gevoel. Met de kaart neem je namelijk nu al het enige slot op de Xbox Series X of S in beslag en dan heb je ‘slechts’ 1TB erbij. Dit terwijl er momenteel al games van ruim 100GB zijn zoals Call of Duty Warzone (exclusief updates) en andere games zoals Cyberpunk 2077 en DiRT 5 ook even 70GB zonder updates opslokken. Die Terabyte, waar zelfs maar 920GB van overblijft na aftrek van de software die er al op staat, is dan ook zo op als je fervent gamer bent. Waar ligt dan het grote voordeel van deze schijf?

  Tijd is geld

  De term tijd is geld is hier van toepassing. Andere schijven die je via USB aansluit maken namelijk geen gebruik van de Xbox Series X/S Velocity Architecture. Deze opzet zorgt er juist voor dat de laadtijden van games flink verkort worden en dat je gebruik kan maken van de Quick Resume-functie van de consoles. Met de Seagate Storage Expansion Card blijven deze functies bruikbaar als je games van deze schijf speelt. En dat maakt een behoorlijk verschil!

  Wij installeerden een aantal games op de Storage Expansion Card en verplaatsten wat games tussen de console en de geheugenkaart. Het viel hierbij op dat zowel het installeren als heen en weer verplaatsen van games ontzettend snel gaat. Zo verplaatsten wij bijna 500GB aan data in een luttele 20 minuten, waarna de games meteen speelbaar waren.

  De verkorte laadtijden bleven hierbij intact net als de Quick Resume functie. Onder andere bij Immortals: Fenyx Rising en Crash Bandicoot 4 was geen enkele vertraging merkbaar tijdens het laden. Dit was wel anders bij de SSD die we aan de console hingen. Niet alleen was de laadtijd van Immortals: Fenyx Rising hierbij wat langer, wat overigens alsnog beperkt bleef tot enkele seconden, de Quick Resume functie was ook niet meer bruikbaar. Bovendien duurde het verplaatsen van de game naar de SSD geen twee, bijna tien minuten. Een heel verschil dus.

  Seagate Storage Expansion Card review- Kleine schijf, ‘grote’ impact

  De Seagate Storage Expansion voor Xbox Series X en S maakt dus wel degelijk verschil. Naast dat er geen schijf in het zicht ligt, is dat verschil goed merkbaar in de laadtijden en die handige Quick Resume- functie van de console. Voor degenen die graag alles snel doen en die laadtijden helemaal zat zijn, is deze schijf absoluut een uitkomst, maar dat er ‘maar’ 1TB extra geheugen beschikbaar is en er niet meer speciale slots in je console zitten, roept vragen op.

  Want hoe lang doe je over een half jaar nog met 1TB? Dit is voorlopig nog koffiedik kijken, al zijn er nu al games van tussen de 70 en 130GB. Of de Seagate Storage Expansion Card een uitgave van bijna 250 euro voor 1TB geheugen rechtvaardigt is dus wel even een vraag die je jezelf moet stellen.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Lekker klein
  • Laadtijden blijven snel en Quick Resume blijft bruikbaar
  • Verplaatsen van games binnen no-time
  • Flink aan de prijs
  • 'Slechts' 1TB beschikbaar
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.