Samsung Galaxy Z Fold 4 Review – Vouwbaar wordt steeds beter

Review
zondag, 04 september 2022 om 9:00
20220902 fold4 2f1662101783
Samsung komt alweer met de vierde generatie vouwbare toestellen met Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold 4. Beide toestellen doen weer een schepje bovenop de modellen van vorig jaar. In deze Samsung Galaxy Z Fold 4 review lees je dat dat de Fold-serie steeds beter wordt, maar dat de formule voor de slimme vouwtelefoon nog verre van perfect is.

Veel geld voor een incomplete verpakking

Samsung komt met alweer de vierde generatie vouwbare telefoons. De prijskaart van de Fold 4 liegt er alleen niet om. Vanaf ongeveer 1750 euro kun je de 256GB variant in huis halen in de kleuren Gray Green, Beige, Phantom Black of, exclusief via Samsung.com, Burgundy. De 512 GB versie kost je iets minder dan 1900 euro en de 1TB variant koop je exclusief online via Samsung.com voor 2159 euro. Welke versie je ook kiest: het kost een behoorlijke berg geld en daarmee ben je nog niet klaar.
De doos van de Fold 4 is behoorlijk plat en bevat alleen het hoognodige, op één ding na. In de chique ogende zwarte doos zit namelijk het toestel, samen met wat handleidingen, een klein pinnetje om je SIM-kaart in het toestel te krijgen en een USB-C kabel. De travel adapter wordt niet meegeleverd, wat betekent dat je die nog los moet aanschaffen als je er geen meer hebt liggen. Als je zoveel geld neerlegt voor een toestel, dan zou je bijna dat kleine stekkertje er nog bij verwachten.
20220902 fold4 1f1662101851

Keuze uit dik of groot

Als het op het toestel aankomt, krijg je voor die ruim 1800 euro wel behoorlijk wat terug. Zo ziet het toestel er, net als de Fold 3, behoorlijk chique uit. De afmeting van het toestel is wel iets anders dan de voorganger, al is de telefoon open en dicht nog steeds fors te noemen. Met 155,1 x 67,1 x 14,2 mm is de telefoon dichtgevouwen op elk vlak net wat kleiner en datzelfde geldt als de telefoon open is. Dan is deze 155,2 x 130,1 x 6,3 mm. Ook qua gewicht maakt Samsung stappen. De Fold 4 weegt bijna 20 gram minder dan de Fold 3, namelijk 253 gram.
Qua design heeft Samsung alles hetzelfde gelaten. De telefoon kent nog steeds de zilveren randen waarop de volume en aan/uit-toets zitten, een strakke achterkant met ruimte voor de hoofdcamera’s en een strakke voorkant met een selfiecamera erin. Hoewel Samsung wel het scharnier verstevigd heeft, is daar in het ontwerp niets van te zien.
Zo gaat het open en dichtvouwen nu iets stroever dan bij de Fold 3, maar kan de telefoon nog steeds niet helemaal dichtgevouwen worden. In plaats daarvan blijft er op de plek van het scharnier een open ruimte van een paar millimeter, wat voor kwetsbaarheid tegen bijvoorbeeld stof (de telefoon is spatwaterdicht maar niet stofdicht) zorgt. Op dit punt na voelt de nieuwe Galaxy Z Fold wel op nagenoeg elk ander punt ontzettend stevig aan.
20220902 fold4 5f1689772404

Scherm ideaal voor multitasken

Die stevigheid komt wel met een maar, want het vouwbare scherm aan de binnenkant kan niet alles hebben. Samsung attendeert je daar direct op zodra je de Fold 4 in gebruik neemt. Het scherm is kwetsbaarder dan dat op de voorkant. Met je nagels op het scherm drukken is niet aan te raden en als je met een pennetje werkt, druk dan vooral niet met veel kracht. Het 120 Hz AMOLED-scherm is dun, wat ook wel moet als je het een beetje soepel wil vouwen. Het is dan ook geen strakke plaat, wat vooral opvalt als je met lichte achtergronden werkt (bijvoorbeeld als je wat leest op het toestel). Qua helderheid is het scherm binnen en buiten overigens prima te gebruiken al zie je nog steeds weinig als de felle zon er pal op staat te schijnen.
Het mooiste aan het scherm is natuurlijk het formaat. Dit is dan ook dé reden om met een Fold 4 aan de slag te gaan. Het scherm laat je werkelijk alles doen op een geweldig formaat. De Fold 4 laat je op het scherm in vol ornaat genieten van het internet en op de ultieme manier video’s kijken, of ze nou van Netflix, Viaplay, HBO, YouTube of een andere medium af komen. Bovendien is het scherm in de multitask modus (wat niets nieuws is) ideaal door zijn formaat. Als je bij een normale smartphone meerdere apps op je scherm tovert, wordt alles al snel onoverzichtelijk, maar bij de Fold 4 is dat niet zo. Met gemak werk je met drie apps gelijktijdig zonder het overzicht te verliezen. En als je even niet drie dingen tegelijk aan het doen bent of video’s wil checken klap je de telefoon dicht en heb je een traditionele smartphone in handen met een 120 Hz HD AMOLED-scherm van 904 x 2316 pixels.
20220902 fold4 5f1689772404

Onverslaanbare motor

De kracht die de Fold 4 daarbij onder de motorkap heeft helpt je op elk vlak. De telefoon is voorzien van een Snapdragon 8+ Gen 1 die voor topprestaties zorgt in combinatie met de 12GB RAM die je aan boord hebt. Het geheel draait op Android 12L en wordt tot minstens 2026 ondersteund met updates. Games spelen op het apparaat mag dus geen enkel probleem zijn.
Wij gingen aan de slag met titels als Pikmin Bloom, Asphalt 9: Legends en Sky: Children of the Light. Wat opviel is dat games zoals Team Fight Tactics wel zorgen dat de telefoon wat warm wordt tijdens het spelen. Bovendien slurpen ze sneller capaciteit weg van de accu die aan boord is. De accu van 4400 mAh is daarbij niet de meest krachtige op de markt, maar presteert wel als een baas. Bij normaal gebruik gaat de Fold 4 makkelijk twee dagen mee voordat je deze moet laden. En dat gaat op zijn beurt razendsnel (afhankelijk van wat voor adapter je eraan hangt).
20220902 fold4 6f1662103895

Camera’s met venijn

Als laatste zijn er natuurlijk de camera’s van de Fold 4. De smartphone heeft er behoorlijk wat aan boord. Op de voorkant zit een 10 Megapixel selfiecamera die prima presteert. Verstopt aan de binnenkant kent de Fold 4 nog een camera van 4 Megapixel. Deze zit achter het scherm en is zichtbaar in sommige situaties, maar is nooit storend aanwezig. De 4MP foto’s worden softwarematig verscherpt, maar komen alles behalve in de buurt van de andere selfiecamera.
De echte magie komt van de camera’s op de achterkant en daar heeft Samsung dit keer flink aan gesleuteld. Ten opzichte van de Fold 3 is er namelijk een behoorlijke stap gemaakt op cameragebied. Dit keer krijg je dezelfde camera’s aan boord dan de Galaxy S22 heeft, namelijk een Ultra Wide 12MP camera, een 50MP groothoeklens en een 10MP Telephoto camera. Met een 3x optische zoom en 30 x Space Zoom en met de Super Resolution Zoom haal je dingen die ver weg zijn in no-time dichtbij. Wel verlies je onderweg wat details als je zo ver inzoomt, maar dit is verwaarloosbaar.
Als je niet inzoomt, krijg je haarscherpe foto’s op het eerste oog, maar zodra je daarop gaat inzoomen zie je ook hier jammer genoeg dat niet alles even scherp is. We maakten dezelfde foto’s met een iPhone 11 en daarop waren de beelden wel scherp. In de avonduren presteren de camera’s van de Fold 4 juist weer beter dan die van de iPhone. Kleuren komen beter tot hun recht en ook de details zijn meer dan goed. Op het gebied van fotografie doet de Fold 4 het dan ook goed, maar ook hier is nog winst te behalen.
20220902 fold4 3f1662104284

Samsung Galaxy Z Fold 4 Review – Verbeteringen rechtvaardigen de prijskaart niet

Dit is dan ook een beetje de strekking van de Galaxy Z Fold 4 review. Het toestel is ijzersterk op zoveel vlakken. De telefoon oogt mooi en voelt stevig aan, heeft indrukwekkende schermen, goede camera’s en een monster van een motor aan boord. Op die motor na is overal wel wat op aan te merken, zeker als je bedenkt dat het toestel een grote hap uit je maandsalaris neemt. Daarbij zijn de verbeteringen ten opzichte van de Fold 3 redelijk klein, wat een upgrade eigenlijk niet rechtvaardigt.
Cijfer: 7

Populair Nieuws