Wie het hoofdverhaal gespeeld heeft, weet dat de familie Baker alles behalve doorsnee is. In ieder geval na het bezoek van de angstaanjagende Eveline. Met haar kwade krachten heeft ze het gezin compleet onder controle en dat loopt niet voor iedereen goed af. Maar in dat spektakel, dat je door de ogen van Ethan doorspeelt, blijft het omtrent dochter Zoe op een gegeven moment erg stil.

End of Zoe DLC Review

Het verhaal van Zoe Baker

Gelukkig biedt Capcom nu een antwoord op de prangende vraag: hoe is het met Zoe? Deze laatste (en erg duidelijk getitelde) uitbreiding is de kers op de season pass-taart en hoewel dit laatste uitstapje niet erg lang is, wordt de serie wel op een sterke manier afgesloten.

Voor de mensen die het nu nog niet doorhebben, in The End of Zoe DLC speelt het plot zich af omtrent Zoe Baker. Nog altijd geïnfecteerd door Eveline probeert ze te ontsnappen aan de kwade krachten van het onschuldig ogende meisje. Helaas gaat dit niet helemaal lekker en al snel wordt ze compleet bedekt met een laag van kristal; ze is stervende. Ze wordt al snel gevonden door een aantal Umbrella soldaten die haar proberen te helpen.

Helaas voor hen is Joe, de oom van Zoe, ook in de buurt en met een paar rake klappen weet hij de militairen uit te schakelen. Net als zijn broer Jack is Joe enorm beschermend naar zijn familie toe en hij ziet het dan ook als zijn plicht om Zoe te redden. En dat is precies wat je in dit ongeveer twee uur durende avontuur te wachten staat.

End of Zoe DLC Review

Toeslaan met je blote vuisten

Maar die twee uur worden toch net iets anders ingevuld dan je gewend bent van de hoofdgame. Het eerste persoons perspectief is nog steeds van de partij, maar ditmaal spelen wapens eens veel kleinere rol. Nee, ome Joe is meer van de directe confrontatie en verkiest zijn blote vuisten boven het gebruik van een schietijzer.

Daarmee wordt de gameplay dus ietwat op de schop genomen, want vuistgevechten zaten tot op heden nog niet in de game verwerkt. De vijanden die je tegenkomt zijn voornamelijk de wat meer voorkomende Molded uit het origineel, met wat nieuwe tegenstanders her en der. Over het algemeen is de combat door deze keuze niet erg moeilijk meer, mede doordat vijanden door een paar rake klappen nooit aan aanvallen toekomen.

Daarmee verkiest End of Zoe actie boven horror, al zal je je vaak genoeg ongemakkelijk voelen als je door de donkere bossen loopt en tot aan je middel door het moeras manoeuvreert. Tof blijft dat de DLC wat anders probeert te doen dan het origineel en dat is alleen maar prijzenswaardig. Al is het wel jammer dat Zoe in haar eigen DLC toch een vrij kleine rol heeft. Joe steelt hier namelijk de show als de menselijke tank die hij is. Daarbij is de losse prijs van 15 euro wel wat aan de hoge kant.

End of Zoe DLC Review

Resident Evil 7 End of Zoe DLC Review - Waardig slotstuk

Is End of Zoe een cruciaal stukje content wat je gespeeld moet hebben om het overkoepelende verhaal te snappen? Nee, dat zeker niet. Het plot van de DLC is verwaarloosbaar en enkel het eind is leuk om mee te pakken. Maar daarvoor moet je deze uitbreiding ook niet in je digitale winkelmandje stoppen. End of Zoe is leuk voor mensen die de gameplay van Resident Evil 7 omarmen en daar meer van willen, hetzij met een twist.

De gameplay biedt een nieuwe kijk op het verslaan van de misvormde vijanden die in de game verstopt zitten en het geheel biedt een leuke mix van horror en actie. Hoewel je de content in zo’n twee uur hebt doorgespeeld, voelt het niet als een mager slotstuk van dit zevende deel. Dit hoofdstuk mag nu dan afgesloten zijn, dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat we iets van de Resident Evil serie horen. Op naar het volgende horrorspektakel dus!

Ben je benieuwd naar de rest van de game? Lees dan zeker ook onze Resident Evil 7 Biohazard Review!