Metal Gear Survive Preview - Vechten voor je plek

  Vanaf 22 februari mag je in Metal Gear Survive de barre wereld Dine afstruinen. Ditmaal draait het niet om spionage en politieke intriges zoals we kennen uit The Phantom Pain, maar om zombies en het vinden van eten, drinken en zuurstof. Simpelweg overleven dus! Of het daadwerkelijk zo simpel is lees je in onze Metal Gear Survive preview!

  Het survivalgenre gedijt de laatste jaren behoorlijk goed met titels als Ark: Survival Evolved, DayZ, Rust en The Long Dark. Het concept erachter is erg populair en waarom ook niet; de drang om te overleven zit in ons DNA! Hideo Kojima, geestelijk vader van Metal Gear Solid, liet voor zijn vertrek bij Konami doorschemeren niet zo enthousiast te zijn over het idee, maar wij denken daar toch anders over.

  Eerder trad Konami al eens met succes buiten de gebaande paden van de franchise. Geloof je ons niet, lees dan maar snel onze Metal Gear Rising: Revengeance review. Ook Survive is als een spin-off te beschouwen binnen het Metal Gear-universum, alhoewel er veel elementen uit Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain terug te vinden zijn. Het verhaal speelt zich bovendien af tussen The Phantom Pain en diens proloog Ground Zeroes, maar maakt geen deel uit van de officiële ‘canon’.

  Metal Gear Survive preview

  Op een onbekende planeet

  Je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen waar het over gaat; jij strandt met je zelf gecreëerde personage via een wormgat op een onbekende planeet. Je hebt geen Mother Base, geen leger huurlingen, niks. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. In eerste instantie althans, want al snel zul je wat lotgenoten vinden waarmee je besluit samen te werken en op zoek te gaan naar een verdwenen team van onderzoekers en ingenieurs genaamd het Charon corps.

  Lui afwachten is er niet bij, want je moet laten zien dat je onder de meest erbarmelijke situatie kunt floreren. Het is dat of doodgaan en om het jezelf (en aanhang) wat makkelijker te maken, is het de bedoeling dat je een basiskamp opzet. Deze zul je uiteindelijk kunnen uitbreiden tot een imposante vesting van vergelijkbare statuur als Mother Base. Maar om niet op de zaken vooruit te lopen: het zal geen 'walk in the park' zijn.

  Progressie boeken staat namelijk centraal en gaat traag. Je begint onderaan de voedselketen met niet veel meer dan je pantser en waarschijnlijk iets te veel moed. Aan de hand van een uitgebreide introductie worden je de basisbeginselen uitgelegd. Heb je MGS 5 gespeeld dan zul je al snel in de smiezen hebben hoe alles ongeveer werkt, maar nieuwkomers zullen wat meer tijd nodig hebben.

  Metal Gear Survive preview

  Géén Metal Gear Solid

  Ondanks dat de periode zich tussen Ground Zeroes en MSG 5 afspeelt, staat Metal Gear Survive los van Metal Gear Solid. Dat laatste woordje ontbreekt immers in de titel van deze game, net als het in Metal Gear Rising deed. De gehele opzet is ook anders en dat voelt op het eerste gezicht verfrissend aan.

  Als mens van vlees en bloed heb je voedsel en drinken nodig. Je zult dus op jacht moeten gaan en daar geschikte wapens voor moeten hebben. Met een speer een paniekerig schaap doden gaat nog wel, maar bij wolven moet je al meer op je hoede zijn. Het is daarom zaak je uitrusting te upgraden en die speer te vervangen door een machete, pijl en boog of een shotgun!

  De betere wapens en upgrades zijn te vinden in speciale containers die je door de map heen tegenkomt. Ze zijn te openen door te lockpicken of door er net zo lang op te rammen tot hij kapot gaat. Maar daarmee trek je zombies aan, dus controleer vooraf wel de nabije omgeving. Heb je eenmaal upgrades verzamelt, dan zul je de benodigde grondstoffen moeten verzamelen voor je jouw ultieme wapen kunt craften.

  Metal Gear Survive preview

  Een nieuwe basis

  Eigenlijk geldt dit voor alles. Je bent constant druk met het onderhouden van jezelf en daarnaast het verkennen van de omgeving om grondstoffen te verzamelen voor je iets kunt bouwen of upgraden. Dit moet je ook voor je basis doen, die in het begin uit niet veel meer dan een paar workbenches, fireplaces en wat hekken bestaat. Het bouwen kost veel grondstoffen dus je zult constant bezig zijn met afwegen wat je wilt maken.

  Toch zul je niet ver komen zonder een goede basis. Konami heeft hiervoor het concept van Mother Base uit The Phantom Pain gebruikt en aangepast aan de nieuwe setting. Hoe meer je erin investeert, hoe makkelijker je het later zult hebben. Uiteindelijk zul je ook personeel aantrekken die bepaalde taken op zich nemen, waardoor jij je op andere dingen kunt gaan focussen dan in het begin van de game.

  Voor deze Metal Gear Survive preview kregen we alleen te zien wie je als vergezelt: een dokter. Voor je haar aan boord van je team krijgt, zul je haar eerst moeten redden. De helikopter waar ze in zat is neergestort in een gebied genaamd The Dust en jij mag haar gaan zoeken.

  Metal Gear Survive preview

  Het grote onbekende in

  Naast eten en drinken, moet je ook zuurstof verzamelen en je zult het hard nodig hebben. Kook je je eten en drinken niet voor je het consumeert, dan vult het minder en kun je zelfs ziek worden waardoor je medicijnen nodig hebt. Heb je geen zuurstof, dan kun je The Dust niet eens in zonder levend terug te keren. Noodzakelijk voor je overlevingskansen dus.

  The Dust is een gebied gehuld in een soort mist of zandstorm, waar een zuurstofmasker voor nodig is. De grote map zul je zelf in kaart moeten brengen door overal te komen, maar in The Dust gaat dat niet op en zul je bovendien geen steek zien. Waar je normaal gesproken locaties kunt markeren, is dat hier niet zo. Je bent aangewezen op je oriëntatie en het kompas om je personage heen.

  Het is in The Dust dat de game een stuk spannender wordt, want je wilt er immers niet langer in blijven rondlopen dan nodig is. Je zuurstofmeter daalt langzaam wat de druk op je verhoogt. Wil je meer zuurstof, dan zul je zombies moeten doden en bepaalde energie moeten verzamelen die zij achterlaten, zogeheten 'Kuban' energie. Hiermee vul je je tank bij, maar elke keer dat je dit doet is het minder effectief.

  Metal Gear Survive preview

  Co-op multiplayer

  Naast de singleplayer hebben we ook kort de multiplayermodus kunnen uitproberen. Metal Gear Survive is namelijk met maximaal vier man in co-op te spelen. In principe doe je hetzelfde als je doet in de singleplayer, maar nu moet je waves aan zombies tegenhouden die je basis aanvallen. Tussendoor heb je zo'n twee minuten de tijd om de omgeving af te speuren en grondstoffen te verzamelen.

  Wil je als team zo lang mogelijk overleven, dan zul je een goede taakverdeling met elkaar moeten afstemmen. Het helpt natuurlijk als je niet allemaal op dezelfde plek gaat staan, maar ieder een verschillende kant van de basis in de gaten houdt. Ook kun je bijvoorbeeld allemaal verschillende soorten hekken plaatsen of variëren in de wapens die je bij je draagt.

  Het is niet bekend hoeveel waves er in de co-op modus te spelen zijn, maar hoe langer je overleeft, hoe beter de beloning. Je voortgang neem je bovendien van singleplayer mee naar multiplayer en vice versa. Daardoor is het goed mogelijk dat jouw uitrusting compleet anders is dan die van andere spelers. In de hub vooraf kun je deze vergelijken en aanpassen.

  Metal Gear Survive preview

  Metal Gear Survive Preview - Geen Solid, wel een solide indruk!

  Vanuit het niets opnieuw een basis opbouwen hebben we al gezien in Metal Gear Solid 5, maar op deze manier nog niet. Het concept van overleven leent zich zeer goed voor de serie dankzij de uitgebreide gameplay, alsof deze ervoor gemaakt is. Voor je namelijk een enigszins comfortabele situatie hebt gecreëerd voor jezelf zul je moeten jagen, vluchten, verkennen en vooral veel op je honger en dorst moeten letten.

  Metal Gear Survive lijkt met al zijn nieuwe toevoegingen een aanpassingen aan de bekende formule een prima survivalgame te worden.Of je nou alleen of in co-op probeert te overleven, het werkt goed en overal is over nagedacht. De spannendste momenten lijken in The Dust plaats te vinden, waar je amper iets kunt zien en ook je zuurstofgebruik moet managen. Probeer dan nog maar eens de weg terug te vinden...

  Metal Gear Survive

  Verkijgbaar vanaf 22 february 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.