Reisspel: Bumbesi Review

Review
zondag, 25 juli 2010 om 16:00
xgn google image
Bumbesi is vast voor velen een nietszeggende naam. Om je uit de brand te helpen: het is een kaartspel. Maar hoe nietszeggend is het spel zelf? Lees het in deze recensie!
Iets wat je zo in je tas stopt voor onderweg is een pakje kaarten. Maar de standaard kaarten heb je ook wel eens gezien. Ravensburger biedt daarom Bumbesi: een kaartspel dat anders is dan de standaard kaartspellen. Om te beginnen staan op de afbeeldingen bijvoorbeeld geen boeren, vrouwen of koningen, maar dikke olifanten, zebra's en koeien. Een teken dat we dit spel met een knipoog moeten bekijken of valt er serieus wat te beleven?
Bumbesi
Type: reisspel
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 15 minuten
Uitgever: Ravensburger
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: € 10,-
Bumbesi
Verhaal en spel-idee
Het is tasten in het duister wat voor betekenis schuilgaat achter de naam 'Bumbesi'. Feit is in ieder geval dat er geen verhaal schuilgaat achter Bumbesi. Het is een kaartspel, bestaand uit 70 kaarten (getallen 1 t/m 70), 15 speciale kaarten (3 bijzondere acties), 1 pijlkaart en 1 markeerkaart. Kort gezegd komt het erop neer dat op tafel twee rijtjes met kaarten komen te liggen en zodra jij aan de beurt bent moet je proberen een kaart uit te spelen. Als dat niet lukt, belanden er kaarten op je 'mesthoop' en wiens mesthoop op het einde het minst groot is, mag zich winnaar noemen.
Maar hoe nu te beginnen met deze gekke beestenboel? De markeerkaart en pijlkaarten dienen even opzij gelegd te worden en de getallenkaarten en speciale actiekaarten moeten worden geschud. Hierna krijgt iedere speler (in totaal 6) vijf kaarten. Op tafel komen twee getallenkaarten te liggen, welke willekeurig worden genomen van de stapel kaarten. Dit zijn vanaf nu de doelkaarten. Boven éen doelkaart komt de markeerkaart te liggen en de pijlkaart ligt ergens los op tafel, deze geeft de richting van spelen aan. Het spel is nu klaar om te beginnen.
Verloop van het spel
In het kort bestaat het verloop van het spel simpel gezegd uit twee handelingen:
  • De speler speelt een getallenkaart uit óf de speler speelt een speciale kaart óf de speler kan geen getallenkaart uitspelen
  • De handkaarten worden aangevuld tot 5
Getallenkaart spelen
Het beste is om een getallenkaart te spelen, omdat je dan geen minpunten krijgt. Dit doe je door een kaart te leggen op een van de twee doelkaarten die op tafel liggen. Als er slechts één kaart ligt, is de voorwaarde dat jouw eigen getallenkaart lager is. En als er meerdere kaarten liggen, moet jouw kaart lager zijn dan de doelkaart en hoger dan de laatste kaart van het afdekveld. Hier komt direct een stukje strategie om de hoek wat dit spel erg leuk maakt. Speel je slim, dan speel je getallenkaarten die het dichtst qua getal in de buurt komen, want daarmee wordt het voor jouw tegenspelers lastiger om hun eigen kaarten te kunnen spelen op dat moment.
Bumbesi
Speciale kaarten
Als je geen getallenkaart kunt uitspelen, is het het meest logisch om een speciale kaart te spelen, mits je die uiteraard hebt. Er zijn drie verschillende speciale kaarten:
  • Eén waarmee je de richting van de pijlkaart kunt veranderen
  • Eén waarmee je een kaart van een medespeler blind kunt trekken (hij/zij moet dan zelf weer een kaart van de stapel pakken)
  • Eén waarmee je de het getal van een doelkaart kunt verhogen
De speciale kaart zelf verdwijnt sowieso op je mesthoop, dus met deze keuze heb je altijd al een minpunt. Maar je hebt geen optie als je dus geen getallenkaart kunt spelen. Als je slechte kaarten hebt, kun je geluk hebben dat je een goede kaart trekt bij een van je medespelers. De drie opties van speciale kaarten zijn in ieder geval erg gevarieerd en zorgen echt voor een leuke afwisseling in het spel. Door alleen al het veranderen van de speelrichting kun je elkaar soms lekker dwarszitten.
Minpunten incasseren voor je mesthoop
Mocht je geen getal kunnen spelen en geen speciale kaart kunnen spelen, dan zit er niets anders op dan dat je niet kunt. De gevolgen zijn groot als dit zich voordoet, want het houdt in dat je alle kaarten die onder de markeerkaarten moet pakken en deze verdwijnen allemaal als minpunten op je meststapel. Bedenk goed dat deze stapels soms groot kunnen worden als er meerder ronden geweest zijn of meerdere spelers die steeds een getallenkaart konden afleggen, want op die manier wordt de stapel dus steeds groter. Doordat je de doelkaart ook meepakt, houdt dit in dat je zelf een getallenkaart uit je hand tot nieuwe doelkaart maakt. De markeerkaart verschuift naar de andere stapel op tafel, degene die de volgende keer de Sjaak is, moet de stapel daaronder pakken voor op zijn of haar mesthoop. Zo rouleert het dus steeds.
Zo zie je dus dat Bumbesi nooit saai wordt, op diverse manieren worden de doelkaarten veranderd en bij iedereen zullen er wel kaarten op de mesthoop belanden. Hoeveel dit exact zullen zijn op het einde is uiteraard een kwestie van geluk. Maar ook strategisch handelen vormt een belangrijk deel in het spel. Wie goed zijn getallen aflegt, zal een beter resultaat boeken dan een ander.
Bumbesi
Schijn bedriegt
Ook als je goed nadenkt welke getallen op een gegeven moment verdwenen zijn op mesthopen, zal dat in je voordeel uitpakken. Voor volwassenen is het daarom een leuk spel, hoewel je dat in eerste instantie niet zou verwachten als je de kinderlijke uitstraling van het spel ziet. De kleuren en afbeeldingen doen vermoeden dat het spel kinderachtig is, maar dat is dus zeker niet het geval. Sterker nog, het stukje strategie kan voor de kleinere spelers wel eens lastig zijn, desondanks is Bumbesi nog steeds prima geschikt om met diverse leeftijden te spelen.
Pluspunten:
+ behalve geluk, wordt strategie beloond
+ origineel en gevarieerd kaartspel
Minpunten:
- té kinderlijke uitstraling van het spel
- het kost even tijd om de handleiding goed te begrijpen
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws