PUBG PS4 Review - Goede game in een teleurstellend jasje

  Wat gebeurt er als je honderd spelers uit een vliegtuig dropt op een eiland vol wapens? Juist, dan blijft er maar één speler over. Dat is waar PlayerUnknown’s Battlegrounds al vanaf het begin om draait. Na maandenlange exclusiviteit is de game nu op de PlayStation 4 beland. Het resultaat? Dat lees je in onze PUBG PS4 Review.

  Wat begon als een mod van Arma II, veranderde al snel in één van de populairste games van dit moment. De mod van Brendan "PlayerUnknown" Greene, geïnspireerd door de Japanse cultklassieker Battle Royale, groeide al snel uit tot de losstaande game PlayerUnknown’s Battlegrounds. Sinds de release eind 2017 is de game snel uitgegroeid tot een immens grote game die door miljoenen gamers gespeeld wordt.

  Als je even een geheugenverfrisser nodig hebt, dan zullen we snel uitleggen wat PlayerUnknown’s Battlegrounds ook alweer is. Jij bent één van de 100 spelers die zich uit een vliegtuig naar beneden parachuteert. Waar je in andere games een eigen dodelijk arsenaal samenstelt, begin je in PUBG met niets. Op de grond sprokkel je een uitrusting bij elkaar terwijl je binnen een krimpende cirkel moet blijven. De laatste die overblijft, wint.

  PUBG PS4 Review

  IJzersterke fundering

  De gameplay van PUBG is simpel, maar oh-zo effectief. Het feit dat de game zich op meerdere maps afspeelt van verschillende groottes, met veel willekeurige plaatsingen van wapens, betekent dat de herspeelbaarheid ontzettend hoog is. Geen enkel potje PUBG is hetzelfde en de drang om de felbegeerde Chicken Dinner te krijgen is hoog. Heel hoog.

  PlayerUnknown’s balanceert uitstekend de willekeurige elementen met de meer vaste en voorspelbare delen om een diepgaande ervaring te creëren. Het gevecht is zowel met wapens als psychologisch. Blijf je stil op één plek zodat niemand je ziet met weinig hulpmiddelen, of ga je rondlopen met kans dat je door een andere speler gegrepen wordt? Vooral met de nieuwe wapens en maps die sinds launch toegevoegd zijn is PUBG vandaag de dag een ijzersterke game.

  Het mag dus duidelijk zijn dat de fundering van PlayerUnknown’s Battlegrounds staat als een huis in Pochinki. Dit is al zo sinds de Early Access versie van de game uit 2017, maar inmiddels zijn we alweer een jaar, een officiële pc-release, een Xbox One release en een mobile versie verder. Nu de game eindelijk naar de PlayStation 4 gekomen is kunnen we de ultieme vraag stellen: wordt het wachten voor PS4 spelers beloond?

  PUBG PS4 Review

  Technische ramp

  Het antwoord op die vraag is “niet helemaal”, hoe jammer dat ook mag zijn. PlayerUnknown’s Battlegrounds staat al vanaf het begin bekend om de technische mankementen, iets wat voor deze PlayStation 4 release nauwelijks opgelost is. Integendeel. De PS4-versie van PUBG kunnen met een gerust hart een technische ramp noemen, met ondermaatse prestaties op de basis PlayStation 4.

  Dit uit zich bijvoorbeeld in de dramatische framerate. Hoewel framerate drops op zich geen probleem zijn, is het in PUBG PS4 meer bijzonder als de game wél soepel loopt. Het lijkt alsof de PS4 de allergrootste moeite heeft om de actie bij te houden. In een game waarin supersnelle reacties soms het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen, is dat een groot minpunt.

  De technische mankementen zijn ook op andere manieren te merken. Zo maakten wij mee dat geluiden zoals voetstappen soms niet hoorbaar waren of zagen we textures die naar meerdere seconden nog steeds niet correct werden ingeladen. Het laat de gehele game eruit zien alsof het een PlayStation 3 launchtitel is. Zelfs dat is nog heel optimistisch bekeken.

  PUBG PS4 Review

  Uitgebreide controls, beperkte controller

  Voor wie PlayerUnknown’s Battlegrounds al een poos volgt, komt dit vast niet als een verrassing. De Xbox One versie van de game kampte bij release ook al met veel technische problemen en zelfs de pc-versie heeft wisselend succes met elke update. De kracht van PUBG blijft de ijzersterke gameplay-kern die je ondanks de gebreken toch steeds terug laat komen.

  Op het gebied van gameplay komt bij de PS4 versie van PUBG toch weer een heel ander probleem de hoek om kijken: de besturing. Tijdens het spelen is het overduidelijk dat PlayerUnknown’s Battlegrounds is ontworpen voor een muis en toetsenbord. De ontwikkelaars hebben zo goed mogelijk geprobeerd om de uitgebreide controls te vertalen naar de PS4-controller, alleen zijn ze hier maar deels in geslaagd.

  Zo zijn het toevoegen van attachments aan wapens, wisselen naar healing items en om hoeken kijken zijn verbonden aan onlogische of onhandige knoppencombinaties. De interface en de manier waarop je interacteert met items en de omgeving zijn niet aangepast naar een (vergeleken met een toetsenbord) beperkte PS4-controller. De game is wel speelbaar, maar ergens zit het niet helemaal lekker.

  PUBG PS4 Review

  PUBG PS4 Review - Had een stuk beter gekund

  Na het lezen van deze review denk je vast dat de PS4-versie van PlayerUnknown's Battleground en regelrechte ramp is. Hoewel dat op zekere hoogte klopt, kunnen we de game ook niet afraden. De basis van PUBG is nog steeds ontzettend sterk en de game met een groep van vier spelen blijft ook keer op keer leuk. De vraag die jij jezelf moet gaan stellen is of je door de technische tekortkomingen heen kan bijten.

  Zo ja, dan kunnen wij PlayerUnknown's Battlegrounds op de PlayStation 4 toch gewoon aanraden. Als je dat niet kan (en dat kunnen wij ons goed voorstellen), dan kan je beter wachten tot de game de onvermijdelijke patches en updates krijgt om de ervaring te verbeteren. Tot die tijd kunnen we alleen maar streng zijn voor PUBG. Want een een game met de populariteit van PUBG mag eigenlijk niet zo dramatisch lanceren op de PS4.

  PlayerUnknown's Battlegrounds is nu beschikbaar voor PlayStation 4.

  6

  De plus- en minpunten

  • PUBG formule blijft geweldig
  • Meer content bij launch dan andere versies
  • Teleurstellende framerate
  • Grafisch zwaar ondermaats
  • Besturing werkt niet lekker

  PlayerUnknown's Battlegrounds

  Verkijgbaar vanaf 23 march 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.