Project CARS GOTY Review - Blijft koning racesim voor nu

  Slightly Mad Studios wist vorig jaar hoge ogen te gooien met Project CARS. Een van onze kritieken was vorig jaar dat er nog niet zo veel aan auto’s in de game zat, maar daar brengt deze editie verandering in. Legt Project CARS GOTY de lat nu nóg hoger? Je leest het in de Project CARS GOTY Review!

  Je hebt racegames en racegames. De een is de arcaderacer die racen toegankelijk maakt voor iedereen, maar de ander, de simracer, spreekt de liefhebber van realistisch racen meer aan. Project CARS hoort absoluut in de laatste categorie thuis. De game richt zich op race ervaringen die zo echt mogelijk overkomen en dat was in het origineel al gelukt enorm goed gelukt.

  Project CARS GOTY Review

  Uitgebreide racesimulator

  Project CARS is een dus race simulator in hart en nieren en is ook nog eens gemaakt in samenwerking met de community. Iedereen mocht en mag nog steeds feedback geven op de game waarna er kritisch gekeken wordt of er iets aangepast moet worden.

  Op die manier is Project CARS een titel die zich steeds aan de wens van de community aanpast. De game wordt ook steeds aangevuld op basis van feedback vanuit de community. En dat levert natuurlijk het nodige aan mogelijkheden op en rondom de racebaan. Zoveel zelfs, dat je soms even het overzicht verliest.

  Je kunt om te beginnen kiezen uit verschillende modi zoals een solo carrière, losse races, community evenementen of een raceweekend. Vervolgens zitten er onder iedere keuze ook nog talloze opties die het voor een leek niet heel eenvoudig maken. En dan kun je ook nog bijna ieder schroefje en boutje aan je auto veranderen.

  In de game kun je dan ook zoveel aanpassen dat het in het begin best overweldigend kan zijn. Van de bandenspanning, de vleugel van je auto, de benzine in je tank tot de manier waarop je auto stuurt. Wil je dat de auto automatisch schakelt? Het kan. Wil je ABS? Het kan. En zo kun je bijna oneindig doorgaan met opsommen. En alles heeft invloed op de race en hoe jij je thuisvoelt in de game.

  Project CARS GOTY Review

  Frustrerend moeilijk voor een leek, hemels voor de fan

  Voor een casual gamer lijkt dit een ware hel, maar het is verrassend toegankelijk. Al snel ontdek je wat wat doet en ben je aan het knoeien met de instellingen van je favoriete bolide. Daar gaat in het begin ook behoorlijk wat tijd in zitten, gezien je iedere keer moet testen wat nou fijn rijdt. Gelukkig kun je tussendoor steeds terug naar de garage om te sleutelen.

  Toch is Project CARS niet voor iedereen weg gelegd. Zelfs als je je auto compleet aangepast hebt en alle hulpmiddelen aangezet hebt, zul je merken dat je gestraft wordt om één simpel foutje. In games als Need for Speed kun je buiten de lijntjes kleuren en ermee weg komen, maar hier zeker niet.

  In Project CARS Game of the Year Editie geldt: hoe flexibel een wagen ook in te stellen is, het blijft een racesim. Dus realistisch rijden en echt aandacht besteden aan de setup van je auto bij de verschillende omstandigheden. Precies zoals de racesim liefhebbers het willen!

  Project CARS GOTY Review

  Een stuk completer qua wagens

  Als je dan de perfecte setup gevonden hebt, kun je het asfalt op met één van de 125 scheurijzers. In de originele review gaven wij aan dat de game nog niet heel compleet aanvoelde en dat er nog niet heel veel bolides te kiezen waren. Maar is dat even veranderd zeg!

  Slightly Mad Studios heeft niet achterover geleund, maar heeft gedurende de afgelopen maanden regelmatig wagens toegevoegd aan de game. Project CARS GOTY Edition heeft namelijk bovenop de 75 wagens nog 50 extra wagens gekregen die in deze versie te kiezen zijn. Twee daarvan zijn exclusief voor deze versie: de Pagani Zonda Revolution en de Huayra BC.

  Op dit moment vertegenwoordigt Project CARS nagenoeg alle raceklassen en wagens vanuit iedere hoek van de wereld. 125 bolides is dan ook een serieus aantal, maar is het genoeg? Wellicht voor de instappende coureur wel, maar het aantal komt nergens in de buurt van dat in een game als Gran Turismo. Die heeft namelijk ruim 1000 wagens in de garage.

  Project CARS GOTY Review

  Nieuwe circuits

  Ook de circuits zijn aangevuld gedurende de afgelopen maanden en met deze versie komt er weer en stukje asfalt bij. Project CARS GOTY heeft 4 nieuwe circuits, waaronder de Nurburgring gecombineerd met de Nordschieife +GP, ook exclusief voor deze versie. De tracks zijn verdeeld over 35 unieke locaties over de hele wereld.

  En daar doet Project CARS iets wat veel andere games niet doen. Je kunt namelijk op onbekendere circuits scheuren zoals die van Zolder in België. Vanzelfsprekend zitten de grotere circuits ook in de game. In totaal zijn er 100 verschillende layouts beschikbaar om je urenlang raceplezier te geven.

  Alle circuits zien er bijzonder goed uit en barsten van de details. Dit was natuurlijk in het origineel al zo, maar Slightly Mad Studios heeft de trend doorgetrokken in de nieuwe circuits die ook weer oogstrelend mooi zijn vormgegeven.

  Project CARS GOTY Review

  Nog wel wat werk nodig

  De game zag er een jaar geleden al belachelijk goed uit en dat is natuurlijk niet veranderd. Maar alles lijkt wel veel soepeler te draaien in deze versie, terwijl de framerate gewoon hetzelfde is. De audio is, zoals ook in de originele versie, prima uitgewerkt. Van de kleinste geluidjes tot het gigantische verschil in de verschillende ronkende motoren, het klopt gewoon voor het gevoel.

  Op het gebied van bugs en aanpassingen heeft de ontwikkelaar (en de community) ook niet stilgezeten. Er zijn in de afgelopen maanden al talloze kleine issues verholpen, maar op dat gebied is de ontwikkelaar nog niet waar hij moet zijn. Er zijn nog enkele bugs aanwezig in de game, die niet storen, maar wel verholpen moeten worden. Gelukkig wordt de game nog actief voorzien van updates.

  Wat betreft de AI is er bijvoorbeeld zeker nog wat werk nodig. Deze blijft veelal plakken aan de ideale lijn op de circuits, soms zelfs als jij naast hem rijdt. Het gevolg is dat jij dan schade rijdt omdat de tegenstander je gewoon beukt. Maar afgezien daarvan rijdt de AI onvoorspelbaar en dat is weer een goede zaak.

  Project CARS GOTY Review

  Project CARS GOTY Review - Monsterlijk goed

  Vorig jaar gaven we Project CARS al een 8.5 in de review, maar de game is sindsdien alleen maar beter en uitgebreider geworden! In deze versie is er een hele hoop toegevoegd in de vorm van alle content die uitgekomen is, plus wat exclusieve content. Project CARS Game of the Year Edition is dan ook behoorlijk compleet en schittert nog steeds waar hij dit vorig jaar al deed. Voor iedere racefan is hier wat te halen, maar let wel op het wat hoge instapniveau.

  8.7

  De plus- en minpunten

  • Ziet er fantastisch uit
  • Echt voor de raceliefhebber gemaakt
  • AI onvoorspelbaarder
  • Nog steeds wat kleine bugs
  • Menu's onoverzichtelijk

  Project CARS Game of the Year Edition

  Verkijgbaar vanaf 6 may 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.