Project CARS Review - Door raceliefhebbers voor raceliefhebbers

  Project CARS is de nieuwe simulatie-racer van Slightly Mad Studios die de concurrentie met Gran Turismo en Forza vol gas aangaat. Maar eindigt het spel op de eerste plaats in de intens realistische race wereld? Je leest het in de Project CARS review!

  Project CARS is gemaakt door raceliefhebbers voor raceliefhebbers en het team heeft bij het ontwikkelen niet stil gezeten. Ontwikkelaar Slightly Mad Studios heeft al ervaring met racegames aangezien het team binnen het bedrijf verantwoordelijk is geweest voor Need for Speed Shift en Shift 2 Unleashed. Desondanks heeft de ontwikkelaar de hulp ingeschakeld van de kritische, maar uiteindelijk behulpzame community wat af te lezen is uit de titel. CARS staat namelijk voor Community Assisted Racing Simulator en vat de gehele game in vier woorden samen.

  Project CARS review

  Community Assisted Racing Simulator

  Dat de community kritisch is, is dan ook logisch. Wanneer je zestig euro voor een game neerlegt wil je ook waar voor je geld. Slightly Mad Studios heeft een flink aantal uren in de game gestoken en daarbij aandachtig naar de feedback geluisterd die de community hen gaf. Al een tijdje kan de community namelijk feedback geven op alle content, van de auto’s naar tuning opties, naar uiteindelijk het gevoel wat gecreëerd wordt tijdens het racen.

  Project CARS is dan ook geen normale racegame, maar een echte simulator die zelfs nog een stap verder gaat dan Gran Turismo of Forza. Bijna alles is aan te passen, van de hoeveelheid vleugel tot de bandenspanning, de remkracht, ophanging en de hoeveelheid benzine in je tank. Zelfs de hoek waarmee je wielen op het asfalt staan iVoor de groep fanatieke autoliefhebbers en racers is dit een droom die uitkomt, maar voor de casual gamer kunnen deze opties heel erg afschrikken. Er zijn helaas te weinig hulpmiddelen aanwezig om alle opties onder de knie te krijgen, maar die hoeven niet aangepast te worden.

  Project CARS review

  Voor de Max Verstappen fans

  Om daarmee te zeggen dat Project CARS een echte die hard game is, is te kort door de bocht. De menu’s zijn wat onoverzichtelijk en de vele tuning opties zijn lastig om te bestuderen, maar de assists kunnen je daarbij helpen. Wanneer je de assists aanzet, scheur je als het ware als Max Verstappen over de baan. Af en toe kun je nog crashen omdat de besturing gewoon ontzettend moeilijk is, maar hé dat kan de beste overkomen!

  De game ondersteunt een stuurtje, wat de ervaring ten opzichte van een controller alleen maar verbetert. Bochten zijn met meer precisie te nemen, gas is beter te doseren en met force feedback voel je precies of je wagen over het asfalt glijdt. Driften of eenvoudig een parcours afleggen zoals we gewend zijn van Need for Speed zit er niet in.

  Project CARS review

  Uitdagingen

  De realistische gameplay maakt het spel alleen wel frustrerend moeilijk. De besturing is namelijk zo belangrijk dat wanneer er een simpele fout gemaakt wordt, een race beëindigd moet worden. De besturing verloopt daarbij niet altijd soepel omdat de tuning van de auto erg belangrijk is en die kennis kan bij de gemiddelde racer ontbreken.

  Maar de echte simulatieliefhebber weet wat voor game hij of zij in huis haalt met Project CARS, en dus is er geen vuiltje aan de lucht. Een uitdaging is best goed op zijn tijd. Als je na het winnen van een race het commentaar van je fans leest in de fan chat voel je je voor een paar seconden Michael Schumacher, Fernando Alonso of Sebastian Vettel! Wil je als iets mindere coureur toch een poging wagen? Wees je er dan van bewust dat de moeilijkheidsgraad per race aangepast kan worden.Project CARS review

  Grafische wonderauto’s

  Wanneer je een winnaar bent ziet de wereld er natuurlijk een stukje mooier uit. Zo is dat ook bij Project CARS. Ondanks dat alle karts er geweldig uitzien, springen de super auto’s, Formule 1 wagens en Le Mans Prototypes er gewoon uit. De auto’s lijken ontzettend realistischt en kunnen met gemak het grootste pluspunt van de game genoemd worden. Maar waarom zijn er maar zo weinig auto’s?

  Er zijn ongeveer 67 rijdbare wagens, iets wat niet verkeerd is, maar er ontbreken simpelweg een grote hoeveelheid aan merk auto’s. Ferrari, Lamborghini en ook de bekende Bugatti Veyron schitteren bij afwezigheid en dat is jammer, want je wilt gewoon in een van je favoriete auto's kunnen stappen. Pluspunt is dan wel weer dat auto's gaandeweg niet vrijgespeeld hoeven te worden of via DLC aangeschaft moeten worden, maar ze zijn vanaf het eerste moment speelbaar.

  Project CARS review

  Spektakel

  Op het minpuntje van het aantal beschikbare wagens na zijn de auto’s wonderbaarlijk mooi weergegeven. Dit geldt ook voor de omgeving en parcours die er oogstrelend uitzien. Of de zon schijnt, of dat regen met bakken uit de hemel komt, de omgeving en het parcour blijven mooi!

  Van uitgebreide tuning opties naar verschillende toernooien, naar uiteindelijk de grote hoeveelheid aan parcours. Project CARS zit vol met mogelijkheden en daarmee ook valkuilen (Lees: weinig hulpmiddelen bij tunen), maar weet door het grafische spektakel weg te komen. Een toevoeging die wij wel nog graag zouden willen zien zijn onze twee grote trotsen: Circuit van Assen en Zandvoort. Beide ontbreken namelijk in het uitgebreide spektakel.

  Project CARS review

  Meest uitgebreide racing game ooit?

  Het spektakel is vanaf het begin compleet om te spelen. Of het een snelle zelf geconfigureerde race is of een uitgebreide racecarriére met contracten, fan chat, kampioenschappen en evenementen is volledig je eigen keuze.

  Voor sommige gamers is dit een voordeel aangezien niet iedereen wil beginnen in een kart, omdat sommigen daar snel op uitgekeken zijn. Gelukkig is daar Zero to Hero voor die je het volledige kampioenschap van kart tot Formule 1 laat spelen, Defending champ die je uitdaagt om drie seizoenen achter elkaar ongeslagen te winnen of Triple Crown waarbij je drie verschillende kampioenschappen moet winnen.

  Project CARS is ondanks de lange ontwikkeling en samenwerking met de community nog niet compleet. Ondanks dat er veel keuzes zijn die vanaf het begin speelbaar zijn ontbreken er kleine toevoegingen die met een aantal patches opgelapt kunnen worden. Daar hebben wij echter alle vertrouwen in aangezien Project CARS maar al te goed naar de community luistert. Deze community en auto en racing simulator fans zullen Project CARS de koning van racegames gaan noemen.

  Project CARS review

  Koning van de race games

  Project CARS is zonder twijfel een grandioos goede game. De vele tuning opties, mooie auto’s en instellingen zorgen ervoor dat hardcore simulator race gamers elke dag en elke minuut zich wel kunnen vermaken. Het grafische spektakel is gedetailleerd bij elke bocht, elke auto en elke weersomstandigheid.

  Een aantal kleine bugs die eigenlijk niet eens noemenswaardig zijn en toevoegingen die nu nog ontbreken kunnen met een patch al snel verholpen of aangevuld worden. Project CARS is grafisch een spektakel en biedt voldoende uitdaging. Of je de uitdaging zoekt door het spel te spelen met een stuur of controller is afhankelijk van je eigen voorkeur, maar wees gewaarschuwd dat de koning van race games soms genadeloos hard kan zijn bij een klein foutje.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Realistische besturing
  • Veel tuning opties
  • Mooie auto's
  • Grafisch spektakel
  • Koning der race games
  • Weinig hulpmiddelen
  • Nog weinig auto's

  Project CARS

  Verkijgbaar vanaf 7 may 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.