Overwatch release - Het verschil tussen PC en console

  Het duurt niet lang meer voordat je aan de slag kan met de razendsnelle shooter Overwatch. Om een keuze te maken voor welk platform je Blizzard's nieuwe pareltje gaat halen, moet je goed over de verschillen nadenken. Wat deze zijn en waarom je hier goed over moet nadenken lees je in deze special waarin we de Overwatch release versies vergelijken.

  Overwatch heeft in de afgelopen beta meer bijna 10 miljoen unieke spelers behaald, waarbij er per speler al gemiddeld 8,4 uur in de game is gepompt. Dit zijn al meer uren gameplay per persoon dan bij menig volledige release! Door het succes van de open beta lijkt het er dan ook op dat Overwatch een vermakelijk en verslavend spel gaat worden, dat mensen stimuleert competitief samen te werken om de vijanden te verslaan.

  Ook al wordt er naar gestreefd om de verschillen tussen de versies van de game hetzelfde te houden, is dat in realiteit vrijwel onmogelijk. Zo kunnen PC's bijvoorbeeld uitgebouwd worden tot machines met ongekende snelheden en opties, terwijl consoles vastzitten aan dezelfde hardware en specs. Er zijn daarom een paar punten om rekening mee te houden als je Overwatch in huis wil halen!

  Frames per seconde speelt een belangrijke rol

  Het mag duidelijk zijn dat met de Overwatch release niet een standaard 'shooter' afgeleverd wordt. Een van de meest opvallende features verbaast de meeste spelers dan al gelijk in de eerste paar matches die hij of zei speelt. De game is namelijk sneller dan een Formula 1 game!

  Overwatch kent geen moment om op adem te komen en ook echt geen plaats om veilig te blijven. Elke map bestaat namelijk uit een doolhof aan paden waarbij een hoop verschillende wegen mogelijk zijn om jouw doel te bereiken. Over het algemeen geldt dan ook dat je moet blijven bewegen en aanpassen aan de omgeving, om als waardevol aandeel van het team te kunnen gelden. De echte snelheidsduivels moeten alleen wel in de gaten houden dat er nogal wat verschillen zijn tussen de Overwatch PC en de console versies.

  Het gebruikelijke verschijnsel tussen de verschillende platforms lijkt ook bij de Overwatch release te gelden, de PC doet namelijk alles wat de Xbox One en de PS4 doen, maar dan sneller en soepeler. De PC wordt namelijk niet gelimiteerd door vastgestelde hardware en specificaties waar de consoles wel mee zitten. Je kan je PC zo goed maken als je zelf wilt en dat is natuurlijk ook terug te zien in de desktop versie van de Overwatch release. Het aantal frames per seconde (FPS) zal bij de console liggen op 60, maar op de PC zal dit variëren en hier gemakkelijk boven kunnen komen.

  De consoles krijgen namelijk een feature mee waarbij de FPS afnemen naar mate het drukker wordt op het beeldscherm, om soepele gameplay te behouden. Dus de 60 FPS blijft niet stabiel en dat kan je gaan merken tijdens het spelen. Daarentegen is en blijft de vloeiendheid waarmee de FPS op de PC voorbij schieten wel stabiel. Aangezien op de PC geen FPS-limiet kent en daarmee makkelijk minimaal de 100 bereikt kan worden, wordt bij een kleine afname geen direct verschil geconstateerd en kun je op PC blijvend genieten van optimale snelle én soepele gameplay.

  Keyboard vs controller

  Maar niet alleen de FPS maakt deel uit van het tempo bij de verschillende versies van de Overwatch release. Zo zorgen de controls er ook voor dat het tempo op de PC even iets hoger ligt dan op de console. In plaats van met twee handen aan dezelfde controller te zitten, gebruik je de handen afzonderlijk van elkaar voor het keyboard en de muis. Hierdoor kan de speler op een hogere snelheid verschillende acties ondernemen

  PC gamers hebben hun gehele handen ter beschikking om te gamen, maar console gamers worden geforceerd om knop voor knop achter elkaar in te drukken. Combo's zijn in Overwatch voor PC daarom makkelijker met elkaar te linken, aangezien je je vingers al op de knoppen hebt liggen. Terwijl je met de controller nog tijd nodig hebt om je vinger te verplaatsen.

  Daarnaast is een muis vaak ook verfijnder dan een controller op het gebied van sensitiviteit. Ook al is deze instelling op de console te veranderen, zo natuurlijk als de PC zal het niet snel aanvoelen. Het is namelijk gemakkelijker om je personage in een keer om te draaien met de muis dan met de thumbsticks. Voor veel (PC-)gamers is het belangrijkste aan PC-gaming dan ook het meer controle hebben over alles wat er op het scherm gebeurd, en met een game die zo sterk draait om snelheid is dat wel echt een pluspunt.

  Dit neemt niet weg dat de console versie geen snelheid kent. Ook hierbij moet je blijven bewegen en altijd op je hoede zijn, maar dan op een iets lager tempo. De console versie is dan ook ideaal voor de mensen die behoefte hebben aan een iets rustigere gameplay.

  Leercurve een wereld van verschil

  Een ander verschil tussen Overwatch voor de PC en Overwatch voor de consoles, is de leercurve die er gesteld wordt. Consoles worden over het algemeen meer gezien voor de casual gamers, wat veroorzaakt wordt door een aantal punten. Zo is de gameplay op de consoles, zoals eerder gezegd, iets langzamer en daardoor gemakkelijker om in te stappen.

  Daarnaast weet iedere console gamer dat elke console gelijk aan elkaar is, en daardoor ook het vaardigheidsniveau van de spelers meer aan elkaar gelijkgesteld is. Er zijn op de console minder handigheidjes die je onder de knie kunt krijgen door middel van snel en accuraat spelen, waardoor deze versie al snel een ietjes simpelere opzet krijgt. De beperkingen van de console, met betrekking tot gameplay snelheid en macro's (sneltoets combinaties), zorgen er daarom voor dat mensen meer aan elkaar gewaagd zijn.

  De PC versie van de Overwatch release daarentegen, kent een hogere leercurve. Het niveau van vaardigheid hangt hierbij af van hoe snel spelers zijn met het keyboard en de muis, hoe rap zij beslissingen kunnen maken, de hoeveelheid acties die iemand tegelijkertijd kan uitvoeren, de creativiteit die erbij komt kijken en natuurlijk de specificaties van de PC zelf. Je krijgt hierdoor al snel een verschil tussen de professionele spelers die alleen maar willen verbeteren en de gamers waarbij het puur gaat om plezier. Dus ook hierbij is er een groot verschil in Overwatch voor de PC en consoles.

  Cross-platform is niet mogelijk tussen console en PC. Mocht dit wel zo zijn, dan zouden de console gamers gelimiteerd zijn en naar alle waarschijnlijkheid geen schijn van kans maken tegen de desktop spelers. eSports kampioenschappen zijn natuurlijk niet voor niets gescheiden per platform. Overwatch lijkt vooralsnog het meest geschikt om door professionals op PC gespeeld te gaan worden.

  Het grafische zonnetje in huis

  Ook een noemenswaardige vergelijking is het verschil qua graphics tussen de PC en de consoles. Naast de FPS staan bij de console natuurlijk ook de graphics vast. Dit is geen punt van kritiek, want visueel gezien is Overwatch om door een ringetje te halen op zowel console als PC. Als je toch voor het allerbeste uitzicht wilt gaan, dan is aan te raden om de Overwatch PC-versie aan te schaffen.

  De PC tovert de Overwatch release om tot een waar paradijs dat tot leven komt, mits je een redelijke PC hebt staan. De game komt steeds meer tot zijn recht naarmate je de settings omhoog kunt schroeven. Explosies, waterstromen en rondvliegende energiekogels. Het is allemaal net iets mooier en gedetailleerder op een goede PC dan op de consoles.

  Ontwikkelaar Blizzard heeft ook de lijst aan specificaties bekendgemaakt om met de Overwatch release aan de slag te kunnen, zodat je kan kijken of jouw PC hieraan voldoet. De minimum vereisten zijn als volgt:

  • OS: Windows 7
  • CPU: Intel Core i3 of AMD Phenom X3 8650
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 460 of ATI Radeo HD 4850 of Intel HD Graphics 4400
  • RAM: 4 GB
  • Opslaggeheugen: 30 GB

  Ook zijn er aanbevolen specificaties waarbij de Overwatch release voor PC als een zonnetje gaat draaien:

  • OS: Windows 7, 8, 10
  • CPU: Intel Core i5, AMD Phenom II X3 of beter
  • GPU: Nvidia GeForce GTX 660 of AMD Radeon HD 7950 of beter
  • RAM: Minimaal 6 GB
  • Opsslaggeheugen: 30 GB

  Moet jij Overwatch voor PC of consoles kopen?

  De PC versie van de Overwatch release lijkt een heel andere game te worden dan de console versie. Een snellere gameplay gaat ervoor zorgen dat het spel op de desktop op een veel hoger tempo te spelen is. Daarnaast is het platform superieur op het gebied van graphics, mocht je in bezit zijn van een PC met een redelijke videokaart. De mindere limitaties en de steilere leercurve zorgen ervoor dat je hiernaast ook veel ruimte hebt voor het verbeteren van je eigen vaardigheden en is daarmee uitermate geschikt voor eventuele eSports kampioenschappen.

  De console versie van Overwatch wordt meer voor de casual doelgroep of mensen die helaas geen sterke PC hebben staan. De console gebruikers onderling zijn meer aan elkaar gelijkgesteld. Een lager tempo en een mindere mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, zorgen voor een rustigere rit tijdens het spelen van de aankomende hero-shooter. Ook is het spel op de Xbox One en PS4 grafisch iets minder indrukwekkend, maar vergis je niet: nog steeds kwalitatief zeer hoogstaand!

  Ben jij dus iemand die het maximale uit de Overwatch release wil halen en een unieke game wilt beleven, dan is de PC versie de keuze voor jou. In dat geval loopt er nu een tijdelijke speciale kortingsactie van G2A, die de game als download beschikbaar heeft voor een scherpe prijs! Dat zou betekenen dat je naast alle platform voordelen ook nog eens een mooie korting krijgt ten opzichte van de consoles. Benieuwd naar deze actie? Lees dan meer op de officiële site van G2A.

  Met deze speciale Overwatch PC pre-order krijg je op de release dag, naast de volledige game en toegang tot alle 21 heroes, ook nog eens toegang tot de Origins Edition bonus content. Hierbij krijg je vijf unieke skins meegeleverd voor de personages Bastion, Tracer, Reaper, Pharah en Soldier 76. Daarnaast krijg je ook nog een hoop andere content voor andere Blizzard games, geheel in het Overwatch thema. Voor Heroes of the Storm krijg je bijvoorbeeld het personage Tracer en in World of Warcraft heb je opeens Winston als huisdier.

  Hiernaast is de game natuurlijk ook gewoon voor de Xbox One en PS4 te bestellen, maar die kosten beide 60 euro.

  Overwatch

  Verkijgbaar vanaf 24 may 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.