Pro Cycling Manager 2016 Review - Verdient geen gele trui

  De Tour de France is in volle gang. Dat betekent dat de tijd ook weer is aangebroken voor een nieuwe Pro Cycling Manager. Zo geschiedde, want op 16 juni kwam Pro Cycling Manager 2016 uit op Steam. De game verdient geen gele trui en waarom dat is, lees je in deze Pro Cycling Manager 2016 Review.

  Ieder jaar weer komen Cyanide Studio en Focus Home Interactive met een nieuwe versie van zijn game Pro Cycling Manager. Ook dit jaar kunnen we opnieuw op de fiets stappen in Pro Cycling Manager 2016. Ruim 200 events en 550 ritten, varierend van de Tour de France tot de Vuelta, worden aangeboden in de game.

  De afgelopen jaren werd de ontwikkelaars verweten niet veel vernieuwing door te voeren in de game en de vraag is dan ook of dit in de meeste recente versie wel het geval is. Je leest het in deze Pro Cycling Manager 2016 Review.

  Pro Cycling Manager 2016 Review teams

  Licenties ontbreken

  Het eerste wat opvalt als je Pro Cycling Manager 2016 opstart, is dat de game (nog altijd) niet volledig gelicenseerde teams, spelers en toernooien bevat. Hierdoor rijd je nog altijd met spelers die iets vervormde namen hebben en dat is natuurlijk niet leuk. Vreemd ook dat dit anno 2016 nog altijd gebeurt in een management game en we deze tijden sinds PES 2009 niet achter ons hebben gelaten.

  Gelukkig is er de Steam Workshop waarmee je alsnog een patch kunt downloaden met de juiste namen en teams erin verwerkt. Deze is samengesteld door de community en biedt uitkomst voor een volledige game, wat uiteraard de ervaring verbetert en het spel nog realistischer maakt.

  Of het komt omdat Cyanide het niet wil of kan financieren of dat de wielerploegen gewoon stug zijn, is niet bekend, maar daardoor begint Pro Cycling Manager 2016 wel met een 1-0 achterstand.

  Pro Cycling Manager 2016 Review stats

  Hoge drempel

  Op het moment dat je begint, heb je de keuze uit de bekende modi, waarbij je kiest om voor een toernooi of etappe een heel team onder je hoede te nemen in 'Pro Team' of een enkele speler in 'Pro Cyclist' dat in de 2015 editie werd geintroduceerd. Daarnaast is de 'multiplayer' optie toegevoegd om ook je skills tegen een andere speler te testen, wat natuurlijk anders is dan altijd tegen de voorgeprogrammeerde AI te moeten spelen.

  Hoe dan ook, bij alle spelmodi zijn de mogelijkheden eindeloos en dat kan voor beginnende spelers wellicht overweldigend zijn. Tuurlijk moet een management game alle niveaus van de sport bevatten en wil je bepalen wat spelers moeten trainen, hoe vaak ze dat doen, wat de tactiek van de wedstrijden wordt en nog veel meer, maar het kan zijn dat deze stortvloed aan statistieken en informatie wel erg veel om te behappen is. Hierdoor wordt Pro Cycling Manager 2016 niet heel toegankelijk voor mensen die nieuw zijn voor de game.

  Voor deze starters is er dan ook een tutorial toegevoegd die eigenlijk niet meer dan de grondbeginselen van de game uitlegt en daardoor te kort schiet in het daadwerkelijk uitleggen van de verschillende mogelijkheden. Zo weet je, als je geen verstand van fietsen hebt, ook na het behandelen hiervan waarschijnlijk niet wat alle opties zijn en waar je op moet letten bij het nemen van een bepaalde beslissing of gebeurtenis.

  Anderzijds is de game qua uitstraling en vormgeving gesneden koek voor mensen die bekend zijn met de Pro Cycling Manager franchise. De lay-out is namelijk niet veel veranderd en biedt alle opties in verschillende tabbladen op meerdere niveaus zoals je dat kent uit iedere management game. Er is een aantal toevoegingen gedaan waar de echte kenners goed mee uit de voeten kunnen.

  Je kunt dus eigenlijk stellen dat de game op dit gebied niet super veel vorderingen heeft gemaakt. De game wordt voor gevorderden interessanter, maar loopt des te meer bij beginners weg.

  Pro Cycling Manager 2016 Review gameplay

  Gameplay valt in herhaling

  Ook als we eenmaal op de fiets zitten, worden we niet weggeblazen door de game. De renners worden nog altijd als een soort eenheidsworsten weggezet en buiten het feit dat ze rugnummers dragen zou je de verschillende renners van de teams niet kunnen onderscheiden.

  Tel daarbij op dat ook de graphics van het landschap en de gebouwen niet heel spectaculair zijn en een rit van 200 kilometer wordt wel erg lang. Oke, een dergelijke managementgame is er ook niet voor de super realistische en gedetailleerde beelden, maar toch zou het wel prettig zijn om de beleving van de game te vergroten. Zeker als je door uitstekende struiken fietst, neemt de geloofwaardigheid van het spel wat af.

  Als je al speelt want de game kende tijdens het spelen enkele crashes. Het kwam een enkele keer voor dat de game na een aantal races eruit knalde. Dit is weinig nieuws onder de zon, want fans van de game klagen als sinds de release over de vele fouten in de game. Een laatste update die onlangs verscheen, zou hier verandering in gebracht hebben.

  Het spel voelt verder ook erg eentonig aangezien je 80 procent van de rit weinig uitvoert en wacht op de laatste kilometers voor een aanval of sprint. Dit zou er natuurlijk ook te maken kunnen hebben dat we te weinig verstand van de wielren materie hebben, maar dat houden we even in het midden. Je kunt er ook voor kiezen om niet de hele rit te rijden, maar om je tactiek te bepalen en de game vervolgens te simuleren. Dit maakt het al een stuk interessanter.

  Ook de muziekjes en geluiden doen je niet denken aan een ware uitputtingsslag. Iemand die dag in dag uit 200 kilometer op de fiets aflegt, zou toch enigszins vermoeid moeten zijn tijdens de zoveelste etappe. Niets van deze ervaring krijg je mee als je je in het peloton begeeft. Het lijkt wel een brave klas schoolkinderen, waar dit in Pro Cycling Manager 2015 ook al het geval was. Ook op dit punt boekt de game dus niet veel vooruitgang.

  Pro Cycling Manager 2016 Review

  Pro Cycling Manager 2016 Review - Alleen voor fietsliefhebbers

  Kortom, het punt dat de game juist zo sterk moet maken, de uitgebreidheid, maakt het voor fans van wielrennen de game aantrekkelijk, maar is tegelijkertijd het struikelblok voor beginners. De bijgevoegde tutorial voldoet niet en laat mensen die nieuw zijn met het genre zwemmen. Daarnaast kent de game nog wat problemen en is het niet van dusdanig niveau dat je er alles aan wilt doen om meer te weten te komen.

  Als je een echte kenner bent en bekend bent met het hele reilen en zeilen van de fietswereld dan is Pro Cycling Manager 2016 een welkome game. Alle leken kunnen beter van de fiets stappen, want een gele trui zit er voor jullie niet in. En voor Pro Cycling Manager 2016 eigenlijk ook niet.

  6

  De plus- en minpunten

  • Super uitgebreid
  • Verbeterde graphics
  • Steam Workshop
  • Te moeilijk voor beginners
  • Nog altijd niet beeldschoon
  • Niet volledig gelicenseerd

  Pro Cycling Manager 2016

  Verkijgbaar vanaf 16 june 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.