Pro Cycling Manager 2015 Review - Herhaling van vorig jaar

  De Tour de France krijgt dit jaar een speciaal oranje tintje met zich mee. De start vindt namelijk plaats in Utrecht. Nu is het alleen de vraag of Pro Cycling Manager 2015 van dit jaar ook net zo speciaal is als de start van de Tour de France.

  De kern van een Pro Cycling Manager game is de carrière modus, waarin je een team managet dat uitkomt in één van de drie niveaus van de professionele wielersport. Dit zijn bekende teams als Team Lotto – Jumbo en Team Giant – Alpecin, maar kan ook een zelfgemaakt team zijn.

  Bij een eigen team krijg je de vrijheid om zelf de wielrenners te selecteren, maar moet je rekening houden met een bepaald budget. Het is dus niet mogelijk om alle grote wielrenners in één team te stoppen, want dat salaris kun je simpelweg niet betalen.

  Pro Cycling Manager 2015 Review

  Een wereld vol micromanagement

  Eenmaal een team gekozen kom je in het management scherm terecht, dat voor Pro Cycling Manager fans vrij bekend is. Hoewel de ontwikkelaar voor dit jaar wat aanpassingen heeft gemaakt aan het uiterlijk van alle schermen. Voor een nieuweling is dit gedeelte van de game enigszins overweldigend.

  Je krijgt wel een tutorial om alles beter te begrijpen, maar deze is sumier, waardoor je in principe een beetje aan het kloten bent in alle managementschermen.

  Als je eenmaal alle schermen begrijpt, dan gaat een wereld vol micromanagement voor je open. Denk hierbij aan trainingen, programma’s vaststellen, transfers, sponsors met bijbehorende doelstellingen en onderzoek en ontwikkeling van je fietsen. Dezelfde diepgang vind je vervolgens ook terug in het rijden van een etappe. Zo kun je van tevoren al een bepaalde strategie voor je team uitdenken, om die daarna zelf uit te voeren. Of je laat de computer dit doen in een snelle simulatie.

  Het managen van één wielrenner in Pro Cyclist

  Een goede strategie staat overigens niet gelijk aan winst, want je bent volledig afhankelijk van de status van je wielrenners op die dag. Wat dat betreft komt hier een vorm van realisme terug, want een wielrenner kan weleens niet zijn dag hebben of juist wel. Dit geeft de wielrenner net even een boost om als eerste over de finishlijn te gaan. Andere zaken die meespelen zijn de vorm, vermoeidheid, cadans en frisheid van de wielrenner.

  Deze zaken zijn vooral van belang in de nieuwe Pro Cyclist modus. Hierin ben je niet verantwoordelijk voor een geheel team, maar enkel over een eigen gemaakte wielrenner, die jij figuurlijk naar het topklassement rijdt. Voor beginnende Pro Cycling Manager spelers is dit de perfecte modus om mee te beginnen, aangezien je een stuk minder managementschermen hebt en minder wielrenners om over te waken tijdens een etappe.

  De ervaren PCM-spelers zien daarentegen snel in dat je met één wielrenner juist strategische opties mist in vergelijking met een team.

  Pro Cycling Manager 2015 Review

  Opstapeling van verschillende kleine foutjes

  Een groot voordeel aan het besturen van slechts één wielrenner, is dat je hem perfect kan positioneren tijdens de belangrijke momenten in een etappe. Het is alleen zo jammer als het spel dit voor je gaat doen en de wielrenner automatisch helemaal naar links of naar rechts laat afwijken, terwijl je dit zelf helemaal niet wilt. Dit gaat hand in hand met wat andere rare foutjes in het spel. De grootste fout hierin is het vastlopen van het spel in het laadscherm, wat simpelweg niet mag gebeuren.

  Andere fouten zijn wat meer detailgericht, zoals door motoren en fans heenrijden die de weg met je delen. Of een etappe ergens in Nederland rijden, om vervolgens bij winkels teksten te zien als ‘Pharmacie’ en ‘Boulangerie’. Dan wel de nog steeds bestaande licentieproblemen, waardoor je met wielrenners rijdt als Mirko Civendash in de etappe Amstil Gold Race. Het toppunt van ergernis zijn uiteraard niet dit soort kleine puntjes.

  Eentonigheid in muziek en wielrenners

  Nee, de grootste ergernis in Pro Cycling Manager 2015 is de vreselijke muziek die in de gehele game wordt gebruikt. Het probleem van de muziek is de enorme eentonigheid, waardoor een etappe van 250 virtuele kilometers echt heel lang duurt als je op de muziek let. Om het geheel af te ronden is Pro Cycling Manager 2015 grafisch gezien ook niet heel bijzonder. De omgeving ziet er best aardig uit, maar het peloton bestaat uit een gigantische groep van klonen.

  Pro Cycling Manager 2015 Review

  Pro Cycling Manager 2015 krijgt een voldoende

  Pro Cycling Manager 2015 is een game die simpelweg voldoet aan alle punten waar een PCM-game voor staat, en door de toevoeging van de Pro Cyclist modus is deze game ook beginner vriendelijk geworden. Het is alleen jammer dat buiten de Pro Cyclist modus maar weinig vernieuwingen zijn aangebracht en bovendien veel kleine foutjes voorkomen, die ook in vorige delen zaten.

  De echte fans van PCM zullen dit soort punten alsook de vreselijke muziek en matige grafische kwaliteiten vergeven, want je kunt veel uren besteden aan Pro Cycling Manager 2015 als je door deze minpunten kunt heenkijken.

  De game is te koop voor 35 euro.

  6

  De plus- en minpunten

  • Beginner vriendelijk
  • Blijft PCM
  • Weinig vernieuwingen
  • Kleine foutjes
  • Vreselijke muziek
  • Grafisch niet bijzonder

  Pro Cycling Manager 2015

  Verkijgbaar vanaf 18 june 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.