Pompeii 3D Review

Review
woensdag, 16 april 2014 om 18:00
xgn google image
Met titels als Gladiator (2000), Troy (2004) en 300 (2006) heeft het tijdperk van de Grieken en Romeinen een aantal prachtige films opgeleverd. Nu mag ook regisseur Paul W.S. Anderson, onder andere verantwoordelijk voor de Death Race-trilogie en de Resident Evil-films, het gaan proberen. Kan hij de beroemde uitbarsting van de Vesuvius met Pompeii 3D laten uitgroeien tot een meesterwerk op het witte doek?
Aan de bekendheid van de hoofdrolspeler zal het in ieder geval niet liggen. Kit Harington speelt namelijk de rol van Milo, een slaaf die als gladiator voor zijn vrijheid vecht. Maar wie is Kit Harington dan, vraag je je misschien af? Waarschijnlijk zal de naam van Jon Snow meer bellen doen rinkelen. Deze rol vertolkt hij namelijk in de immens populaire serie Game of Thrones. Het is waarschijnlijk ook niet geheel toevallig dat Pompeii 3D en het nieuwste seizoen van de serie bijna gelijktijdig van start gaan. Een slimme zet van Anderson (al kan het evengoed gewoon pure toeval zijn).
Pompeii 3D screen 3

Uit op wraak

Het verhaal van de film zelf speelt zich natuurlijk af in de Romeinse stad Pompeii, in het jaar 79 na Christus. Grootste obstakel voor de makers van Pompeii 3D was ongetwijfeld het verzinnen van een sterk scenario. De climax was immers al bekend: de uitbarsting van de vulkaan zelf. Uiteindelijk is er gekozen voor een film in de stijl van Gladiator. Alleen zijn Russel Crowe en zijn personage Maximus vervangen door Harington en zijn vertolking van Milo. Naast de Britse acteur spelen overigens ook Kiefer '24' Sutherland, Carrie-Anne Moss (The Matrix-trilogie) en Emily Browning (Lemony Snicket's A Series Of Unfortunate Events) mee in de film.
De opening van Pompeii 3D is even heftig als gruwelijk. Het gehele volk van de dan nog zeer jonge Milo wordt voor zijn ogen afgeslacht door een leger uit Rome, onder aanvoering van Senator Corvus (Sutherland). Milo zelf komt ongeschonden uit de strijd door te doen alsof hij dood is. Toch zit hij mentaal natuurlijk helemaal stuk en zint hij logischerwijs op wraak.
Pompeii 3D screen 4

Herhaling van Gladiator

Na de openingsscène maakt de film een sprong naar het heden, waar de wraakactie van Milo moet plaatsvinden. Pompeii staat inmiddels onder leiding van Severus (Jared Harris) en zijn vrouw Aurelia (Moss). Samen maken ze zich klaar voor het bezoek van een delegatie uit Rome. Dit zijn, inderdaad, Senator Corvus en zijn kompanen. Het bezoek van Corvus lijkt vriendschappelijk, maar is vooral bedoeld om Cassia (Browning) op te halen. Zij is de dochter van Severus en onvrijwillig aan Corvus beloofd, zeer waarschijnlijk met behulp van enige waardevolle middelen. Corruptie is dus van alle tijden, zo blijkt.
Milo heeft zich inmiddels opgewerkt naar het Colosseum van Pompeii, om daar te strijden voor zijn vrijheid. Helaas voelen zijn scènes en de opmars die hij maakt als vechter niet echt origineel aan. Het Gladiator-gehalte ligt namelijk hoog, heel hoog. Van de bekende ‘duim’ om te bepalen of Milo een gladiator mag afmaken of niet, tot het afdoen van zijn helm en het gooien van een speer richting de Senator. Het komt allemaal uit Gladiator. Natuurlijk is het logisch dat er inspiratie wordt gehaald uit dergelijke succesvolle films, maar een schepje minder had wel gemogen.
Pompeii 3D screen 2

Geduld is een schone zaak

Ook de acteerprestaties hadden zeker beter gekund. Harington is niet slecht, maar doet je met zijn wanhopige en verongelijkte gelaatsuitdrukkingen constant denken aan Jon Snow, en Carie-Anne Moss laat wederom zien dat ze eigenlijk alleen in de Matrix-films een goede acteerprestatie heeft neergezet. Een welkome uitzondering hierin is Sutherland. Als meedogenloze senator zet hij een prima rol neer. Zijn arrogantie komt door zijn Amerikaanse tongval mooi naar voren en zijn medewerking is dan ook zeker een goede toevoeging aan de cast.
Wie Gladiator daarnaast gezien heeft, zal beamen dat de film prima te bekijken is zonder de toevoeging van 3D. Het dan ook redelijk onvoorstelbaar waarom Pompeii dit zo nodig wél moest hebben. Het zitten met zo’n brilletje kan soms niet echt ideaal zijn, zeker als deze pas op het einde van de film een toegevoegde waarde heeft. Dit is dan ook bij Pompeii het geval. Wanneer de Vesuvius namelijk begint met het spuiten van lava en de stad in rook opgaat, heeft de 3D zeker een toevoeging. Dit gebeurt alleen pas helemaal op het einde van de film, waardoor het effect van de bril pas laat merkbaar is.
Overigens is de spanning voorafgaand aan die uitbarsting wel mooi opgebouwd. Door de film heen gaat het beeld af en toe op en neer en zie je Milo, die nieuw is in de stad, verschrikt naar de berg kijken. De inwoners zijn er echter aan gewend geraakt en vinden het niet bijzonder meer. Dit is op zich leuk gedaan, aangezien jij weet dat er natuurlijk wél wat staat te gebeuren.

Spektakel boven inhoud

Bezoekers die naar Pompeii 3D gaan om een rampenfilm te zien, komen echter bedrogen uit. De film voelt als een slap aftreksel van Gladiator, waarbij veel scènes precies hetzelfde lijken. Ook het verhaal om de uitbarsting voelt heel geforceerd aan en heeft in principe niets met deze gebeurtenis te maken. De aandacht die er dan ook aan het uitbarsten van de Vesuvius wordt besteed ligt relatief laag, zeker gezien het feit dat film hierop is gebaseerd. Wel wordt de spanning rond de uitbarsting goed opgebouwd en zetten Harington en met name Sutherland prima acteerprestaties neer. Toch is deze film geen aanrader. Visueel valt het (zeker voor een 3D-film) tegen en het verhaal kan niet tippen aan een Troy of een 300, laat staan aan Gladiator.
Cijfer: 5