Philips Momentum 326M Review - High-end bakbeest?

  Gamen op PC is voor velen het toppunt van gaming, maar dan heb je wel een goed beeldscherm nodig. Met een high-end gaming PC kun je misschien wel de allerbeste games spelen, maar zonder scherm heb je er natuurlijk niets aan. In onze Philips Momentum 326M review lees je waarom dit scherm misschien een plaats op je bureau verdient.

  Philips

  Met de Momentum 326M is het duidelijk dat Philips wil imponeren met flink wat toeters en bellen. Met Ambiglow en een 4K-resolutie bijvoorbeeld. Beide features waar Philips flink de nadruk op wil leggen en dat is dan ook niet zo gek. Dit zijn de meest opvallende features van de monitor, maar lang niet alle punten die we in deze Philips Momentum 326M review aanhalen. Laten we de monitor maar onder de loep nemen, want het is tijd om te beginnen met de review.

  Schitter, schitter grote ster

  Laten we maar beginnen bij het meest opvallende, namelijk de kwaliteit van het scherm. Het 4K-scherm met een resolutie van 32 inch vangt gelijk het oog en dan hebben we de PC nog niet eens aangezet. Het scherm is vanwege de grootte ook moeilijk te missen natuurlijk, maar heeft een perfect formaat om precies elke hoek van het scherm goed te kunnen zien.

  Toch straalt het scherm pas echt wanneer er wel beelden te zien zijn, want dan kun je daadwerkelijk merken dat de 4K-resolutie en HDR 600 een verschil maken. Het contrast ligt door de zogenoemde High Dynamic Range een stuk hoger dan standaard schermen en complimenteert de 4K-resolutie erg goed. Wat daar overigens ook goed bij helpt is dat er geen vreemde gloed over het scherm trekt die de beelden er onnatuurlijk uit laten zien.

  Dit heeft te maken met het feit dat de monitor gebruikmaakt van Ultra Wide-Color dat een breder kleurenspectrum heeft. Voor je gevoel zie je hierdoor meer variatie in de standaardkleuren, waarbij je kunt denken aan meerdere tinten groen die ontstaan door schaduwen. Het moge duidelijk zijn dat het scherm vooropstelt dat je volledig in het scherm wordt getrokken, zodat je de meest meeslepende momenten van je game nog beter ervaart.

  Philips Momentum 326M Review - Philips

  Schijnwerper

  Wat hier ook een rol in moet spelen is de Ambiglow-functie van het scherm die een spetterende lichtshow moet voorschotelen wanneer je de aan het gamen bent. In de praktijk is dat alleen wat minder, want het is beter te vergelijken met een screensaver van verschillende kleuren die in plaats van op je scherm, onder je scherm schijnen. De Ambiglow-lichten zitten volledig onder de monitor en lichten om de zoveel tijd op.

  Gelukkig heb je wel de optie om Ambiglow uit te zetten, iets wat vrij typerend is voor de Momentum 326M. Je hebt een scala aan opties als het op persoonlijke voorkeur aankomt en voor gamers zijn er zeven modi om het scherm op aan te passen. Hierdoor verandert het contrast van de monitor of kun je om je ogen rust te geven het beeld instellen op de LowBlue-modus waardoor langdurig staren naar het scherm minder inspanning van je ogen vereist.

  De technologie van Philips lijkt hier overigens aan bij te dragen. Philips pronkt namelijk met de FlickerFree technologie waardoor de helderheid op een stabiele manier wordt aangestuurd. Hierdoor kun je uren turen naar games als The Witcher III: Wild Hunt of een serie zonder dat je daar vierkante ogen van krijgt.

  Verder is het scherm in hoogte verstelbaar om te garanderen dat je geen last krijgt van je nek. Je hebt natuurlijk geen behoefte om uren achterelkaar omhoog of omlaag te kijken omdat je de schermhoogte niet in kunt stellen. Alles is uit de kast gehaald voor optimaal comfort, zelfs als dat negatieve gevolgen heeft voor het design van het scherm.

  Philips Momentum 326M Review - Philips

  Doorn in het oog

  Het design van het scherm is namelijk niet iets om over naar huis te schrijven. Zoals eerder al genoemd, voegt de Ambiflow feature niet al te veel toe en eigenlijk is de plaatsing best vreemd. Als de lichten onderuit je scherm komen zie je daar maar weinig van als het scherm naar de hoogstmogelijke hoogte is versteld. Toch is dat niet de grootste zonde die het scherm begaat.

  Die zit namelijk veel lager, namelijk in de voet van het scherm. De driehoekige voet oogt vrij lomp onder het scherm en is daarnaast vrij groot, waardoor je best wel wat ruimte van je bureau moet uittrekken voor het scherm. Daarnaast ontbreekt de mogelijkheid om je kabels goed weg te werken, zoals MSI dat bijvoorbeeld wel deed met de Optix-serie.

  Philips Momentum 326M Review - Philips

  Philips Momentum 326M Review - Alles voor de ervaring

  Al met al valt er niet veel te klagen over de Philips Momentum 326M dankzij het scala aan mogelijkheden dat de monitor biedt. De uitgebreide selectie van beeldscherm modi zal bij veel gamers in dank worden afgenomen, net als de mogelijkheid om het scherm voor maximaal comfort in te stellen. Zowel voor je nek als je ogen.

  Het is jammer dat het design hierdoor wel wat moet lijden als het aankomt op de lompe voet, maar dat neemt niet weg dat het hier om een prachtig scherm gaat. Het 32 inch display voelt groots en heeft een heerlijk formaat en de beeldkwaliteit is dankzij de 4K-resolutie in combinatie met HDR haarscherp. Het is de stralende feature van de monitor die in tegenstelling tot het flikkerende kleurenpalet dat Ambiglow is wel succesvol uitpakt.

  8

  De plus- en minpunten

  • Lekker formaat
  • 4K oogt mooi
  • Uitstekend contrast door HDR
  • De keuze is reuze
  • Alles voor het comfort
  • Matig design
  • Ambiglow niet speciaal

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.