OPPO Reno 10x Zoom Review - High-end toestel voor een mid-range prijs

  OPPO’s nieuwe line-up bevat voor Nederland twee toestellen. Even geleden gingen we al aan de slag met de OPPO Reno review en dit keer is de grote broer aan de beurt. De Reno 10x Zoom. Het toestel focust zich op sterke foto’s met een toffe feature: een uitklapcamera. Of de smartphone de concurrentie aankan, lees je in deze OPPO Reno 10x Zoom review.

  OPPO is sinds enkele jaren een bekende naam op het gebied van smartphones in Nederland. De Chinese smartphonefabrikant mengt zich in de strijd tussen high-end toestellen van giganten als Samsung en Apple, maar gaat het gevecht ook aan met andere Aziatische merken als Huawei die onlangs nog de P30-serie uitbracht. De OPPO Reno 10x Zoom doet daarbij iets unieks voor een mooie prijs. Waar het gemiddelde high-end toestel ruim 1000 euro kost, kun je de OPPO Reno 10x Zoom in je broekzak hebben voor nog geen 800 euro.

  Opvallende camera

  De fabrikant eist niet zomaar een plekje tussen deze merken met mooie foto’s, maar zet in op een uniek design. Dit is dan ook de eerste feature van de OPPO Reno 10x Zoom die we onder de loep nemen: de uitklapbare camera. OPPO’s toestel heeft geen traditionele selfiecamera die op de voorkant van je toestel pronkt, maar heeft op de bovenkant in een uitklapmechanisme verborgen, waarin de 16 megapixel selfiecamera zit. Aan de andere kant van het klepje zit de flitser verstopt. Dat betekent geen vinger voor de flitser meer en geen druppelvormige inkeping op de voorkant van het toestel.

  Zodra je ervoor kiest om een selfie te maken óf een foto wil maken met de flitser, schuift het mechanisme binnen een seconde uit het toestel. De candybar smartphone heeft dan ineens een soort pizzapunt op de bovenkant zitten en je bent klaar voor je foto. Het mechanisme dat uit de smartphone komt voelt op zichzelf stevig aan, maar regel is dat alle mechanische elementen op een apparaat kapot kunnen. Bijvoorbeeld door een val.

  OPPO heeft hier rekening mee gehouden door een drop protection-systeem in het toestel te bouwen. Als je telefoon ter aarde stort, klapt de selfiecamera snel in om schade te voorkomen. Een test wijst uit dat dit behoorlijk goed werkt en dat de camera zichzelf snel genoeg inklapt. Daarbij geeft de smartphonefabrikant aan dat het mechanisme voor de selfiecamera bij normaal gebruik ruim 200.000 keer in en uit geklapt kan worden.

  OPPO Reno 10x Zoom Review

  Held op het gebied van inzoomen

  Los van de selfiecamera in de bovenkant van de Reno 10x Zoom bevat de telefoon nog een drietal andere camera’s. De hoofdlens van het toestel is 48 megapixel. Deze wordt ondersteund door een 8 megapixel panoramalens en een 13 megapixel zoomlens. Op deze manier is het mogelijk om tot vijf keer optisch en tot tien keer digitaal in te zoomen zonder enorm verlies van beeldkwaliteit. De dubbele optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je foto’s telkens mooi scherp zijn, zelfs als je ingezoomd bent. Je kunt tot maximaal 20 keer inzoomen met de Reno 10x Zoom, maar boven de 10x zoom neemt de beeldkwaliteit snel af.

  Wat betreft fotosoftware is de OPPO Reno 10x Zoom behoorlijk goed uitgerust. Er zijn verschillende mogelijkheden om foto’s te maken, waaronder een portretmodus en een panoramamodus. De nachtmodus van het toestel is voorzien van de Ultra Night Mode 2.0 techniek met een ijzersterke ruisonderdrukking en de mogelijkheid om zelfs bij weinig licht de beste foto’s maken. Een feature die we ook bij andere toestellen zien en die bij de Reno 10x Zoom fantastisch uitgewerkt is.

  Voor toffe selfies zijn er allerlei filters beschikbaar om je gezicht op te leuken. Grote afwezige bij de Reno 10x Zoom is de diafragma modus, waarbij je achteraf je foto’s kunt scherpstellen. Dat betekent niet dat je geen bokeh-foto’s, ofwel foto's met een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond, kunt maken, want dit doe je simpelweg door op je scherm aan te tikken wat je gefocust wil zien. Om dit achteraf aan te kunnen passen, zoals bij dit de Huawei P30 Lite mogelijk is, was alleen wel een leuke optie geweest.

  Wat betreft video’s kun je met de Reno 10x Zoom ook erg goed uit de voeten. Video’s schieten kan met verschillende effecten en in een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels (4K). De maximale framerate van een video is 240 fps. Video’s geschoten met de smartphone genieten ook van de dubbele beeldstabilisatie die het toestel je biedt en zijn een genot om terug te kijken.

  OPPO Reno 10x Zoom Review

  Koele kikker

  Wat betreft foto’s en video is de Reno 10x Zoom een erg sterk toestel die prima meekan met de vele duurdere paradepaardjes van Huawei en Samsung. Maar los van toffe foto’s maken, wil je oog ook wat als je even geen kiekjes aan het schieten bent. Dat zit wel goed bij de OPPO. Het bijzonder strak uitziende toestel draait op Android 9 en heeft een screen-to-body ratio van ruim 93%. De resolutie van het scherm is 2340 x 1080 pixels met een aspect ratio van 19:5:9.

  Het 6,6 inch AMOLED-scherm geeft je daarbij de meest heldere kleuren die je maar kunt bedenken. Het is ideaal als je in de trein zit en de nieuwste Netflix series wil checken, games wil spelen of lekker door je Instagram feed scrolt. Op het gebied van hardware is de Reno 10x Zoom sowieso een koele kikker. Letterlijk. Want wat jij ook wil doen, het toestel doet het zonder moeite. De smartphone heeft een krachtige Qualcomm Snapdragon 855 processor, een werkgeheugen van 8GB en 256 GB opslagcapaciteit. Deze zorgen ervoor dat je de zwaarste apps en games zonder problemen kunt draaien.

  Wij speelden onder andere Final Fantasy Brave Exvius en Pokémon Go op het toestel en speelden erop los. Het toestel werd op geen enkel moment warm of vertoonde vertragingen tijdens het spelen. Het scherm is daarbij compleet vrij van afleidingen zoals speakers. Deze zitten netjes achter het scherm verstopt.

  OPPO Reno 10x Zoom Review

  Strak design

  Datzelfde geldt voor de vingerafdruk scanner, waarmee je je toestel kunt ontgrendelen. Deze zit niet op de achterkant, maar onder het scherm verstopt. Een handig icoon op je (vergrendelde) scherm vervangt een scanner op de achterkant zodat ook deze behoorlijk strak vormgegeven is. Deze scanner werkt meestal goed, maar wat opvalt is dat er een vertraging in zit. Los hiervan is de plek van de scanner een fijne, want hierdoor is het toestel niet fysiek van allerlei toeters en bellen voorzien die de strakke vormgeving onderbreken.

  De OPPO Reno 10x Zoom ligt overigens wel wat zwaar in de hand en is verder in verschillende kleuren te krijgen, namelijk Jet Black voor een strakke uitstraling en Ocean Green die speelse groene kleuren (samen met een redelijk gewicht) in je handpalm legt. In het midden van de achterkant loopt een balk met daarin de merknaam en de drie camera’s verwerkt. De zijkanten van de smartphone bevatten de aan/uit –toets en de volumetoetsen, terwijl op de onderkant de luidspreker en een USB-C aansluiting pronken. Via de USB-C poort wordt het toestel opgeladen, maar deze aansluiting fungeert tevens als headset aansluiting. Draadloos opladen is er helaas niet bij.

  OPPO Reno 10x Zoom Review

  Sterke accu

  OPPO heeft ervoor gezorgd dat het toestel niet alleen snel opgeladen kan worden, maar ook een behoorlijke tijd mee gaat. Dit laatste is mogelijk door de 4065 mAh-batterij. De stand-by tijd van het toestel is met gemak twee dagen. Als je aan het gamen slaat of veel video’s kijkt op het toestel moet je dit wel met een korreltje zout nemen. Gelukkig zit het toestel vol van slimme snufjes, waaronder een energiemonitor.

  Deze zorgt ervoor dat apps die je vaker gebruikt meer accu mogen gebruiken dan minder gebruikte apps. Deze optie is instelbaar in het menu en hoeft niet per se gebruikt te worden. Wat wel opviel is dat de telefoon zo nu en dan apps zelf afsluit die je even niet gebruikt. Dit kan frustrerend werken als je veel dingen tegelijk doet en dus behoorlijk wat tussen apps wisselt.

  OPPO Reno 10x Zoom Review

  OPPO Reno 10x Zoom Review – Voordelig op de voorste rij

  Los van dit kleine nadeel en wat kleine missers is de OPPO Reno 10x Zoom aan de binnenkant een geweldig toestel dat voor ‘weinig’ geld meekan met de concurrentie. De camera’s zijn goed, de hardware ijzersterk en het toestel oogt geweldig. Wel ligt het toestel wat zwaar in de hand, net als zijn kleine broertje de OPPO Reno.

  Onder aan de streep blaast OPPO de concurrentie niet weg met dit toestel, maar nestelt zich lekker tussen de lijst met high-end toppers. De Reno doet dit wel voor een paar honderd euro minder.

  8

  De plus- en minpunten

  • Geweldig strak uiterlijk
  • Heerlijk ononderbroken scherm
  • Selfie camera voelt degelijk aan
  • Wordt niet warm
  • Mist wat opties bij de camera
  • Ligt wat zwaar in de hand
  • Geen draadloos opladen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.