OnePlus 6 Review - Voor een duppie op de eerste rij

Review
dinsdag, 19 juni 2018 om 16:02
xgn google image
Samsung, Apple, HTC, Huawei, dit zijn de namen die we kennen als het aankomt op smartphones, maar het merk OnePlus doet een aantal jaar erg goede zaken. Het nieuwste vlaggenschip, de OnePlus 6, is een van de toestellen met de capaciteit om de smartphonemarkt op z'n kop te gooien. Hoe die dat doet lezen we in de OnePlus 6 review.
Want inderdaad, als je denkt aan smartphones denk je al gauw aan dezelfde merken. De merken die we allemaal kennen, want dat zijn de 'goede merken', 'daar kan je op aan' en 'daarvan weet je gewoon dat je goed zit'. En ja, het zijn ook zeker stuk voor stuk prima telefoons. Kijk maar naar de iPhone X of de S9 van Samsung, die stuk voor stuk puur kwaliteit leveren.
Maar niet voor niets, want het prijskaartje van deze stukjes technologie begint langzamerhand de spuigaten uit te lopen. Daar zien veel andere producenten kansen, net zoals OnePlus, die met de 6 qua specs nauwelijks onder doet aan die eerder genoemde toestellen. En dat voor de helft van de prijs van een iPhone X (!!!)!

High end specificaties

Laten we eens gewoon beginnen met de specs van het apparaat. Hieronder een overzicht van alle belangrijkste eigenschappen van de OnePlus 6.
OnePlus 6
Scherm 6.28", 1080x2280 pixels, 402ppi, 83,8% screen-to-body ratio)
Chipset Qualcomm SDM845 Snapdragon 845
CPU Octa-core (4x2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver)
GPU Adreno 630
Werkgeheugen 8GB RAM (bij 128GB/256GB versie of 6GB RAM bij 64GB versie)
Opslaggeheugen 64GB, 128GB, 256GB
Camera achter Dual lens camera: 16 MP (f/1.7) + 20 MP (f/1.7)
Camera voor 16 MP (f/2.0), 1080p video
Video opname Max 2160p @ 30/60 fps, max. 1080p @240 FPS, max. 720p @480fps
Ingangen 3,5mm jack, USB-C
Accu 3300 mAh battery met Dash Charging
Besturingsysteem Android Oreo 8.1
Wie bijzonder goed is in het onthouden van specs ziet vanzelf wel dat de 6 van OnePlus bijzonder veel op een high end toestel lijkt als de Samsung Galaxy S9. Groot verschil zit er in het scherm, wat bij de OnePlus groter is, maar de Samsung heeft een veel scherper scherm (namelijk 570ppi).
Bijna hieruit kan je al opmaken dat de OnePlus een razendsnelle en vloeiend lopend toestel zal zijn, en uit het eerste ogenblik is dat het ook zeker. Met de prijs, die later nog aan bod komt, in het achterhoofd, wordt je vanaf moment 1 al overspoeld met een WAUW-gevoel. Is dit echt? Is dit niet te goed om waar te zijn? Zo voelt de OnePlus 6 op het eerste moment aan. Misschien niet het mooiste, opvallendste ontwerp, maar voelt erg solide aan.

OnePlus 6 review

Op een wolkje door de menu's

De OnePlus draait op een eigen versie van Android Oreo 8.1, genaamd OxygenOS. Een besturingssysteem dat geoptimailiseerd is voor de toestellen van OnePlus en optimaal, dat is die zeker. Het toestel is razendsnel en alles gebeurt in een flits, bijna letterlijk.
Want alles lijkt gewoon twee keer zo snel te gaan als je de OnePlus 6 bestuurt en dat begint al bij het ontgrendelen van het toestel. Wie vanaf het begin de gezichtsherkenningsfunctie heeft ingesteld zal versteld staan van hoe niet normaal snel je het toestel ontgrendelt. Pak de telefoon op, laat je gezicht zin en je zit in het home menu. Door deze snelle workflow en de vloeiende software, die overigens niet volgepompt is met onnodig veel bloatware, lijkt het gewoon alsof je zweeft door de menu's van het toestel.

Geen lege accu's meer

Door het lichte besturingssysteem valt het nog mee hoe snel de 3300 mAh batterij leegloopt, maar mocht 'ie nou toch snel leeg zijn gegaan door een veeleisende app? Geen paniek, want met Dash Charging zou je vermoedelijk 60% in 30 minuten moeten kunnen laden. Dat exacte getal werd hier niet gehaald, maar dat je met een half uur opladen weer een aardige tijd vooruit kan dat is vrij duidelijk.
Wat ook opvalt wie het toestel voor het eerste echt ziet is de notch bovenin het scherm, bekend van bijvoorbeeld de iPhone X. De extra ruimte die hier wordt ingenomen is een stuk smaller dan diezelfde iPhone X en zit daardoor minder in de weg. Het voordeel aan OxygenOS is dat het je de mogelijkheid biedt om van alles te personaliseren aan het toestel en zo ook de notch. Zo kan je enkel te tijd en notificaties daar plaatsen, kan je apps toelaten om gebruik te maken van die ruimte en heeft OnePlus ook bekendgemaakt dat er een update aankomt waarin de notch helemaal uitgeschakeld kan worden zodat je daar niet eens naar hoeft te kijken.
OnePlus 6 review

Op een paar punten inleveren

De camera die OnePlus in de 6 heeft gezet doet nauwelijks onder voor de concurrentie. Op sommige vlakken zal de iPhone X met background blur beter tot z'n recht komen en zullen toestellen als de Galaxy S9+ en de Google Pixel 2 XL beter omgaan met weinig licht en beter kleuren oppakken, maar dessalniettemin maakt de OnePlus schitterende foto's.
Wat je met de OnePlus wel inlevert zijn een paar extra features die je misschien wel gaat vinden op andere telefoons, zoals geen uitbreidbaar geheugen, vrij matige speakers op het toestel en weinig innovatie. Deze telefoon pakt wat de andere telefoons als eerst goed deden en pakt dit bij elkaar. Daar is op zich niks mis mee, maar echt super bijzonder is de telefoon dus niet. Ook heeft de OnePlus 6, ondanks dat OnePlus laat zien hoe hevig haar toestellen getest worden, geen officieel IP-certificaat, wat op zich best een gemis is tegenwoordig.
OnePlus 6 review

OnePlus 6 review - Meer dan z'n geld waard

Maar voor die prijs, startend vanaf 519 euro, wat verwacht je? Wie de overstap durft te maken van het bekende (iPhone, Samsung) naar het iets minder beminde OnePlus met haar nieuwe 6, krijgt waar voor zijn geld. Je krijgt een razendsnelle telefoon, die alles kan wat de dure telefoons kunnen voor een fractie van die prijs.
Wie al in het bezit is van een van die dure telefoons is de OnePlus 6 niet interessant, wie toch eens wil besparen op die veel te dure telefoons, maar weinig wil inleveren wat kwaliteit betreft, is bij de OnePlus 6 volledig aan het juiste adres.
Cijfer: 8.5