Nokia Lumia 735 Review - Betaal niet meer dan nodig

  De Nokia Lumia 735 is weer een stapje hoger dan de Nokia Lumia die wij eerder hebben gerecenseerd. Hij kost bijna drie keer zo veel, maar heeft daartegenover ook weer meer upgrades en voelt meer premium aan. Maar is dat ook de driedubbele prijs waard? Dat lees je in onze Nokia Lumia 735 review!

  Inmiddels zijn er alweer zeven verschillende modellen in de Lumia serie. Een hoger prijskaartje betekent niet automatisch dat een telefoon ook beter is. Dat zien we bij de Nokia Lumia 735 zeker terug en voor die adviesprijs van 279 euro doet hij zeker niet onder bij andere smartphones uit dezelfde prijsklasse.

  Geheel in het teken van het maken van selfies wordt deze smartphone als selfie-smartphone bestempeld. Maar de vraag is of deze camera's het wel waarmaken voor de prijs die je ervoor betaalt? Wij hebben de smartphone op allerlei belangrijke factoren getest en dit lees je in onze Nokia Lumia 735 review.

  Nokia Lumia 735 heeft een ergonomisch en strak design

  Het design van de telefoon ziet er net zo goed uit als elke Lumia in de serie. Het voelt lekker licht in de hand en de achterkant en de schermen maken één geheel. Het doet het ons bijvoorbeeld heel erg denken aan het eenvoudige design van een iPhone.

  Hij komt in vier verschillende kleuren waaronder wit, oranje, groen en grijs. Deze kleuren zorgen voor een smartphone die zeker opvalt en totaal niet saai oogt.De knoppen aan de zijkant zijn voor het aan en uitzetten van de Nokia Lumia 735 en het volume. De knoppen zitten aan de rechterkant en dat is bij uitstek de beste plek voor de knoppen.

  Je kan de Nokia Lumia 735 dan in je hand houden en door middel van je duim gemakkelijk het volume verstellen. De minijackingang voor je oortjes of koptelefoon vind je aan de bovenkant en de micro-USB aan de onderkant.

  Wat hier helaas ontbreekt is de cameraknop. Dit is erg jammer aangezien het hier wel om een selfie-smartphone gaat en een cameraknop dus eigenlijk een pre is. Duurdere modellen maken hier wel gebruik van en voor een smartphone in deze prijsklasse zou je dat ook zeker wel mogen verwachten.

  Nokia Lumia 735 review design

  De Snapdragon werkt goed samen met Windows 8.1

  Als we kijken naar het interieur van de Nokia Lumia 735 dan zien we een quad-core processor Snapdragon 400. Een krachtige processor, die je Nokia Lumia 735 zeker niet in de steek laat. De Snapdragon 400 is een populaire processor die we al vaker in vergelijkbare smartphones hebben gezien. Ook de Nokia Lumia 530 die wij eerder gerecenseerd hebben maakt gebruik van een Snapdragon.

  Als het gaat om Windows 8.1 dan zorgt de Snapdragon 400 er zeker voor dat de systeem-software vloeiend loopt. Van vastlopers hebben wij geen last gehad en ook het openen van apps ging prima. Opmerkelijk is dat hij erg snel is en alleen bij het opstarten van apps wat tijd nodig heeft.

  Dit alleen maar als de app voor het eerst wordt opgestart, waarna hij eenmaal in het RAM-geheugen opgenomen direct opstart. Dit zagen we ook terug bij andere telefoons zoals de iPhone. Dit maakt de Snapdragon 400 dus een uitermate geschikte processor voor deze smartphone en geeft geen complicaties. Dankzij de 1 GB RAM-geheugen kan hij redelijk wat apps open hebben staan.

  Een erg goed scherm voor de prijs

  Het scherm in de Nokia Lumia 735 is een 4.7 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels. Met dank aan deze hoge resolutie maakt het scherm maar liefst gebruik van 316 pixels per inch en is het een ontzettend scherp scherm. Gemaakt van Corning Gorilla Glass 3, kun je ook goed lezen in de zon en kan zeker wel tegen een kras of stoot. Dit maakt het scherm net zo robuust als het design van de smartphone zelf.

  Windows 8.1 gevuld met gratis apps

  Op de Nokia Lumia 735 zul je Windows 8.1 vinden en voelt dit net zo vertrouwd als andere Windows Phone-toestellen. Naast het Action Center waar je waarschuwingen en meldingen krijgt, beschik je ook over de bekende tegels op het hoofdscherm. Dit maakt het erg gemakkelijk om al jouw belangrijke dingen op één scherm te hebben.

  Wel belangrijk om te melden is dat de Nokia Lumia 735 ook een klein assortiment aan apps mee krijgt en dus veel extra's biedt. Zo kun je op de Nokia Lumia 735 genieten van HERE en MixRadio die speciaal voor Windows 8 beschikbaar zijn en je niet op Andoid en iOS zult vinden.

  Geheugen om extra apps te downloaden is er haast niet. De smartphone bevat 8 GB aan geheugen waar na het opstarten er niet veel van overblijft, maar gelukkig zit er wel de mogelijkheid op om een microSD-kaart te installeren. Deze kan maximaal 128 GB zijn dus veilig ben je zeker. Alleen is het jammer dat er niet direct meer geheugen in de smartphone wordt gestopt.

  HERE en MixRadio zijn unieke gratis apps

  Het HERE-pakket bestaat onder andere uit de kaarten-app van Windows Phone, die zowel online als offline beschikbaar is. Zo hoef je dus niet per se een internetverbinding te hebben om de weg te kunnen vinden en dat kan nog wel eens van pas komen. Voor navigatie in het buitenland is dit een must, omdat de internettarieven in het buitenland vaak vrij hoog zijn.

  Ook de app MixRadio geeft je een ultieme ervaring aangezien je hier gewoon zonder reclame gratis zonder reclame naar muziek kan luisteren. Een grote extra die apps als Spotify niet hebben en wel reclames aanbieden. Verder krijg je ook apps als Instagram en Skype meegeleverd en vind je verder nog wat andere populaire apps.

  Helaas is het wel zo dat Android en iOS nog steeds een stuk populairder zijn en er daarom nog veel apps niet beschikbaar zijn voor Windows Phone. Extra functies of updates die komen hierdoor op Windows Phone pas later beschikbaar. Het goede nieuws is dat dit gat inmiddels wel al een stuk kleiner is geworden en ook Windows Phone steeds populairder wordt.

  Nokia Lumia 735 review Mixradio

  Draadloos opladen biedt vernieuwing

  Na de telefoon een paar weken getest te hebben konden we concluderen dat de Nokia Lumia 735 een ruime dag mee gaat. We gaan dan uit van normaal gebruik van de smartphone, als in berichten versturen, een beetje internetten en bellen. Ga je overdreven veel games spelen of non-stop internetten dan is hij sneller leeg, maar dit is logisch.

  Tegenwoordig zijn de meeste smartphones wel binnen een dag leeg aangezien je er meer mee kan doen dan alleen nog maar bellen. De Nokia Lumia 735 houdt het naast andere smartphones dus prima uit en kan je daar prima mee doen tot het einde van de dag. Gebruik je de smartphone matig dan kan het zelfs zijn dat hij aan het einde van de dag nog bijna vol is.

  Wat het opladen bij deze smartphone wel heel erg speciaal maakt is de mogelijkheid om draadloos op te laden. De Nokia Lumia 735 ondersteunt de Qi-standaard die ervoor zorgt dat hij met veel verschillende draadloze opladers kan worden opgeladen. Dit is een ideale optie en maakt deze smartphone in zijn klasse wel erg bijzonder. Bovendien heb je de vrijheid om zonder snoer overal op te laden.

  Een mooie selfie-camera met mindere kwaliteit

  De Nokia Lumia 735 wordt aangeprezen als een selfie-smartphone, net als zijn andere maatjes in de Lumia-serie. De Nokia Lumia 735 beschikt over een 5 mega-pixel camera aan de voorkant met een groothoek. Dit zorgt ervoor dat je met meerdere personen een selfie kan maken en de camera met zijn 5 mega-pixel zeker als selfie-camera bestempeld mag worden.

  Aan de achterkant vinden we een 6.7 mega-pixel camera, die net iets meer pixels vangt dan de camera aan de voorkant. Ook deze maakt scherpe foto's en bevat ook nog een LED-flash als invullicht. Naast dat het zulke mooie camera's zijn viel de kwaliteit van de foto's ons vaak wel tegen.

  Soms waren er foto's die nog redelijk wat ruis bevatten of hadden we een vage waas over de foto. De kwaliteit kan dus nog zeker wat aan gedaan worden en is niet zo mooi als vergelijkbare camera's in deze prijsklasse.

  Bellen kan ook nog

  Naast al die mooie apps en opties, kun je er ook gewoon mee bellen. De kwaliteit van telefoongesprekken zijn uitermate helder en duidelijk. Dat is uiteindelijk waar je een telefoon (smartphone) voor koopt. 4G ofwel LTE beschikt de Nokia Lumia 735 ook over. Dit helaas alleen maar op frequenties 800, 1800 en 2600 MHz, zodat het kan gebeuren dat jouw provider niet wordt ondersteund.

  Daarnaast bevat de Nokia Lumia 735 een optie die we vaak alleen maar op duurdere toestellen zien. Dit is de NFC-chip die het mogelijk maakt om draadloos informatie uit te wisselen tussen apparaten. Tegenwoordig ook wel bekend door het draadloos betalen met je pinpas, wat met de NFC-chip in deze smartphone ook mogelijk wordt gemaakt op je Nokia Lumia 735.

  Een uitstekende smartphone voor een redelijke prijs

  De Nokia Lumia 735 zit in zijn prijsklasse redelijk aan de top en bieden andere smartphones in dezelfde prijsklasse dan ook vaak de zelfde opties voor een lagere prijs. Mooi is hij wel, want door zijn ergonomisch design en zijn snelle besturingssysteem doet hij wel waar hij voor bedoeld is.

  Het scherm is een stuk scherper, mooier van kleur en heeft een betere helderheid als goedkopere modellen in de serie en maakt deze smartphone wel het kopen waard. Niet te vergeten dat het draadloos opladen een unieke optie is die ervoor zorgt dat deze smartphone nog wel even mee kan. De Nokia Lumia 735 is te koop voor de prijs van 199 euro!

  8

  De plus- en minpunten

  • Draadloos opladen
  • Ergonomisch en mooi design
  • MicroSD-kaart slot
  • Scherp scherm
  • Gratis apps
  • Een snelle processor
  • Foto's kwaliteit kan beter
  • Geen cameraknop
  • Kleine opslag

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.