Dying Light Preview - Zombie survivalgame met potentie

  Zombie games zijn hot. We worden er inmiddels zo erg mee overspoeld, dat het steeds lastiger wordt om de pareltjes eruit te pikken. De zombie survival game Dying Light van Warner Bros is de eerstvolgende grote titel die je middenin de zombie apocalyps dropt met als doel te overleven. Kan Dying Light zich van de huidige tsunami aan zombiegames onderscheiden?

  XGN kreeg alvast een bèta key voor Dying Light om de game in zijn huidige status te testen. We moeten nog even wachten tot de daadwerkelijke release. Voor nu staat 30 januari op de planning. In deze bèta konden we alles testen behalve de co-op modus.

  Geheime missie

  De Dying Light campaign begint met een cutscene waarbij je vanuit een helikopter wordt gedropt in de stad Harran. Daar heb je de geheime missie om een agent te lokaliseren die zich tegen jouw organisatie heeft gekeerd. Het gaat al heel snel fout en je wordt gered door een groep overlevenden. Eén van die overlevenden gaat dood tijdens jouw redding. Je staat vanaf nu diep in het krijt bij deze mensen.

  De groep overlevenden heeft een kleine organisatie in een flatgebouw dat ze 'The Tower' noemt. Je wint haar vertrouwen en maakt al snel deel uit van de groep. Je wordt meteen al op pad gestuurd om ze te helpen met een missie. Ondertussen behoud je in het geheim contact met jouw eigen organisatie: the Global Relief Effort (G.R.E.).

  De rest van het spel houd je je bezig met het voltooien van missies voor zowel The Tower als de G.R.E.. Verder zijn er nog een hoop kleinere optionele opdrachten oftewel sidequests die je aan kunt nemen. Meestal houdt dit in dat je de bewoners van The Tower ergens mee helpt. Zij zijn immers zelf niet in staat om naar buiten te gaan, vanwege de hordes moordlustige zombies die over de straten dwalen.

  The Tower in Dying Light

  Rennen over de daken

  Dying Light is geen zombiegame die draait om het zoveel mogelijk neermaaien van ondode vijanden. Sterker nog, het is beter om je zo min mogelijk op het straatniveau te begeven. Gelukkig beschik je over prima parcours skills en vind je gemakkelijk je weg in Harran via de daken van de stad. Overdag is dit een eitje. Zombies kunnen niet klimmen en zijn megatraag. Zelfs de daken van auto's zijn veilig. Maar 's nachts is het een heel ander verhaal.

  Zombies zijn 's nachts sneller, slimmer en dus gevaarlijker. Waar je in Dying Light overdag gerust door een horde heen kan sprinten om het dak aan de overkant van de straat te bereiken, kun je het je 's nachts niet veroorloven om je op de grond te begeven. Een foutje tijdens een run kan fataal zijn.

  Toch is de uitdaging in Dying Light niet zo groot als Warner Bros belooft. Misschien ligt het aan de beginfase van het spel, maar tijdens de eerste missie vormt de nacht nauwelijks een obstakel. Dit betekent overigens niet dat het spel veel te makkelijk is. In tegendeel, je hebt naast de zombies genoeg andere problemen om je druk over te maken.

  Andere overlevers in Dying Light

  Zoeken in alle hoeken

  Zo zijn lang niet alle overlevenden in de stad vriendelijk. Je raakt al snel in gevecht met een groep overlevenden die louche medicijnen verkoopt. In tegenstelling tot de zombies, kun je hen niet simpelweg neerslaan met je stalen pijp. Je dient dus op zoek te gaan naar betere wapens en die liggen niet zomaar voor het oprapen op straat.

  Naast het voltooien van missies is het dus belangrijk dat je op zoek gaat naar materialen waarmee je betere wapens en andere gadgets kunt maken. De stad is enorm en je kunt in bijna alle gebouwen naar binnen. Je trekt elke kast of kist open en verzamelt zo spullen als plakband, plastic, elektronica en batterijen. Met de juiste blauwdrukken (die je ook op dit soort plekken vindt), ben je zo in staat om van alles en nog wat in elkaar te knutselen om het overleven gemakkelijker te maken.

  Zoek overal naar spullen in Dying Light

  Ontwikkel je tot een échte overlever

  Naast het craften van spullen, ontwikkel je jezelf ook door middel van drie verschillende skill trees: Survival, Agility en Power. Sla je vaak zombies neer? Dan krijg je veel punten voor Power. Spendeer je het grootste deel van je tijd met het rennen over de daken van de stad? Dan verdien je punten voor Agility. Het craften van spullen geeft je punten voor Survival.

  Met die punten kun je extra vaardigheden kopen, zoals de mogelijkheid om over de grond te rollen of het maken van potions waarmee je kracht en snelheid tijdelijk kunt boosten. De ontwikkeling van je personage vereist veel tijd en inspanning. Je bent dus lang niet altijd bezig met het direct voltooien van alle missies die je opgedragen krijgt. Er zijn genoeg andere dingen te doen en die zijn vaak van groter belang.

  Scavengen in Dying Light

  De stad Harran: groot en prachtig

  Het moeten zoeken naar spullen of het binnenslepen van skillpunten is overigens helemaal geen straf. De stad is zo groot dat er een hoop te ontdekken valt. Bovendien werkt het in je voordeel om de omgeving snel op je duimpje te kennen, zodat je 's nachts als een razende de weg naar een van je schuilplaatsen terug kunt vinden.

  Tenslotte ziet Harran er fantastisch uit. De graphics van Dying Light zijn van hoge kwaliteit. Alles in de stad is tot in detail uitgewerkt. Vanaf het dak van The Tower heb je een prachtig uitzicht over de stad. Alleen de zombies kunnen wel wat meer diversiteit in uiterlijk gebruiken. Die zien er voor het grootste deel allemaal hetzelfde uit.

  Uitzicht over Harran in Dying Light

  Dying Light: veel potentie!

  Al met al is Dying Light zeker een zombiegame om in de gaten te houden. Het spel heeft het meeste weg van een combinatie tussen Mirror's Edge en DayZ. De game moet hier en daar nog wat opgepoetst worden, maar heeft zeker wel de potentie om een van die parels te worden in de enorme berg aan zombie survivalgames.

  Dying Light

  Verkijgbaar vanaf 27 february 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.