Nokia Lumia 530 Review - Een prima budgettelefoon

  De Nokia Lumia 530 is de kleinste variant in de Lumia-serie en daarnaast ook de goedkoopste. Dat zie je er zeker niet vanaf, want voor die prijs is het een hele snelle en degelijke telefoon.

  De Nokia Lumia 530 is een niet al te grote telefoon die wel een hele snelle processor heeft. Dat allemaal voor een kleine prijs, die ervoor zorgt dat hij voor iedereen bereikbaar is. Zoals we van Nokia gewend zijn, is er ook de mogelijkheid hoezen van verschillende kleuren te kiezen, waardoor je altijd een kleurrijke telefoon hebt.

  Nokia Lumia 530 met Windows Phone 8.1

  Met het nieuwe Windows Phone 8.1 is de Nokia Lumia 530 direct voorzien van allerlei nieuwe functies. Zo kun je gemakkelijk met één veeg het Action Center openen waar al je meldingen, waarschuwingen en bepaalde instellingen zich bevinden, om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  Daarnaast is het ook makkelijk om een eigen achtergrond in te stellen en is dit nog heel leuk ook. Zodra je een eigen achtergrond hebt ingesteld worden de meeste apps op het beginscherm doorzichtig en zie je de achtergrond door de blokken heen. Dit komt doordat je bij Windows Phone alle blokken aan elkaar hebt van de verschillende apps en er geen ruimte is voor een achtergrond.

  Dan heb je nog het typen in Windows Phone 8.1, wat ook erg makkelijk is dankzij het Word Flow-toetsenbord. Dit doet ons wat denken aan het Swype-systeem. Erg eenvoudig als je snel wilt typen en daardoor meer tijd overhebt voor andere dingen. Ook is de verniewde Windows Phone Store overzichtelijk en kun je dankzij de categorieën alles goed uit elkaar houden. Het doen van updates is ook niet moeilijk en dat is tegenwoordig zeker een must.

  Nokia Lumia 530 Windows Phone 8.1

  De quad-core processor voor een snelle Nokia Lumia 530

  Dankzij de snelle 1.2 GHz quad-core Snapdragon 200 kun je van alle applicaties genieten die populair zijn. Shazam, Office, Facebook, Vine en Instagram Beta (de Beta-versie is voor Windows Phone) zijn gewoon allemaal beschikbaar. Onder je vingers heb je dus al je favoriete apps tot je beschikking. Het duurt ook niet lang tot de applicaties zijn geladen en de telefoon reageert er gewoon prima op.

  Heb je te weinig ruimte voor deze apps en wil je meer games of apps installeren? Het geheugen is heel makkelijk te upgraden met een microSD-kaart. Je kan tot maximaal 128 GB aan geheugen upgraden en daar kun je aardig wat apps, foto's, films en muziek op plaatsen.

  De accu van de telefoon gaat ondanks de kracht van de quad-core processor gewoon een goede dag mee en dat met normaal gebruik. Zo kun je dus de hele dag genieten van je favoriete applicaties. Naast de accu maakt de telefoon gebruik van 3G en heeft hij geen 4G functionaliteit, die de duurdere modellen wel hebben. Het bellen werkt goed en is bijna te zien als een extra optie bij de telefoons van tegenwoordig.

  Nokia Lumia 530

  Scherm en camera zijn minder

  Als het om het scherm gaat biedt het 4-inch scherm iets wat te vergelijken is met de grote van een iPhone 5 of 5S. Over het scherm zijn we niet echt heel positief, maar het scherm is zeker niet slecht; het is op lange na alleen geen retina-display. Maar dat kun je voor de prijs van 99 euro ook niet echt verwachten. Hij vangt redelijk wat reflectie op en heeft een slechte kijkhoek. Het lijkt op een scherm van een paar jaar terug en is niet echt scherp.

  De Lumia 530 heeft een 5-megapixel camera en is ook niet heel bijzonder. Jammer dat ze wel een app hebben die speciaal voor selfies is, terwijl de camera aanvoelt alsof hij vijf jaar geleden is ontwikkeld. Ook dit is iets waar blijkbaar op bezuinigd moest worden om de prijs laag te houden.

  OneDrive zorgt voor mobiliteit

  Met de Nokia Lumia 530 heb je direct de mogelijkheid al je documenten, video's en foto's te bewerken en delen. Je krijgt 15 GB gratis en daar kun je goed mee vooruit. Makkelijk is het zeker, want het zorgt net als Google Drive, Dropbox en iCloud niet alleen voor een back-up, maar ook voor het overal beschikbaar hebben van je bestanden.

  Als je thuis komt kun je met OneDrive gelijk op de computer je foto's, video's en bestanden bekijken die je vervolgens eenvoudig kunt bewerken en delen. Zo hoef je niet meer je telefoon aan de kabel te hangen en vervolgens aan de computer te koppelen. Dat is tegenwoordig redelijk ouderwets en zien we bij de meeste telefoons als tweede optie. Elk besturingssysteem biedt tegenwoordig zijn eigen cloud-diensten en zo ook de Nokia Lumia 530.

  OneDrive Nokia Lumia 530

  Eigen afspeellijsten met Mix Radio

  Mix Radio zorgt voor een groot assortiment aan muziek die je voeten ligt. Het lijkt in onze ogen veel op Spotify, maar is in dit geval zonder reclame en kost niks. Dat maakt muziek voor iedereen bereikbaar en leuk. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig, anders kun je de muziek niet luisteren of downloaden naar je telefoon. Dat downloaden is alleen bij een offline afspeellijst die je overal zonder internet kunt afspelen.

  Eigen afspeellijsten maken is ook niet moeilijk. Nokia noemt het mixen en dat is het ook. Je kan bijvoorbeeld verschillende artiesten kiezen die vervolgens door elkaar worden afgespeeld, ofwel geshuffeld. Dat maakt het ontzettend verfrissend, omdat je dan zeker niet twee keer hetzelfde liedje hoort. Gratis en geen reclame zorgen voor een leuke extra app op de Nokia Lumia 530.

  Zo raak je de weg niet kwijt

  De Nokia Lumia 530 maakt gebruik van Bing Maps. Bing Maps is de Google Maps variant van Microsoft, maar is alleen niet zo uitgebreid. Voor een map-applicatie doet hij gewoon wat hij moet doen. Tegenwoordig is dit een must, want mensen zijn veel onderweg. Het wordt steeds makkelijker om even op te zoeken waar je bent en zo raak je de weg in ieder geval niet kwijt.

  Wat Bing Maps zo speciaal maakt is dat het ook een offline-modus heeft. Dat houdt in dat je gewoon in het buitenland gebruik kunt maken van je kaartenapplicatie en geen torenhoge internetrekeningen ontvangt. Dat is iets waar namelijk niemand op zit te wachten.

  Nokia Lumia 530 Maps

  Meerdere kleuren hoesjes

  Hoesjes veranderen op de Nokia kennen we natuurlijk nog wel van vroeger. Op de Nokia 3310 was dat helemaal hip en zorgde ervoor dat je de telefoon echt kon personaliseren. Het veranderen van hoesjes is ook mogelijk op de Nokia Lumia 530 en dat is natuurlijk ontzettend leuk.

  Zo zijn er verschillende kleuren hoesjes beschikbaar die je makkelijk kunt vervangen. Het lijkt bij de Nokia Lumia 530 net alsof je de achterkant er niet goed af krijgt, maar door hem aan de hoek vast te houden en een beetje zacht te duwen kun je de achterkant er gemakkelijk afduwen. Bij het plaatsen van de sim-kaart kom je hier voor het eerst mee in aanraking.

  Veel telefoon voor weinig geld

  De Nokia Lumia 530 is een kleine krachtpatser die al je favoriete apps aan kan. Hij is snel, heeft de basisfuncties en beschikt over een gratis muziek en kaarten app. Wij vinden het voor de 99 euro een hele goede telefoon die je van alle gemakken voorziet. Dit is iets wat we in het jaar 2014 van een smartphone zouden verwachten. Jammer van het scherm en de camera, maar je kan voor dat geld ook niet alles verwachten.

  De Nokia Lumia 530 is de eerste Windows Phone onder de 100 euro en brengt alle nieuwe Windows en Lumia innovaties naar de particuliere en zakelijke markt. Het is een goedkoop alternatief naast Apple en Android toestellen. De Nokia Lumia is nu verkrijgbaar in Nederland voor 99 euro en is te verkrijgen in de kleuren fel groen, fel oranje, wit en donker grijs.

  7

  De plus- en minpunten

  • Snelle telefoon
  • De prijs
  • Volledige smartphone ervaring
  • Slecht scherm
  • Geen goede camera

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.