NBA Jam: On Fire Edition Review

Review
donderdag, 17 november 2011 om 16:00
xgn google image
You bring the BOOM! We bring the Shaka-Laka! Het is ongeveer tien maanden geleden dat we naar NBA Jam keken. Ons grootste punt van kritiek: Waarom staat deze game op een disc? En het lijkt erop dat EA heeft geluisterd, want ditmaal kijken we naar de downloadbare versie van de game. Maar is dat dan ook het enige wat er beter is aan deze titel?
Weg met realisme, welkom plezier!
NBA Jam: On Fire Edition (OFE) is een game die je absoluut moet vermijden als je van realisme, eerlijkheid en voorspelbare games houdt. Het gaat hier om regelrecht plezier. Zieke dunks, schreeuwende commentatoren en basketballende mascottes. Dat is in het kort wat je van deze game mag verwachten.
We hebben de game inmiddels al erg vaak langs zien komen. Sterker nog: NBA Jam: OFE is al op drie verschillende manieren aan het publiek getoond. En toch is er nog steeds dat magische gevoel dat het nodig maakt om deze game opnieuw uit te brengen. In het geval van deze On Fire Edition is dat misschien wel het prijskaartje. Vorig jaar legden we nog 40 euro neer voor deze titel, omdat we NBA Jam niet konden downloaden. Nu is de game wel beschikbaar op de Xbox Marketplace en in de PlayStation store en dus gaat de prijs drastisch omlaag.
Twee tegen twee, samen spelen dus
In NBA Jam speel je 2 versus 2 basketbalpotjes, en daarbij is het gewoon heel simpel de bedoeling om de bal zo vaak mogelijk door het netje te rammen. We zeggen hier rammen, omdat het je toch zelden voor zal komen dat je niet probeert te dunken of één of andere acrobatische move uit te halen. Simpele 2 versus 2 potjes lenen zich uitermate goed voor het spelen met vrienden. Dit moet je dan ook absoluut niet vergeten te doen als je deze game in huis haalt. Het is gewoon lachen als je je vrienden omver duwt of juist een bal in zijn gezicht smijt terwijl hij probeert jouw dunk te blokkeren.
Ook online is deze multiplayer modus perfect uitgewerkt. Normaal is zelfs een milliseconde lag erg vervelend in sportgames die je online wilt spelen. In NBA Jam maakt het eigenlijk helemaal niks uit, omdat het in deze arcadetitel niet om snelle acties en compleet uitgedokterde speltactieken draait. Natuurlijk zijn een beetje vaardigheden wel handig binnen deze game, maar na een uurtje of twee kan je het eigenlijk wel tegen iedereen opnemen.
Spelen als een pro zonder ooit een bal aan te raken
Je kunt deze game dus echt oppakken, instappen en meteen op een goed niveau spelen. De tutorial die in de game zit laat wel wat te wensen over, omdat dit slechts een redelijk vage diapresentatie is van wat je kan en hoe je dat zou moeten doen. Maar het enige waar je de tutorial überhaupt nodig voor zou moeten hebben, is leren hoe je een Alley-oop kunt inzetten.
Een Alley-oop is een aanvallende spelsituatie waarin de ene speler de bal richting de ring gooit, niet met het doel om een punt te maken, maar om de andere speler de perfecte kans te geven om een te dunken, en dus gegarandeerd twee punten te pakken. Na drie Alley-oops is je team On Fire (hier komt de titel inderdaad vandaan), en dat stelt je in staat om een stuk makkelijker driepunters te schieten of je tegenstander de bal te ontnemen.
Larry Bird tegen een man in een berenpak
NBA Jam zit volgeladen met extraatjes die je vrij kunt spelen. Dit doe je in de singleplayer modus. Deze modus is eigenlijk bijna net zo leuk als de multiplayer, omdat je echt wordt beloond voor de moeite die je in het spel steekt. De computer wordt met elke wedstrijd ook echt weer een beetje beter, en dat geeft jou als gamer steeds het gevoel dat je zelf telkens opnieuw een prestatie levert door te winnen. Dit is een hele verbetering ten opzichte van de AI in de vorige game, omdat je ziet dat de computer verschillende spelers kiest om verschillende sterke punten te gebruiken of zwaktes van de andere teamgenoot uit te balanceren.
Wat je dan vrij kunt spelen zijn spelers als Larry Bird en Magic Johnson, maar ook een paar speciale schoenen en andere kleinigheidjes die je gewoon net wat beter helpen spelen. De mascottes zijn ook geweldig om mee of juist tegen te spelen, vooral omdat ze soms juist wat beter zijn dan alle andere spelers.
Verder is onze favoriete commentator nog altijd in de game verwerkt. Te verwachten is natuurlijk de kreet Boom Shaka-Laka! Maar ook zitten er grapjes in verwerkt waarbij de commentator na het einde van het tweede kwartier al roept dat de pot is afgelopen, en daarna heel rustig en toch wat beduusd zijn fout goed probeert te praten. Ten slotte is het ook nog leuk om te vermelden dat de game er gewoon een stukje gelikter uitziet dan zijn voorganger. Er was al vrij weinig mis met de graphics, maar er zijn weer leuke nieuwe foto’s van de spelers toegevoegd die je als hoofd terugziet op de karakters in de game. Grappend kunnen we dan ook stellen dat deze game er beter uitziet dan de meer serieuze NBA titels.
Arcade op zijn allerbest
Als men de uitspraak ‘stop op je hoogtepunt’ serieus moet nemen, is dit helaas de laatste NBA Jam titel die we zullen mogen verwachten. Het is gewoon een uitstekende party-game die zelfs als singleplayer titel zijn mannetje staat. Maar gelukkig hoeven we niks serieus te nemen, want dat doet de game ook niet. Wat zijn wij blij dat deze titel downloadbaar is geworden, en voor iedereen betaalbaar is. Want niemand zou deze game over moeten slaan.
Cijfer: 8.5