Nacon Asymmetric PS4 controller review - DualShock met een Xbox-sausje

  Wat is beter: twee op gelijke hoogte geplaatste analoge sticks of juist de asymmetrische lay-out van de Xbox One-controller? Het relatief jonge merk Nacon probeert die vraag te beantwoorden en introduceert voor de PlayStation 4 een asymmetrische variant op de DualShock-controller. Een succes? Lees het in onze Nacon Asymmetric PS4 controller review.

  Het is een controller waar de échte gamers al jaren naar verlangen: een controller met het ontwerp van de Dualshock, maar met de asymmetrie van de Xbox One-controller. De DualShock wordt al jaren geroemd om zijn fijne ontwerp, de stevige knoppen, de sterke analoge sticks en het feit dat het ding gewoon bijzonder fijn in de hand ligt.

  De symmetrische houding van de analoge sticks lijkt ook niet meer dan logisch, omdat de algehele vorm van de DualShock per slot van rekening symmetrisch is. Dat houdt dus in dat de meest neutrale houding van beide duimen óók symmetrisch is. Klinkt logisch, maar de praktijk wijst uit dat niet iedere gamer die symmetrie even fijn vindt. Sommigen krijgen zelfs kramp in de duimen, vooral bij het spelen van shooters en racegames, waarbij de analoge sticks veel gebruikt worden.

  Twee druppels water

  Voor die mensen, die wel gewoon bij PlayStation willen blijven, komt Nacon met de oplossing: een controller die op twee druppels water op de DualShock lijkt, maar die de asymmetrische lay-out van de Xbox-controller leent. Het beste van twee werelden, zou je gerust kunnen zeggen, want of je nou wel of niet gevoelig bent voor kramp in de vingers: de DualShock behoort nog altijd tot één van de beste controllers die ooit op de markt is verschenen.

  De draadloze controller van Nacon doet het daarom niet heel veel anders. De touchpad in het midden is nagenoeg hetzelfde en de schouderknoppen verschillen niet veel met die van de Dualcontroller. Wel is de vierpuntsdruktoets, die nu dus naast de rechteranalogestick geplaatst is, een stuk groter, net als de vier actieknoppen aan de rechterkant van de controller.

  Nacon Asymmetric PS4 controller review

  Stroef is fijn

  De triggers van de Nacon-controller voelen wat stroever aan en dat klinkt negatief, maar dat is het niet. Vooral racegames besturen nu namelijk een stuk fijner. De joysticks liggen lekker soepel en stevig in de handen, maar je voelt wel dat ze van een goedkoper materiaal zijn gemaakt dan die van Sony. Het is maar de vraag of de sticks het op lange termijn volhouden, en dat zal de toekomst uit moeten wijzen, maar het feit dat we ons daar nu al zorgen om maken is natuurlijk niet fijn.

  Daarnaast bevat de Nacon lang niet alle mogelijkheden die we kennen van de DualShock-controller. Zo zit er geen ingebouwde speaker of bewegingssensor ingebouwd, kun je de console niet via de controller aanzetten en ontbreekt de lichtbalk die in sommige games gebruikt wordt. Natuurlijk is het gebrek aan deze features geen totale ramp, maar het is wel opmerkelijk te noemen.

  Nacon Asymmetric PS4 controller review

  Niks zelf instellen

  In verhouding met de Revolution Unlimited Pro Controller, de veel duurdere controller die Nacon eerder al introduceerde, kun je bij deze controller niks zelf instellen of modificeren. In de doos zit behalve de controller dan ook alleen maar een kabel om het apparaat op te laden en een Bluetooth-adapter om er verbinding mee te maken. Die adapter kun je overigens ook heel gemakkelijk op de PC aansluiten, waardoor je deze controller dus ook daarvoor kunt gebruiken.

  Net als de Dualshock, gaat een compleet opgeladen Nacon ongeveer een uurtje of acht mee. Is de accu leeg, dan kun je er helaas ook bedraad niet meer mee spelen. Je zult daarvoor het apparaat toch echt eerst moeten opladen. Een minpunt ten opzichte van de Dualshock, die je tijdens het opladen wel gewoon kunt aanzetten.

  Nacon Asymmetric PS4 controller review

  Nacon Asymmetric PS4 controller review - Ideale oplossing

  De Nacon Asymmetric PS4 controller is de ideale oplossing voor doorgewinterde PlayStation 4-gamers die op zoek zijn naar een asymmetrische variant van de DualShock-controller. Daarmee is niettemin ook alles gezegd, want op bepaalde punten legt de controller het flink af ten opzichte van de officiële controller van Sony. Voor een adviesprijs van zestig euro - even duur dus als de DualShock - valt dat eigenlijk niet uit te leggen.

  7

  De plus- en minpunten

  • Asymmetrische variant van DualShock!
  • Zelfde, fijne ontwerp
  • Ook (draadloos) te gebruiken voor PC
  • Te duur
  • Niet alle opties van DualShock
  • Joysticks van goedkoper materiaal

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.