Hoe de voorgaande games het ook deden, MXGP blijft de titel houden van de officiële motocross game. Dat betekent dus de gegevens uit een officieel seizoen en officiële rijders. En dat biedt de game ook, maar er valt wel gelijk iets op. Het betreffende seizoen is 2016 en niet het huidige seizoen. De game loopt dus een jaartje achter, maar dat geeft verder niks.

MXGP 3 Review

Grafisch verbeterd, maar niet optimaal

Waar Milestone namelijk aan gewerkt heeft is veel belangrijker dan het seizoen waarin je racet. MXGP 3 is grafisch bijvoorbeeld wat sterker dan zijn voorgangers. De circuits zien er aangekleed uit en de rijders en hun motoren ogen op zich prima. Maar dat de graphics echt met sprongen vooruit gegaan zijn kun je helaas niet zeggen.

MXGP 3 draait op de Unreal Engine 4, een sterke engine die veel in huis heeft. Maar die is helaas niet optimaal benut. Zo zien de weersomstandigheden als regen er veel te eenvoudig uit, is het publiek (en de omgeving) veel te statisch en laden texturen voor en tijdens de races vaak te laat in, ondanks de lange laadtijden die de game al bevat. Daarbij kent de game nogal wat framedrops op willekeurige momenten.

De animaties in MXGP3 zijn ook niet de beste. Het rijden op zich ziet er prima uit (en daar draait de game om), maar de valpartijen zien er bijzonder onrealistisch uit. Rijders stuiteren veelal op een vreemde manier van hun motor af, terwijl deze in een rechte lijn over de modder schuift. Het klopt gewoon niet. En het gevolg daarvan is een emotieloze game qua graphics.

MXGP 3 Review

Bestuurt lekker (zonder assistentie)

Gelukkig is het wat betreft geluid in de game wat beter geregeld. De motoren brullen lekker terwijl jij door de modder ploetert. En die ronkende motoren worden ondersteund door een bombastische soundtrack die de races, maar ook de menu's aangenaam maken.

Een ander element wat vooral het racen aangenaam maakt is de besturing van MXGP3. Deze is niet zoals je zou verwachten of gewend bent van andere motorcrossgames, maar verrijkt de ervaring van het crossen echt. Je bestuurt namelijk niet alleen je motor, maar ook de bestuurder. Gas geven, remmen en dergelijke is op de 'standaard' manier met de schouderknoppen.

Het sturen met je motor doe je met de linkerstick. En de bestuurder? Die bestuur je met de rechterstick. Duw deze naar achteren net voor een heuveltje en je springt een stuk sneller. Duw hem naar links of naar rechts voor een bocht en je zult merken dat je deze een stuk sneller kunt nemen. Tenzij je de verkeerde kant op duwt natuurlijk.

Dan krijg je een mond vol modder. Het is even wennen aan deze manier van besturen en daarom is er assistentie ingeschakeld voor onder andere het gewicht van de rijder. Zodra je die uitzet en even went aan deze manier van racen, gaat alles heerlijk soepel.

MXGP 3 Review

Precies genoeg modi

Milestone heeft met de besturing in MXGP 3 echt goed neergezet hoe een realistische motorcross game moet aanvoelen. En datzelfde doet de ontwikkelaar ook enigszins in de modi. De game kent niet te veel modi, maar er ontbreekt ook niets voor je gevoel.

MXGP3 kent modi die je mag verwachten in een dergelijke game zoals de Championship modus en de Grand Prix modus, waarin je vecht om de eerste plek. Eventueel kan dat in de Championship modus na een oefenrondje, maar een volledige Practice modus is ook aanwezig.

Natuurlijk kun je ook een losse race rijden waarbij je het aantal rondes, de weersomstandigheden en het te rijden circuit per keer zelf bepaalt. En zoals het bij een game van tegenwoordig hoort kun je ook online de competitie opzoeken. Maar het echte ploeteren zit hem in de carrièremodus van de game.

MXGP 3 Review

Carrièremodus veel te simpel

Daarin begin je onderaan de ladder met je eigen karakter. Deze mag je in een (eenvoudige) modus maken en vervolgens krijg je een sponsor toegewezen. Daarna krijg je een tekstueel praatje van je manager en mag je aan de bak met je eerste races tegen 21 andere motorrijders.

Het doel is natuurlijk om als eerste te eindigen aan het einde van het seizoen en dat doe je door zo hoog mogelijk te eindigen in de races. Daarmee haal je ervaringspunten binnen en word je dus steeds beter in bijvoorbeeld remmen of rijden tijdens de regen. Maar je verdient ook geld waarmee je motoren kunt kopen of een nieuwe outfit voor jezelf.

De carrièremodus is eigenlijk niet veel meer dan dat. Simpelweg racen dus. De extra elementen zijn veelal tekstueel uitgewerkt en dat zorgt ervoor dat je voor je gevoel helemaal niet aan een carrière aan het bouwen bent. Carrièretechnisch is de game dus niet heel indrukwekkend, terwijl er toch genoeg materiaal is om van af te kijken.

Talloze realistische sportfranchises zoals de F1 games kennen deze modus en daarin is het een stuk sterker uitgewerkt. Wat betreft de uitdaging biedt deze modus wel genoeg want de leercurve tussen de verschillende klassen die je aandoet kan behoorlijk steil zijn.

MXGP 3 Review

MXGP 3 Review - Weet zich maar net staande te houden

Mede door deze leercurve en uitdaging in de carrièremodus is MXGP3 toch de beste game tot nu toe in deze franchise. Het racen en het aantal modi is prima in de game en qua besturing zit het goed, mits je de hulpmiddelen uitschakelt. En ook met het geluid in MXGP3 zit het wel goed

Helaas kent de game ook de nodige missers zoals de genoemde eenvoud in de carrièremodus. En grafisch stelt de game op diverse vlakken flink teleur. Om niet over de laadtijden te spreken. Milestone is op de juiste weg, maar leidt ons vooralsnog naar een mond vol modder.