Murasaki Baby Review

  Het was het jaar 2013 toen iedereen weggeblazen werd tijdens de persconferentie van Sony, waarin er nog volop aandacht was voor de PS Vita. Er zou een heel bijzondere titel aan komen: Murasaki Baby. Het heeft wat vertraging opgelopen, maar nu is de game dan eindelijk uit.

  Veel betaal je niet. PS Vita-eigenaren betalen slechts een tientje om met een bijzondere game aan de slag te mogen. Bijzonder in welke zin? De stijl! Als er op dit moment één game is die een eigen smoel kent, dan is het Murasaki Baby wel. Een arthouse game, zoiets. Alsof Tim Burton met een penseelstreek langs de ontwikkelfase is gegaan.

  Help Baby haar moeder terug te vinden

  In de game neem je de rol van berschermengel op je, zo lijkt het een beetje. Want Baby is haar moeder kwijt en daardoor neem jij haar in nachtmerrie-achtige levels letterlijk bij de hand. De gehele game wordt gespeeld met de touchscreens, dus de voor- en achterzijde van de PS Vita. Geen knoppen dus.

  Het is goed om te zien dat de game qua gameplay zo innovatief mogelijk wil zijn, het nadeel is alleen wel dat die besturing niet altijd goed uitpakt. Zeker mensen met kleinere handen gaan problemen krijgen. In het begin is er nog geen vuiltje aan de lucht, maar naarmate je verder komt, zul je meerdere handelingen tegelijk moet verrichten.

  Murasaki Baby

  Besturing gooit soms roet in het eten

  Want Baby houdt een ballon aan een touwtje vast en die mag niet knappen. Knapt de ballon, dan is Baby dood. Er zijn dan ook lastige puzzelstukjes, bijvoorbeeld: neem Baby bij het handje, verander de achtergrond, houd de ballon in bedwang, en dat allemaal tegelijk. Voor je het weet voer je de precieze handelingen niet goed uit en knapt de ballon. Begin maar weer opnieuw. Nee, dit soort stukjes verstoren de game toch wel een beetje.

  Maar als je dit door de vingers ziet, is Murasaki Baby vooral een adembenemend mooie game met een unieke sfeer. Het mooie is bovendien dat je de puzzels oplost door de omgevingen te veranderen. Dit doe je door de achterzijde van de PS Vita te gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld een klein puzzeltje waarbij je een bootje moet gebruiken (ja, dan denk je al snel aan die andere mooie game: Limbo), al zal dat niet gaan zonder water. Dan slide je even over de achterzijde van de PS Vita en zorg je dat het gaat regenen. Het resultaat is dat het bootje omhoog komt zodat jij kan verder.

  Murasaki Baby

  Game met eigen smoel

  Dit soort stukjes in de game zijn ontzettend leuk om te beleven. De puzzels zijn in ieder geval divers en het mooie is dat er nog andere stukken in de game vrij te spelen zijn, zodra je andere ballonnen ziet. Verwacht alleen niet een al te lange gameplay: Murasaki Baby speel je binnen 2,5 uur toch wel uit. Kort, maar krachtig. Maar neem van ons aan dat je dit nog niet eerder hebt gezien en dan is een tientje voor een unieke ervaring zeker geen miskoop.

  7

  De plus- en minpunten

  • Eigen smoel
  • Leuke puzzels
  • Prachtig stijltje
  • Besturing werkt niet altijd mee
  • Korte kant (maar niet duur)

  Murasaki Baby

  Verkijgbaar vanaf september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.