CastleStorm: The Definitive Edition Review

  Zen Studios heeft al even geleden de Tower Defense game CastleStorm uitgebracht en de game doet het best goed. Reden te meer voor de studio om de strijd tussen de ridders en de Vikingen ook naar de nieuwe consoles te brengen en dan wel in de vorm van de Definitive Edition. Wij mengen ons in de strijd en bekijken of de game nog steeds de moeite waard is.

  Al in 2013 kwam CastleStorm uit voor de Xbox 360, de PlayStation 3 en de PC. De game is intussen ook te spelen op de Wii U, mobiele apparaten en de PlayStation Vita. Nu is de game ook te spelen op de PlayStation 4 en de Xbox One in de vorm van de Definitive Edition.

  In principe is de game hetzelfde dan de voorgaande versies op wat tweaks en kleine dingen na, maar het is natuurlijk niet voor niets de Definitive Edition. Je krijgt er namelijk ook meteen de twee contentpakketten “From Outcast to Saviour” en “The Warrior Queen” bij.

  Goed tegen kwaad

  Voor degenen die CastleStorm nog niet gespeeld hebben volgt er nu even een korte samenvatting van het verhaal. Er heeft jarenlang een oorlog tussen de ridders en de Vikingen gewoed, maar door de tussenkomst van de tranen van de godin van de vrede is het vrede. Deze tranen veranderden namelijk in een rode en blauwe edelsteen, waarvan ieder kamp er een heeft. Dit betekende vrede tussen de twee kampen, maar helaas niet voor lang.

  Omdat het kasteel weer aangevallen wordt door de Vikingen, zet de koning alle zeilen bij en begint er dus weer langzaamaan een oorlog. En dat is waar jij in beeld komt. En dan wel als held, aanvoerder van het leger en bediener van de ballista. Allereerst moet er natuurlijk wel een kasteel zijn om te beschermen. In de eerste levels van de game begin je met een proefkasteeltje, maar gaandeweg CastleStorm vordert, zul je steeds meer onderdelen van het kasteel vrijspelen, waarna je in de editor wijzigingen kunt doen aan je optrekje. Je kasteel wordt dus steeds groter en sterker.

  Het is alleen jammer dat de ruimte voor je kasteel niet meegroeit, waardoor je ruimtegebrek krijgt en keuzes moet maken. Uiteindelijk kun je dus maar een selectie van de onderdelen meenemen in je constructie en doordat je deze steeds aan moet passen moet je de game tussen de missies door steeds onderbreken.

  Je speelt bijvoorbeeld een kantine vrij, maar ook diverse ballistas en poorten die keer op keer sterker zijn. Natuurlijk moeten je eenheden ook trainingsruimtes hebben want anders kun je ze niet inzetten. En de eenheden zorgen onder aan de streep toch voor het onderscheid.

  Het leger op het vijandelijke kamp af sturen

  Jouw doel in het spel is namelijk niet alleen het beschermen van je eigen kasteel, maar veelal ook het vernietigen van dat van de tegenstander. En omdat de tegenstander natuurlijk niet gek is, heb je mankrachten nodig om dit te bereiken. In het begin is dat best makkelijk en kun je het met boogschutters en standaard zwaardmannetjes af, maar het spel wordt steeds moeilijker. Er komen sterkere vijanden in een level voorbij, maar ook wordt het vijandelijke kasteel steviger.

  Gedurende de game speel je nieuwe eenheden vrij zoals heuse ridders en ruiters, maar ook kannoniers. De tegenstander komt dan op zijn beurt weer met vikingen op beren en trollen aanzetten of hun eigen variant van de kannoniers. Dus er zit nog maar één ding op en dat is het upgraden van je troepen. En dat kun je dan weer doen met het goud wat je in de levels verdient.

  De hoeveelheid goud die je verdient in een level hangt van enkele dingen af. Allereerst je accuraatheid. Schiet je veel vijanden dood met headshots, dan krijg je meer goud. Gebruik je minder schoten om een level te voltooien? Meer goud. Sterven er minder van je eenheden? Meer goud. Easy as that.

  CastleStorm: The Definitive Edition bestuurt niet lekker

  Helaas is het maken van een headshot in CastleStorm: The Definitive Edition op de PlayStation 4 net wat lastiger dan je zou denken. Als je aan de slag gaat met de ballista, wat je behoorlijk veel moet doen in de game, krijg je te maken met een richtlijn. De besturing van de ballista werkt met de linker analoge stick, maar vaak redt de lijn het niet goed als je naar de vijandelijke linies kijkt. Daarbij is het onmogelijk om een klein beetje bij te sturen met de analoge knuppel.

  Dit laatste werkt wel via de D-pad, maar dat gaat dan weer net wat te langzaam. Zen Studios heeft hier dus ergens een misstap gemaakt, want in de vorige versie werkte dit prima. Hetzelfde is ook te zeggen voor het besturen van de boog als je met de held speelt. Dit is erg jammer, want de game speelt voor de rest heerlijk weg en heeft de game een leuke upgrade gekregen.

  Naast de extra content die bij de Definitive Edition zit heeft CastleStorm ook een grafische upgrade gekregen. Alles is nu in 3D te spelen, maar heeft voor degene die in 2D speelt ook een update gekregen naar 1080p, voor de beste graphics mogelijk. Let wel, het is een speelse stijl die de game erop na houdt, dus je mag geen levensechte Vikingen verwachten. Wat je wel mag verwachten is een flinke dosis humor, die net zo lekker flauw als scherp is.

  Net als in de vorige release van de game, is ook deze versie samen te spelen en dan wel online en offline. Je kunt dit tegen elkaar doen, maar ook samen. Als je tegen elkaar gaat spelen moet je elkaar uitschakelen en als je samen speelt is het de bedoeling dat je de vijand uitschakelt. De ene speler bedient dan de ballista en bombardeert dus de vijand vanuit het kasteel, terwijl de andere speler aan de slag gaat op het strijdveld. Deze bedient dus de held en het leger.

  Blijft leuk met kleine frustraties

  CastleStorm: the Definitive Edition is simpelweg een leuke game te noemen. Grafisch is deze versie opgepoetst tot 1080p resolutie en de game ondersteunt nu 3D. Ook krijg je twee contentpakketten gratis bij de game, maar verder is er niet veel nieuws aan de horizon op een nadeel in de besturing na. Deze is namelijk net wat te gevoelig als het op richten aankomt.

  Verder is CastleStorm de hilarische titel die het al was en als je deze dus nog niet hebt gespeeld is het absoluut een aanrader. Voor de mensen die de game al op andere platformen hebben zouden alleen de contentpakketten een echt waardige aanvulling zijn.

  8

  De plus- en minpunten

  • Ziet er leuk uit
  • Flinke dosis humor
  • Urenlang gameplay
  • Biedt gaandeweg flink wat uitdaging
  • Besturing niet helemaal lekker met richten
  • Biedt niet veel nieuws als je de game al kent

  CastleStorm: Definitive Edition

  Verkijgbaar vanaf 23 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.