MSI Optix MAG272QP Review - Veelzijdig bakbeest!

  Nu meer dan de helft van Nederland thuis zit en zijn werkzaamheden op geïmproviseerde wijze moet zien te volbrengen, is een goede monitor geen overbodige luxe. Als je nou ook nog eens een monitor wil waarmee je heerlijk kunt gamen, biedt MSI opties met onder andere de nieuwe Optix MAG272QP. Of deze de moeite waard is, lees je hieronder in onze review!

  De MSI Optix MAG272QP monitor is het nieuwe 27 inch scherm van de bekende hardwarefabrikant en drakenliefhebber MSI. Het 399 euro kostende scherm heeft een scala aan vernuftigheden en features waar gamers blij van moeten worden. In de praktijk pakt dit grotendeels goed uit, waarbij het de refresh rate is die gelijk voor een glimlach zorgt.

  Sneller dan je schaduw!

  De MSI Optix MAG272QP monitor heeft WQHD scherm met een refresh rate van 165 Hz, wat ideaal is voor competitieve gamers en e-sporters. Die specificaties betekenen dat het scherm in één seconde de pixels van het scherm 165 keer kan verversen. Daarmee wordt een tussenweg voorgeschoteld tussen de 144 Hz en 240 Hz-schermen die eerder op de markt verschenen.

  Die hogere refresh rate zal voornamelijk worden opgemerkt door gamers die zich graag in competitieve arena’s storten. Hier kan iedere milliseconde een wereld van verschil maken en die extra frames kunnen je dan ook net het stapje voor geven om te winnen. Ook bij games waar je de framerate ongelimiteerde vrijheid kunt geven is het heerlijk om de snelheid nog verder te verhogen.

  DOOM Eternal speelt bijvoorbeeld nog lekkerder op dit scherm en oogt daarnaast ook nog eens fantastisch. Met de VA LED panelen weet MSI een grote diversiteit in kleuren voor te schotelen die door je oogballen als exploderende regenboog worden waargenomen. Dat de panelen goed werken is ook duidelijk te zien in de kleinste details.

  Baas boven baas

  Op het 27 inch scherm zijn de meeste details goed te zien dankzij de 1440p resolutie. Het kan altijd nog een stapje beter natuurlijk (4K is de standaard op consoles aan het worden), maar dat 4K op PC-monitoren nog niet altijd voorkomt is begrijpelijk. Zou de MAG272QP dit ook nog hebben, dan zou het al best dure prijskaartje waarschijnlijk nog hoger liggen.

  Gelukkig is de monitor wel voorzien van HDR technologie die flink wat goed weet te maken. Dankzij de zogeheten high dynamic range komen de kleuren namelijk beter tot zijn recht. De zwartwaarden zijn daarnaast ook niet mis.

  Dit laatste komt waarschijnlijk door een trucje waarbij HDR in combinatie met Night Vision wordt gebruikt. Hierdoor kan de Optix MAG272QP donkere delen van het scherm met een klein filter wat beter verlichten. Het is ideaal voor horror-games en nachtelijke avonturen in open-world titels.

  Veelzijdigheid staat centraal

  Dat het scherm zelf van hoogstaande kwaliteit is, wil natuurlijk niet direct zeggen dat het voor iedereen geschikt is. Daarvoor is de achterkant van groot belang. Aan de achterkant van de Optix MAG272QP is een scala van opties te vinden. Zo heeft de monitor een 1.2a DP-poort, twee HDMI 2.0 poorten en een USB-C poort.

  Tezamen zorgt het voor de ideale basis om een gruwelijke setup te bouwen. Met de handige standaard is het namelijk tevens mogelijk om je kabels goed weg te werken, waardoor alles mooi gestroomlijnd op je bureau staat. De enige kabel die je uit wil laten steken is de USB-C, zodat je ruimte hebt om je Android-toestel of Switch op te laden.

  Wel moet je oppassen dat je de kabels niet los trekt, want de standaard is los te bewegen van het voetstuk. Hoewel het erg prettig is dat je je scherm kunt draaien in extreme hoeken, neem je hierbij vaak de kabels mee en dat kan voor problemen zorgen. Het design had op dit vlak dan ook net ietsjes strakker gemogen.

  Datzelfde geldt overigens ook voor de AAN-knop, want je hebt niet altijd door of deze wel of niet aanstaat doordat het witte lampje minder goed zichtbaar is en soms wat traag reageert. Hierdoor ben je geneigd vaker op het knopje te drukken, terwijl het scherm eigenlijk al wel aan het opstarten was en je deze dus per ongeluk weer uitzet. Het zijn dit soort kleine minpuntjes die opvallen bij een anderzijds geweldig scherm.

  MSI Optix MAG272QP Review - Een goede keuze!

  Al met al is de Optix MAG272QP een goede toevoeging aan de al bestaande MSI line-up. Waar de 165 Hz refresh rate in de smaak zal vallen bij competitieve gamers, kan iedereen genot beleven van de grote kleurendiversiteit die games, films en series goed tot zijn recht laten komen. De VA LED panelen komen dan ook goed tot hun recht en hoewel 4K resolutie onze voorkeur heeft, kun je met 1440p absoluut genieten van de grootste titels.

  De monitor is dan ook veelzijdig in zijn aanbod met zijn vele aansluitopties en ruim draaibare standaard. Het design had op sommige kleine gebieden net wat slimmer gekund, maar dat zien we door de vingers. Wie 399 euro te spenderen heeft doet er dan ook goed aan om voor deze monitor te kiezen, ook al is dit natuurlijk vrij prijzig.

  8

  De plus- en minpunten

  • Lekker groot scherm
  • 165 Hz refresh rate
  • Grote kleurendiversiteit
  • Veel aansluitingsopties
  • Ruim draaibare standaard
  • Prijskaartje niet voor iedereen
  • Design kan slimmer

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.