MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review - Bakbeest van een laptop

  MSI is natuurlijk één van de grotere spelers op de gaming laptop markt en die status probeert ze weer waar te maken met de GS73VR 7RF Stealth Pro. Wij hebben de laptop uitgebreid getest en onze bevinden lees je in de MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review!

  Een vlugge blik werpen naar de lijst met specificaties belooft al veel goeds voor wat betreft de MSI GS73VR 7RF Stealth Pro, de nieuwste laptop in de Stealth Pro reeks. De laptop beschikt over een GeForce GTX 1060, een flinke grafische kaart voor een laptop, een Intel Core i7-7700HQ, één van de nieuwste CPU's op de markt, een RAM geheugen van 16 gigabyte waardoor veel programma's tegelijkertijd open kunnen staan en een SSD én HDD. Klinkt goed dus. Maar is de laptop in de praktijk net zo goed als het nu klinkt?

  De eerste indruk van de MSI GS73VR is elk geval goed. Dat wordt bij het openmaken van de doos al duidelijk. Het alluminium design is namelijk erg strak is en zeer ergonomisch. De laptop die wij getest hebben is namelijk een grote (17,3" inch), maar wel erg licht. Fijn voor het meenemen dus. Al is er ook een model van 15,6" inch, maar deze heeft dan wel een GeForce GTX 1050.

  Resultaat van SSD meteen duidelijk

  Bij het opstarten van de laptop merken we meteen waarom een SSD zo fijn is. Deze type opslag is veel sneller dan de wat bekendere HDD, de normale harde schijf, en dat is dus meteen duidelijk. We hebben het namelijk geklokt en de GS73VR is binnen 21 seconden volledig opgestart en dat allemaal dankzij de SSD.

  Nu is het overigens wel zo dat een SSD minder veel opslagruimte heeft, zo beschikt die in deze laptop slechts over 256 GB, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de normale HHD schijf die over 1 terrabyte aan opslagruimte beschikt. Zeer fijn dus dat de boel wel snel werkt, maar je ook gewoon nog veel opslagruimte hebt.

  MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review

  Draaien games goed?

  Leuk en aardig natuurlijk die SSD, maar je koopt de MSI GS73VR 7RF Stealth Pro natuurlijk om op te gamen. Daarom is die lijst met specificaties zo veelbelovend, want de nieuwste games moeten natuurlijk wel goed kunnen draaien. En ook dat zit snor met de zelfbenoemde "nummer één in gaming".

  Forza Horizon 3, één van de mooiste racegames van de afgelopen jaren, draait bijvoorbeeld perfect. Op ultra setting, het maximale wat kan dus, tikt de framerate de 80 FPS aan. Total War Warhammer 2, die wat meer vraagt van de CPU, maar ook nog grafisch spektakel biedt, doet het wat minder. Die heeft op hoge grafische settings een framerate van rond de 45. Een flink stuk minder dan Forza Horizon 3, maar zeker nog goed te noemen. Op het gebied van de nieuwste games kun je dus prima je ei kwijt bij de MSI GS73VR.

  MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review

  Veel zaken tegelijk doen

  Dan het RAM geheugen, ook wel het werkgeheugen genoemd. Hoe hoger die is, des te sneller is je laptop en des te meer programma's je tegelijk kan draaien. Ook dat zit wel snor bij de MSI GS73VR, want met 16 GB kan je aardig wat doen.

  Wil je bijvoorbeeld een film kijken en tegelijkertijd wat internettabladen open laten staan, vier games installeren en wat films downloaden? Geen probleem, want deze laptop kan het. Tuurlijk is de downloadsnelheid van films afhankelijk van je internetverbinding, maar de film die je op dat moment kijkt hoeft er in principe niet onder te lijden. Dat terwijl je op een laptop met minder RAM geheugen wel duidelijk een verschil merkt. Ideaal dus als je snel dingen wil afhandelen.

  MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review

  Veel lawaai

  Veel hosanna tot nu toe dus, maar niet alles aan deze laptop is goed natuurlijk. Zo kennen de sterke prestaties tijdens het gamen ook een kanttekening. Het ding maakt namelijk erg veel lawaai en wordt op den duur ook heet. Nu komt dat best vaak voor bij game laptops, maar het blijft niet ideaal.

  Wij vinden dan ook dat er toch eens een keer naar gekeken mag worden. We snappen dat sterkere componenten meer van een laptop vergen, maar het is gewoon niet fijn dat zo'n apparaat lawaai maakt en heet wordt. Natuurlijk heeft niet iedereen hier even veel last van, maar het vermelden is toch wel belangrijk.

  MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review

  Prijzig

  Het is dus niet ideaal dat de MSI GS73VR snel heet wordt en lawaaierig is, maar er is nog een ding wat blijft steken. De laagste prijs is namelijk 2000 euro en dat is best veel geld. Al zijn goede laptops überhaupt best prijzig, maar het moge duidelijk wezen dat niet iedereen zomaar een game laptop van deze proporties kan binnen halen.

  Denk van te voren naar over wat voor type gamer je bent. Wanneer je bijvoorbeeld een gamer bent die vooral multiplatform games speelt en niet bijzonder veel te besteden heeft, raden we eerder een console aan als speelplatform dan deze laptop. Leuk dat een game er veel mooier uit ziet op een MSI game laptop, maar als je geen echte PC gamer bent, raden we je aan om goed je opties te overwegen. Al haal je als hardcore gamer juist wel het onderste uit de kan!

  MSI GS73VR 7RF Stealth Pro Review - Bakbeest van een laptop

  En het zijn uiteindelijk de positieve punten die duidelijk blijven hangen bij deze laptop. Games zien er prachtig uit, draaien erg soepel en buiten dat kun je gewoon erg veel tegelijk doen op de laptop. Dat het dan een duur, lawaaierig en snel heet wordend apparaat is, is jammer, maar geen ramp. Het zijn gewoon dingen om rekening te houden. We hadden uiteindelijk een leuke tijd met de MSI GS73VR 7RF Stealth Pro en daar gaat het om.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Draait met gemak zware games
  • Retesnel
  • SSD en HDD
  • Mooi design
  • Wordt snel heet
  • Maakt net iets te veel geluid
  • Duur

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.