Monster Hunter Stories 2 Review - Monsters jagen voor kids

Review
donderdag, 13 juni 2024 om 14:00
sc8ky11
Wanneer is Monster Hunter geen Monster Hunter? Dat merk je als je Monster Hunter Stories 2 opstart. Wie Monster Hunter kent, kent het klappen van de zweep. Als Hunter zoek je naar sporen van het betreffende monster waar je op jaagt, traceer je zijn bewegingen en ga je een vaak langdurig en meervoudig gevecht aan voor je het monster eindelijk hebt weten te bedwingen.
Niets van dat alles komen we tegen in Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin. De game is een vervolg op eerste Monster Hunter Series game, die in 2016 op de de Nintendo 3DS-game verscheen. Wij namen de PlayStation 5-versie eens grondig onder handen.
Je speelt als een beginnende Rider, een jager op de verschillende monsters die de wereld van Hakolo bevolken. In Monster Hunter Stories 2 ga je niet alleen het gevecht aan met de vele verschillende monsters, je kan ook een band met hen aangaan, waarna ze aan je zijde verschijnen.
Zo blijkt Stories 2 al snel meer een Pokémon-achtige game te zijn dan een pure hunter, maar dan met een heel eigen vechtsysteem en veel tactische mogelijkheden.

Beginnen bij het begin

Het verhaal van Monster Hunter Stories 2 begint met een vrij desastreuze gebeurtenis. De Rathalos, een van de meest majestueuze monsters die de wereld van Monster Hunter bevolken, kiezen en masse het hazenpad. Tegelijkertijd verschijnen overal op het eiland Hakolo mysterieuze gaten die een roze gloed uitstralen. In de buurt van die gaten raken monsters helemaal van streek en vallen met grote kracht iedereen aan die in de buurt komt. 
Als afstammeling van de befaamde Rider Red raak je verwikkeld in een groots verhaal vol legendes en waarbij de belangen groter zijn dan ooit. Monster Hunter Stories speelt heel anders dan wat spelers van de hoofdreeks van Monster Hunter gewend zijn. Monsters zijn overal te vinden en je kan dan ook meteen het gevecht met ze aangaan. Je hoeft ze dus niet op te jagen of hun spoor te volgen, loop tegen ze aan en het gevecht begint. Die gevechten hebben meer weg van Pokémon dan de klassieke Monster Hunter, maar dan met een eigen twist.

Steen, papier, schaar

Gevechten in Stories vinden turn-based plaats. Jij en je selectie van Monsties staan tegenover één tot maximaal drie monsters.
Elk monster heeft zijn eigen aanvalspatroon en de turn-based gevechten verlopen volgens het steen-papier-schaar mechanisme. Jij kiest een Power-, Speed- of Technical-aanval uit en het soort wapen (zwaard, hamer, pijl en boog) dat je wil gebruiken. De monsters doen dat ook en vervolgens gaat het hard tegen elkaar. Speed wint van Power, terwijl Technical weer Speed verslaat en Power op zijn beurt weer Technical overtreft.
Ook kun je -deels- beïnvloeden welke keuze je Monstie zal gebruiken. Elke Monstie heeft een favoriete soort aanval, maar kan daar soms ook van afwijken. Als kers op de taart kan je nog speciale aanvallen of verdedigingen oproepen of items gebruiken om bijvoorbeeld je gezondheid aan te vullen. Verlies jij of je Monstie alle gezondheid, dan is het niet meteen game over, je raakt wel een hartje kwijt. Pas bij drie verloren hartjes verlies je het gevecht en wordt je teruggestuurd naar de meest recente savepoint.
Bij grotere vijanden kan je ook lichaamsdelen aanvallen. Daarmee kan je soms speciale aanvallen voorkomen. Zo zijn er vijanden die elektrische aanvallen uit kunnen voeren, maar die eerst opladen op hun rug. Weet je hun rug uit te schakelen, dan ontneem je het monster dus een belangrijk aanvalswapen.
Elk gevecht wordt achteraf beoordeeld en hoe beter je geanticipeerd hebt op je vijanden, hoe hoger je waardering en daarmee ook je beloningen.

Monster Hunter voor de kids

De grafische stijl van Monster Hunter Stories 2 is prima. De verschillende locaties zijn gevarieerd en zien er stuk voor stuk fraai uit. Wel is de artstyle meer cartoony dan realistisch. Ook hier is de Pokémon invloed duidelijk aanwezig, hoewel de monsters net wat stoerder zijn.
Onze protagonist houdt gedurende het gehele spel de kaken stijf op elkaar en knikt hooguit wat. Daarentegen is de metgezel, een Feline sidekick, de exacte tegenpool. Hij kletst je de oren van het hoofd en maakt enorm slechte kattige opmerkingen als pawtastic en purrfect. Na de zoveelste kat-pun heb je dat echt wel gehad.
Dat samen met de meer toegankelijke gevechten maken Monster Hunter Stories 2 toch meer gericht op een jeugdiger publiek.
Alles bij elkaar biedt Monster Hunter Stories 2 een heel eigen spelervaring. De gevechten zijn toegankelijk maar bieden tegelijkertijd een flinke diepgang voor wie zich daar in wil verdiepen. De meeste gevechten zijn niet bijzonder moeilijk, hoewel zeker in de tweede helft van de game een aantal stevige robbertjes uitgevochten moeten worden.
De game maakt goed gebruik van de extra kracht die de PlayStation 5 biedt. Toch kent de game nog regelmatig laadschermen rond de gevechten. Dat zou eigenlijk niet nodig geweest moeten zijn. Aangezien je behoorlijk wat gevechten aangaat, begint dit op een gegeven moment wel wat op de zenuwen te werken.
monster hunter stories 2f1626869450

Monster Hunter Stories 2 Wings of Ruin Review - Voor de kids

Hoewel Monster Hunter Stories 2 een heel andere game is dan spelers van de hoofdreeks gewend zijn, kan de game prima op eigen benen staan. Met een pakkend verhaal door vijf verschillende gebieden is er voor hunters-in-de-dop meer dan genoeg te beleven.
De Pokémon-invloeden zijn meer dan duidelijk en het verzamelen en trainen van Monsties werkt prima. Ook over de gevechten is goed nagedacht. Wie er niet te veel tijd en aandacht aan wil besteden, rolt de meeste schermutselingen wel door. Wie zich verder verdiept in het turn-based gevechtsmechanisme komt steeds weer nieuwe nuances tegen. Voor wie dat wil, kent de game dan ook nog flinke uitdagingen.
Grafisch is er weinig op MH Stories 2 aan te merken. De game ziet er prima verzorgd uit en draait vlotjes, op het laden tussen gevechten en de spelwereld na. Al met al is Monster Hunter 2 een prima spelervaring met veel variatie en diepgang voor wie daar behoefte aan heeft. Gotta collect them all!
Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin verscheen op 9 juli 2021 op Nintendo Switch en PC. Op 14 juni verschijnt de game tegelijkertijd met de remaster van Monster Hunter Stories voor PlayStation 4. Wij speelden de game op PlayStation 5.

Cijfer: 8.0