Microsoft Lumia 535 Recensie - Budget smartphone met groot scherm

  Er komen steeds meer budget smartphones op de markt, wat zorgt voor meer concurrentie. Ook Microsoft komt met nog een budget smartphone die een complete smartphone ervaring geeft en ook nog eens een groot scherm heeft. Ben jij benieuwd wat de Microsoft Lumia 535 kan? Check dan onze Microsoft Lumia 535 Recensie!

  De Microsoft Lumia 535 heeft een 5 inch scherm van 960x540 pixels, bevat een 1.2 GHz quad-core processor en een 5-megapixel camera aan de voor- en achterkant. Wat ons gelijk al opvalt is dat we geen 4G icoon zien. Dat komt omdat deze Microsoft Lumia 535 geen 4G connectiviteit heeft en alleen maar werkt met 3G netwerken.

  Het ontwerp van de Microsoft Lumia 535

  De Microsoft Lumia 535 ziet er vrolijk uit, net als de andere Lumia telefoons in de serie. De smartphone is te verkrijgen in verschillende kleuren en mocht je de kleur later zat zijn, dan koop je gewoon een andere achterkant en loop je rond met een nieuwe en vrolijke kleur.

  Naast de mooie kleuren is hij ook erg robuust. De telefoon doet ons eigenlijk een beetje denken aan een grote variant van de iPhone 5C. Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met de kleuren dan met de vorm, maar sterk is die wel. Aan de onderkant vind je de micro-USB aansluiting voor het opladen en aansluiten aan een computer. En aan de bovenkant bevindt zich een minijack aansluiting die je van geluid voorziet.

  Aan de rechterkant vind je de aan- en uit-knop en een mooie lange knop die het volume kan aanpassen. Op het moment dat je die volumeknop dan ook gebruikt, krijg je boven in beeld het volume te zien en kan je daar ook het volume van media en apps veranderen, of de trilfunctie aanzetten.

  Aan de binnenkant bevindt zich een SIM-kaart gleuf en de optie om een microSD te gebruiken. Die microSD kan zelfs tot maximaal 128GB groot zijn en aangezien het intern geheugen van 8GB redelijk snel vol is, kunnen we een uitbreiding zeker aanraden.

  Microsoft Lumia 535 Recensie

  Het scherm is minder mooi

  Het scherm is redelijk groot en is ook groter dan andere smartphones uit dezelfde prijsklasse. Het 5 inch scherm heeft maar een resolutie van 960x540 pixels, wat redelijk laag is voor zo'n groot scherm. Dit zorgt ervoor dat het beeld niet altijd scherp is als je bijvoorbeeld tekst probeert te lezen. Het gaat hier vooral om kleinere teksten, want de wat grotere zien er prima uit.

  Ook foto's komen niet heel mooi uit de verf en zijn niet altijd even helder of mooi van kleur. We kunnen dus wel concluderen dat er op het scherm is bespaard. Dat kan ook haast niet anders voor de lage prijs van 109 euro die je betaalt voor deze smartphone. Uiteraard zijn de wat duurdere Lumia-smartphones wel voorzien van een mooier scherm en dat zit hem gewoon in de prijs.

  Voor de basis dingen als het kijken van Youtube-video's of het gebruik maken van apps is het gewoon een goed scherm, maar ben je echt bezig met HD-materiaal of hou je van het maken van foto's dan is het misschien niet de juiste smartphone.

  De toevoeging van Windows Phone

  Aangezien we het hebben over een Microsoft smartphone is het vanzelfsprekend dat er Windows Phone 8.1 op zit. Eenmaal de smartphone opgestart te hebben vallen de grote gekleurde tegels gelijk op. Deze kun je overigens gewoon aanpassen naar smaak en je kunt zelfs een leuke achtergrond gebruiken voor achter de tegels.

  Ook handig is het Android-achtige notificatie center, wat ook Apple met iOS 7 aan zijn apparaten heeft toegevoegd. Dit is vooral handig om op de hoogte te blijven van de laatste berichten en ook makkelijk bij bepaalde knoppen te kunnen, zoals Wifi, Bluetooth, camera en helderheid.

  Verder moet je er van houden en is Winqdows Phone 8.1 zeker iets waar elke smartphone-gebruiker mee overweg kan. Het is makkelijk en zit vol met functies. De 1.2GHz quad-core processor zorgt er samen met de 1GB RAM in ieder geval voor dat het systeem goed loopt en dagelijkse apps zijn dan ook normaal te gebruiken. Zelfs het streamen van video-materiaal is geen probleem, alleen moet je met wat nieuwere games wel oppassen.

  Microsoft Lumia 535 Recensie

  De processor laat wel steekjes vallen

  Dat de processor de dagelijkse apps kan draaien is ons wel duidelijk, maar met zwaardere taken kan hij toch niet zo goed overweg. In het home-scherm kan het nog wel eens gebeuren dat het scherm wat stottert, doordat de processor dan te veel moet doen. Dat kan ook leiden tot het niet reageren van het scherm, omdat de processor dit gewoon niet kan verwerken.

  Dat laat je wel zien hoe belangrijk een goede processor is en dat een hele goedkope smartphone ook zijn nadelen heeft. Een stotterend home-scherm is nog te doen maar, af het toe het niet reageren van een scherm wordt op den duur toch wel vervelend.

  Een middelmatige camera

  Ook de camera's zijn van budgetkwaliteit en leveren niet hele mooie foto's. De 5-megapixel camera's zijn wel oke, maar voor een achtercamera is het wel een beetje ouderwets. Een 5-megapixel camera hadden we een aantal jaren terug ook al en is kwalitatief niet zo heel denderend. De frontcamera daarentegen is wel leuk, want de meeste camera's aan de voorkant van een smartphone zijn altijd minder hoog dan de achter camera. Dat is bij de Microsoft Lumia 535 dus heel anders.

  De kwaliteit van foto's

  Microsoft Lumia 535 Recensie

  Als je kijkt naar foto's die buiten zijn genomen dan is de kwaliteit nog wel te doen, alleen missen de foto's wel kleur en zijn af en toe een beetje uitgewassen en flets. Als je dan een foto bekijkt die binnen is genomen, zie je dat hij in situaties waar weinig licht is er erg moeilijk mee weet om te gaan en er dus veel ruis ontstaat.

  Er zijn wel al smartphones die uitmuntende foto's kunnen maken, maar daar is de Microsoft Lumia 535 er in ieder geval geen van. Waar de smartphone tegenwoordig bijna je spiegelreflex camera vervangt, heb je die hier nog wel nodig.

  Microsoft Lumia 535 Recensie

  De batterij is goed voor één dag gebruik

  De batterij bevat 1905mAh en kan volgens Microsoft wel 13 uur gesprekstijd aan op 3G. Dat wilden we zelf ook wel even testen en met normaal gebruik gaat de smartphone wel een normale dag mee. Dan hebben we het over Whatsapp, een beetje surfen op het internet en af en toe eens een foto bekijken op Instagram.

  Ga je eenmaal games spelen of video streamen dan gaat het hard en kan je al tussen de één a twee uur door je batterij heen zijn. Het hangt er dus puur vanaf wat je doet en waar je hem voor gebruikt. Tegenwoordig gaan de meeste smartphones niet heel lang mee en heeft de Microsoft Lumia 535 gewoon een prima batterij.

  Een echte budget smartphone met een groot scherm

  De Microsoft Lumia 535 is een echte budget smartphone, wat je aan veel dingen kan zien. Het scherm is groter dan het gemiddelde uit de prijsklasse en is wel een leuke extra. Helaas is de resolutie niet zo hoog en haal je de capaciteit van een groot scherm er dus niet uit. Hij is wel goed voor het dagelijkse gebruik, maar verwacht voor de prijs van 109 euro niet een super smartphone. Het is een soortgelijke smartphone als de Nokia Lumia 530 alleen dan een klein stapje hoger.

  Verder zijn de processor en camera's wel redelijk en maakt het niet meteen een bagger smartphone. De batterij zorgt voor een normaal gebruik van de smartphone en dat alles maakt het voor die prijs zeker een leuke smartphone. Als je niet zo veeleisend bent, dan is het een hele leuke smartphone die zeker de prijs waard is. De Microsoft Lumia 535 kost 103,05 euro en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Groot scherm
  • Mooi design
  • Robuust
  • Biedt een smartphone ervaring
  • microSD tot 128GB
  • Erg budget
  • Lage resolutie
  • Middelmatige processor

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.