Games waarvan je kan leren - Dit zijn leerzame spellen!

Article
woensdag, 21 januari 2015 om 17:56
xgn google image
Iets leren? Bleeeeerghh! Je speelt toch games om langzaam al je hersencellen weg te laten rotten? We willen helemaal geen leerzame spellen! Nee, dit zijn geen educatieve games, maar games waarvan de XGN redactie iets heeft geleerd toen ze die speelden. Is dat überhaupt wel mogelijk?!

Nour - Talen

Games zijn een heel goede manier om talen te leren. Toen ik op vakantie naar Brazilië ging, kende ik al wat leuke Portugese scheldwoorden door Max Payne 3 te spelen. Porra!
Verder heeft het ook super veel bijgedragen aan mijn kennis van de Engelse taal. Met name door Warcraft III online te spelen als tienjarig jochie leerde ik razendsnel Engels schrijven. Het begon met simpele woordjes als "rush" en "flank." Na enkele maanden werden dat volledige zinnen en kon ik uitvoerig mijn aanvalstactieken met bondgenoten bespreken.

Theo - Mensen willen meer

Ik heb heel veel games gespeeld in mijn leven. En ja, ook veel geleerd van die games. Ik heb door games bijvoorbeeld een groot deel van mijn Engelse vocabulaire te danken of een stukje ruimtelijk inzicht, maar dat is natuurlijk wel erg algemeen.
Een andere les is afkomstig uit een hele oude game, namelijk Mega Man. En dan de oude serie. De games gaan over de goedaardige robot Mega Man die het opneemt tegen een leger kwaadaardige robots van Dr.Wiley. Die is namelijk op de wereldmacht uit, terwijl hij eerst goed was en alles eigenlijk had.
De les? Of eigenlijk twee? Mensen willen ALTIJD meer dan dat ze hebben. Is nog altijd waarheid gebleken. Les twee: Er hoeft maar 1 rotte appel in t nest te zitten om de boel te verzieken. En ook dat blijkt altijd waarheid.
66005

Calvin Visee - Putt-Putt, Spy Fox, Pajama Sam en Freddi Fish

Ik heb - in een ver verleden - heel veel geleerd van de games van uitgever Humongous Entertainment. Huh, wat? Niet zo snel opgeven, je kent ze wel! Putt-Putt, Spy Fox, Pajama Sam en Freddi Fish.
Deze franchises wisten me in de jaren 90 flink wat bij te brengen als het gaat om logisch inzicht en het oplossen van complexe problemen. Voor die tijd waren de graphics van een zeer hoog niveau, zeker gezien het hoge blokjesgehalte van de 3D-modellen van de toenmalige PlayStation One en Nintendo 64. Niet gek als je bekijkt dat deze studio is opgericht door Ron Gilbert, beter bekend als één van de grote namen achter de Monkey Island-serie. Als één studio een volledige reboot van haar oude franchises verdient is het Humongous Entertainment wel!
Btw, mocht je de klassiekers nog eens willen checken; ze zijn vanaf nu (in het Nederlands) verkrijgbaar op Steam! Een betere manier om je kleine neefje stil te krijgen als je weer eens noodgedwongen moet oppassen is er niet. Succes gegarandeerd!

Rox - De Eerste Wereldoorlog

Ik heb geleerd over de Eerste Wereldoorlog tijdens het spelen van Valiant Hearts: the Great War. Ik wist niet dat er toen begonnen werd met gasaanvallen en dat mensen geen fatsoenlijke maskers hadden om zich te beschermen. De oplossing om niet te stikken en dood te gaan? Plassen over een doek en die voor je gezicht houden!
Heftig! Sowieso is die game echt waanzinnig, die moet je spelen!
66006

Pedro - Random trivia in Age of Empires III

Age of Empires III is voor mij extreem leerzaam geweest, ze deden het er ook gewoon om! Trivia verscheen in beeld, en alle units, vlaggen en speciale bonussen zijn gebaseerd op echt gebeurde historische feiten.
Wist je bijvoorbeeld dat Alaska in 1867 door de VS van Rusland is gekocht voor 7,2 miljoen dollar? Dit is omgerekend zo'n 4 dollar per km². En dat terwijl er veel kostbare grondstoffen te vinden zijn! En wist je dat de Nederlandse vlag vroeger twee keer boven elkaar geplakt werd om één vlag te vormen?

Calvin Foe - De Renaissance in Assassin's Creed II

Het is misschien ontzettend cliché om een Assassin's Creed game ertussen te zetten, maar het is gewoon waar. Assassin's Creed II heeft mij meer geleerd over de Renaissance in Italië dan welk geschiedenisboek dan ook! De game mag dan misschien niet 100% historisch accuraat zijn, maar met alle kunst, cultuur en echt bestaande mensen was het toch nog heel leerzaam. Oh ja, de game was ook nog eens hartstikke leuk!