Metroid Prime Federation Force Review - Multiplayer Metroid vol missies

  Metroid bestaat 30 jaar! Nintendo’s science-fiction game serie is de afgelopen jaren nogal afwezig geweest. Maar na 6 jaar stilte is daar Metroid Prime Federation Force, een spin-off voor de 3DS. Is deze game een waardige comeback voor de Metroid series? Je leest het in onze Metroid Prime Federation Force review!

  Metroid Prime Federation Force had aan het begin nogal een valse start. Toen het spel voor het eerst vertoond werd tijdens de E3 2015 waren de reacties van fans erg negatief. In het vervolg bombardeerde fans de trailers op YouTube met dislikes en negatieve reacties. Er werd zelfs een petitie gestart om de ontwikkeling van het spel stop te zetten. De ontwikkelaars lieten zich echter niet gek maken.

  Metroid Prime Federation Force Review

  Prime time

  Metroid Prime Federation Force speelt zich af enkele maanden na Metroid Prime 3 Corruption. Nadat Samus dacht voorgoed afgerekend te hebben met de Space Pirates en de Phazon invasie loert er alweer gevaar. De Melkweg is dus voorlopig nog niet in vrede.

  Dit keer is het echter niet aan Samus om het kwaad in de ruimte te bestrijden, maar aan jou. Als marinier van de Galactic Federation vecht je in een powersuit gelijkwaardig aan die van Samus Aran. Je krijgt een armkanon tot je beschikking waarmee je schiet door op de A-knop te drukken, en door de A-knop ingedrukt te houden laadt je op om een grotere, krachtige energie ball af te vuren.

  Dit moet Metroid Prime fans als muziek in de oren klinken. Metroid Prime Federation Force is net als de vorige Metroid Prime delen die vooraf gingen een first-person shooter en avonturengame. Federation Force is echter meer gericht op multiplayer, want deze is duidelijk ontwikkeld met vier spelers in gedachten. Ondanks dat is het spel ook gewoon voor één iemand speelbaar.

  Metroid Prime Federation Force Review â Metroid missies in een toegankelijke FPS

  Missie voltooid!

  Het verschil zit hem in het verloop van het spel. Want waar Metroid Prime nog een gigantische open wereld gaf om te ontdekken, bestaat Federation Force uit missies, talloze missies. De missies spelen zich af in verschillende levels, die je moet voltooien door aan bepaalde eisen te voldoen. De missies zijn verschillend genoeg om zich van elkaar te onderscheiden. Na je training wordt namelijk in missie één gekeken of je de besturing beheerst door middel van een makkelijke maar interessante opdracht met een twist aan het einde.

  In missie twee wordt de focus gelegd op de gyroscope besturing. Door de R-knop ingedrukt te houden kan jouw marinier zich 360 graden draaien door de 3DS lichtjes te kantelen. In deze missie moet je puzzels oplossen door heel efficiënt te schieten. Daarna stijgt de moeilijkheidsgraad al snel en krijg je steeds verschillende uitdagingen, zoals het vangen van vijanden in gigantische kooien.

  We hebben het dan niet over schattige Ice Beetles, maar over gevaarlijke Ice Titans. Naast dat deze gigantische ijskoude monsters gevangen moeten worden, moet je ook nog eens uitkijken voor je leven. In weer andere missies krijg je ook nog eens een tijdslimiet voorgeschoteld.

  Metroid Prime Federation Force Review â Metroid missies in een toegankelijke FPS

  Upgraden met mods

  Na het voltooien van elke missie scoor je punten. Hoe beter je hebt gepresteerd tijdens een missie, hoe meer punten je verdiend. Wanneer je Federation Force alleen speelt dienen de punten die je scoort alleen maar als een high score die je misschien nog wel weer eens wilt verbeteren. Maar aangezien veel missies eigenlijk net iets te weinig diepgang bieden, is er niet echt een reden om een missie nog eens te spelen.

  De puntentelling wordt wel opeens een stuk interessanter wanneer je met meerdere spelers speelt. De score die jij en je medespelers behalen bepaalt namelijk hoeveel mods jij mag uitkiezen om te dragen aan het einde van een missie. Mods zijn upgrades die jouw marinier bij zich kan dragen. Zo kun je met een Missiles Mod rakketten afvuren en met de Ice Beam Mod ijskoude laserstralen afvuren. Een beetje Metroid kenner heeft natuurlijk gelijk door dat het hier gaat om upgrades die Samus in het verleden zelf ook gebruikte.

  Mods vind je tijdens het spelen van missies en zijn goed verstopt op verschillende plekken. Mods dagen de speler uit net een beetje meer te verkennen, zoals we dat kennen van Metroid spellen. Het zorgt er ook voor dat elke speler een unieke rol heeft in het spel. Door bijvoorbeeld veel Energy Tank Mods te kiezen kan jij ervoor zorgen dat jouw team niet snel ten onder gaat.

  Metroid Prime Federation Force Review â Metroid missies in een toegankelijke FPS

  De marine vergroot je wereld

  Op het zoeken van de mods na valt er in Federation Force verder helaas weinig te verkennen. De missies spelen als vrij gestroomlijnde ervaringen en bieden weinig reden om de missie nog eens te herspelen. Het zoeken van gemiste mods kan een reden zijn, maar aangezien Federation Force zoveel missies aanbied en de selectie van mods zich al snel herhalen is dit overbodig. Wanneer je een mod dus hebt gemist, is de kans groot dat je dezelfde mod een missie later wel oppakt.

  Daarnaast zijn veel missies eigenlijk ook vrij saai als je alleen speelt. Aangezien het spel duidelijk is gemaakt met vier spelers in gedachten voelt het dan ook vaak alsof je wat mist als je de singleplayer doet. Met één speler voelen de levels vaak wat krap, terwijl met meerdere spelers iedereen lekker zijn of haar eigen ding doet. Het level design valt dan minder op omdat je met meerdere spelers sneller door de levels heen bent.

  Dit geldt ook voor de losse modus Blast Ball, waarin je ballen in netten moet schieten in maximaal 3-tegen-3 matches. Wanneer je het met één speler tegen een computer speelt verloopt alles traag en saai. Gelukkig zijn zowel het hoofdavontuur als Blast Ball online te spelen met vier spelers. Blast Ball is zelfs speelbaar via Local Play en Download Play. Dat is maar goed ook, want een potje Blast Ball kan zo fanatiek worden als een potje Rocket League.

  Metroid Prime Federation Force review screenshot

  Nieuw uiterlijk

  Het grafische stijltje van het spel wijkt wat af van de oude Metroid Prime games. Terwijl het spel er op zich gewoon goed uit ziet, blijft de meer chibi-achtige stijl een wat rare keuze. In principe merk je hier geeneens echt veel van, aangezien je het grootste deel van het spel door het vizier van je marinier bekijkt. Maar wanneer andere mariniers in beeld komen tijdens het spelen of in cutscenes wordt je toch weer even aan de grafische stijl herinnerd. Terwijl dit uiteraard niet het plezier van het spel beïnvloedt, kunnen wij wel begrijpen dat dit Metroid fans afschrikt.

  Als je hier echt veel moeite mee hebt, is er altijd nog de mogelijkheid om door middel van de amiibo functionaliteit jouw marinier op Samus te laten lijken door de Samus amiibo in te scannen.

  Metroid Prime Federation Force Review â Metroid missies in een toegankelijke FPS

  Metroid Prime Federation Force Review - Multiplayer Metroid

  Al met al is Metroid Prime Federation Force gewoon een prima spel geworden. Het is helaas niet de droom comeback van de Metroid franchise, maar het is zeker ook geen naschop. Federation Force pakt de beste gameplay elementen uit de Prime series, maar maakt hier zijn eigen game van. Eentje die het best tot zijn recht komt met meerdere spelers. Het spel bied je misschien geen gigantisch labyrintachtige Metroidvania ervaring, maar de talloze missies zullen vooral met meerdere spelers voor genoeg plezier zorgen.

  Benieuwd naar Metroid Prime Federation Force? Het spel ligt vanaf 2 september in de winkel. Een demo van Blast Ball is nu gratis te downloaden in de Nintendo eShop!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Makkelijk op te pakken!
  • Talloze missies
  • Met meerdere spelers te spelen
  • Blast Ball is tof!
  • De grafische stijl blijft maf
  • Verzamelen van Mods al snel overbodig
  • Solo play is beduidend minder

  Metroid Prime: Federation Force

  Verkijgbaar vanaf 2 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.