Marvel’s Guardians of the Galaxy Review - Buitenaardse Uncharted!

Review
maandag, 25 oktober 2021 om 15:00
marvels guardians of the galaxy 2021f1634904280
Tijdens E3 2021 kwam Marvel’s Guardians of the Galaxy als één van de tofste verrassingen uit de bus. De nieuwe game van Eidos Montreal is een compleet nieuwe versie van de bekende Marvelhelden die sinds 2014 enorm in populariteit zijn gestegen. Weet deze action/adventure game zich te onderscheiden van de populaire films? Je leest het in onze Marvel’s Guardians of the Galaxy review!
In Marvel’s Guardians of the Galaxy speel je als niemand minder dan Peter Quill, ook wel bekend als Star-Lord. Het verhaal van de muziekliefhebber die door aliens werd ontvoerd is dankzij de MCU-films inmiddels wel duidelijk (en anders wel door de game van Telltale uit 2016). Ook in de 2021-titel van Eidos Montreal wordt Peter op deze manier de ruimte in geslingerd, maar dan wel met een heel eigen twist.

Schijn bedriegt

Vanaf het moment dat de game werd onthuld, riep de Canadese ontwikkelaar een compleet eigen look en feel te willen geven aan haar game. Qua look leek de game de plank alleen finaal mis te slaan op het eerste gezicht. Na het avontuur van zo’n 20 uur te hebben gespeeld, kan ondergetekende zeggen dat schijn (gelukkig) bedriegt.
Het uiterlijk van de personage lijkt dan wel enigszins op de personages van de films, maar dat vergeet je al snel dankzij het fantastische verhaal. Hoe Star-Lord de Guardians of the Galaxy is gestart met Rocket Racoon, Groot, Drax en Gamora is op sommige momenten bekend, maar is veelal uniek dankzij een grootschaligere en nog fantasierijkere opzet.
Eidos pakt namelijk veelal obscure personages uit de stripboeken die het witte doek nog nooit hebben getoond voor haar verhaal. Al snel zorgt het voor een knotsgekke achtbaanrit vol onverwachte wendingen en dat ook nog eens een emotioneel randje heeft. Vooral dat laatste maakt Marvel’s Guardians of the Galaxy zo speciaal.
guardians of the galaxy gamoraf1623612895

Een team vol angst

Ieder lid van het team heeft namelijk een verleden vol verlies en verdriet. Hier spelen de films ook wel deels op in, maar het interactieve medium geeft Eidos de kans om veel meer diepgang te geven aan de personages. De persoonlijke gesprekken die je als Peter Quill voert met de leden van het team versterken de band die je hebt met de andere Guardians.
Gedurende het verhaal heb je hier de kans voor iedere keer dat je op de Milano, het schip van de Guardians bent, maar daar blijft het niet bij. In de semi-lineaire levels liggen namelijk genoeg verzamelvoorwerpen die voor nieuwe gespreksstof zorgt waarvan je soms een traantje moet wegpinken. Zelfs als het om een eenzijdig gesprek met een pratende boom gaat.
Het zijn niet de enige verzamelvoorwerpen, want ook zijn er nog flink wat kostuums en upgrade materialen te vinden. Met laatstgenoemde kun je nieuwe perks vrijspelen die je in de diepgaande combat verder helpen, terwijl kostuums natuurlijk veel vrijheid geven in hoe je team eruit ziet. De kostuums zijn dan ook redelijk goed gekozen, waarbij fans van het eerste uur vooral zullen genieten van de vette knipogen richting de stripboeken.
guardians of the galaxy rocket starlordf1643202000

Samen sta je sterk

Met een goede lading stijl ga je in Marvel’s Guardians of the Galaxy goed de gevechten in. Die gevechten lijken op het eerste gezicht een eitje, maar niets is minder waar. Lukraak rond schieten met de blasters van Star-Lord gaat je niet bepaald helpen. Samenwerken als een team is de sleutel tot succes.
Via een handig systeem op de schouderknoppen kun je opdrachten geven aan de verschillende Guardians. Waar Groot goed is in het vastgrijpen van vijanden, kan Gamora dodelijk zijn met haar zwaard. Rocket daarentegen is weer goed voor schade tegen grote groepen, terwijl Drax de Staggermeter flink opbouwt.
Die Staggermeter is dan ook bijzonder belangrijk. Door vijanden als het ware te overrompelen lopen ze veel sneller schade op en kun jij de vele, toffe vijanden sneller onder de duim krijgen. Tel daar ook nog eens de unieke krachten van Star-Lord’s blasters bij op, die tegen sommige vijanden ook nog eens beter werken dan bij anderen, en je hebt een complexe puzzel die je constant moet oplossen.
guardians of the galaxy peter rocketf1635759461

De reis bepaal jij!

Die puzzel kun je overigens ook onder het genot van heerlijke 80’s rockmuziek oplossen dankzij de Huddle. Het betreft een speciale mechanic die als het ware de Guardians een boost geeft via één van Peters vele peptalks. De praatjes onderbreken helaas soms wel net iets te veel de toffe combat. Let overigens ook op dat je de goede peptalk geeft, anders word je door het team uitgelachen en krijgt niet iedereen een fantastische boost waarmee je snel de speciale aanvallen van het team kunt uitvoeren.
Keuzes maken is dan ook enorm belangrijk. Niet alleen tijdens gevechten voor een boost, maar ook tijdens het verhaal. Keuzes beïnvloeden namelijk het verhaal en bepalen dan ook hoe je van punt A naar B komt. Het einde van de reis zal niet verschillen, maar de weg ernaartoe wel.
guardians of the galaxy monsterf1623613570

Nog een rondje?

Het zorgt er dan ook al snel voor dat je de game nog een keer wil spelen om te zien hoe het verhaal anders had kunnen verlopen. Gelukkig zit New Game Plus direct ingebouwd in de game waardoor je met upgrades en al nog een rondje door de ruimte kunt reizen. Dit is dan ook zeker geen straf, want visueel oogt de game schitterend en is het net alsof een regenboog uit de ruimte over je scherm vliegt.
Op veel manieren doet Marvel’s Guardians of the Galaxy eigenlijk een beetje denken aan Uncharted. Visueel gezien is de game misschien net niet zo mooi, maar qua diverse locaties met semi-lineare levels is de vergelijking snel gemaakt. Daarbij komt dat de levels constant gevuld zijn met toffe puzzels die je samen met de rest van het team moet oplossen.
Alleen op een technisch gebied is duidelijk dat Eidos Montreal nog wel wat van Naughty Dog kan leren. De game heeft namelijk nog wel wat bugs als het aankomt op sommige springpunten die niet niet lekker zijn, waardoor je de dood tegemoet valt. Het is iets waar de eerdere Unchared-games ook tegenaan liepen, maar in Marvel’s Guardians of the Galaxy komt het net wat vaker voor, net als een paar andere kleine bugs (al verstoren deze de pret niet al te veel).

Marvel’s Guardians of the Galaxy Review - Rock ‘n Roll!

Onderaan de streep heeft Eidos Montreal één van de beste games uit 2021 afgeleverd. Marvel’s Guardians of the Galaxy is Uncharted in de ruimte en daar is helemaal niets mis mee. Qua visuele pracht en praal straalt de game, maar ook als het aankomt op de locaties en het verhaal maakt Eidos Montreal geen misstappen. Dankzij de toffe uitwerking van bekende personages weten de Guardians of the Galaxy van Eidos zich te onderscheiden van de bekendere films.
Het is dan ook jammer dat er nog een paar technische mankementen zijn. Als die laatste kinks uit de kabel waren gehaald zou de game nog harder rocken dan de fantastische jaren ‘80 soundtrack die constant tijdens de actievolle gevechten loopt te blazen. Vechten is dan ook iedere keer weer een groot genot en iets waar je geen genoeg van krijgt. Tijd dus om via New Game Plus nog een keer op avontuur te gaan, om te zien hoe anders de reis met de Guardians wel niet kan zijn als je andere keuzes maakt!
Cijfer: 9.2