Mad Max Review - Tokkies in uitgedroogde zandbak!

Review
dinsdag, 08 september 2015 om 17:28
xgn google image
In Mad Max is de wereld al een tijdje naar zijn grootje. Een grote droge vlakte is alles wat nog rest en daarin ga jij op zoek naar wraak, gezien je net beroofd bent van alles wat je hebt. Lees in deze Mad Max review of urenlang in een auto zitten met zand in je bilnaad jouw geld waard is!
Als je Mad Max op het eerste oog ziet, denk je dat er een hele duidelijke filmgame is afgeleverd. We hebben al in onze specials aangegeven dat dit niet zo is, maar het moet nog een keer gezegd worden. Mad Max is geen filmgame!
De game linkt wel naar Fury Road, maar staat er verder helemaal los van. De antagonist Scabros Scrotus is een zoon van Immortan Joe, maar hij had net zo goed een compleet losstaand karakter kunnen zijn. Wel leent de game de setting uit de films, maar dat is juist wat het Mad Max maakt.
Mad Max review

"Een kettingzaag in zijn schedel"

De game speelt zich jaren na de apocalyps af. De wereld is één grote uitgedroogde zandbak en de meeste mensen hebben ‘de oude wereld’ niet eens meer meegemaakt. Zij zijn geboren tokkies die simpelweg niets anders kennen dan plunderen en een god die V8 heet.
Water is schaars en brandstof is het kostbaarste goed wat er is, en op een dag maakt Max de fout om brandstof van Scabros Scrotus te jatten. Dat komt hem duur te staan, want al snel wordt hijzelf beroofd van alles wat hem lief is, inclusief zijn auto.
In het gevecht met Scabros Scrotus weet Max hem wel flink te verwonden door een kettingzaag in zijn schedel te zetten. Alleen daarna dondert hij van de truck van de bendeleider af om voor dood achtergelaten te worden. En dan begint het avontuur.
Een avontuur waarin auto’s, wapens en zoete wraak centraal staan in een gigantische open zandbak. Automonteur Chumbucket vindt Max in de woestenij en ziet hem als de lotsbestemming voor de heilige Magmum Opus, een auto die de monteur verafgoodt.
Mad Max review

All hail the Magmum Opus!

Die auto moet nog gebouwd worden en is in het begin van de game alleen nog maar een chassis met wielen en een stuur. Samen met Chumbucket en Dinki Di, je hond, ga je op zoek naar onderdelen die overal en nergens te vinden zijn.
Als eerste kom je een model tegen voor je auto en vanuit daar ga je er onderdelen aan toevoegen. Naarmate je in de game vordert speel je steeds meer dingen vrij voor je post apocalyptische moordmachine. En hoe meer je op je auto toevoegt, hoe dodelijker deze wordt.
Al snel krijg je een harpoen om vijanden uit hun auto te trekken, of om de defensieve torens van forten te mollen. Ook krijg je al vroeg een sniper rifle tot je beschikking, maar er is veel meer te pimpen aan je scheurijzer.
De Magnum Opus is onder andere te voorzien van defensieve pinnen, extra uitlaten, een buitenboordmotor, andere wielen en je kunt zelfs de kleur en opdruk van je wagen in Mad Max aanpassen. Maar…je moet wel eerst alles vrijspelen én genoeg schroot vinden.
Mad Max review

Zoeken naar van alles en nog wat

Schroot vind je overal en nergens in de wereld, net als bouwplannen en relieken uit de oude wereld, bijvoorbeeld in een verlaten container. Maar je vindt het meeste als je een fort verovert, een schrootlocatie leegruimt of als je een wagen weet te jatten die schroot vervoert.
Bovendien krijg je, als je een fort verovert, een regelmatig aanvoer van schroot van de nieuwe bewoners. Naarmate de game vordert en je meer forten verovert zul je dus ook meer schroot binnenkrijgen, maar als je bouwplannen verzamelt kun je uiteindelijk ook een aanvoer krijgen van benzine, eten en water.
En die laatste twee heb je ook hard nodig. Water en eten fungeren als medikits en benzine is natuurlijk een vereiste om te kunnen blijven rijden in je Magnum Opus. En je zult een heel groot gedeelte van de game in je auto zitten.
Mad Max review

Doet niet echt iets nieuws...

Je rijdt met je auto bijvoorbeeld van A naar B op de immense, met zand bedekte, map om het verhaal te spelen of om een van de vele zijmissies te voltooien. De game kent onder andere zijmissies waarbij je dus op zoek gaat naar schroot, een War Boys fort molt, of met Dinki Di een mijnenveld ontruimt.
Sommige dingen zorgen voor een verlaagd risico in het gebied waar je bent, maar andere missies, zoals de beschikbare online en offline races, leveren vaak een extra auto en wat Griffa Coins op. Die Griffa Coins kun je bij een mysterieus persoon inleveren om Max sterker te maken.
Op zich onderscheidt Mad Max zich wat betreft de missies en dergelijke niet ten opzichte van andere open wereld games. Avalanche Studios doet dan ook niets wat echt nieuw is, maar vooral meer van wat we al in andere games gezien hebben en dat is jammer. Met een beetje rammen en counteren kom je al heel ver.
Als je bijvoorbeeld op de vuist gaat met War Boys krijg je te maken met het gevechtssysteem wat we ook in Batman: Arkham Knight gezien hebben. Daarnaast vind je tijdens het verkennen uitkijkpunten die je ook al uit Shadow of Mordor kent.
Mad Max review

...maar wel in een eigen jasje

Mad Max doet alles wel op zijn eigen manier. Als je bijvoorbeeld aan het knokken bent, kun je in de Fury modus terecht komen. Als dat gebeurt, breek je al snel een heleboel botten in het lichaam van de War Boy tegenover je. En dat is erg tof.
Ook het scheuren en knokken in je auto is erg tof neergezet. Je kunt auto’s beuken, met de harpoen de bestuurder uit de auto trekken of met je shotgun de tank laten ontploffen en dat geeft je naarmate je sterker wordt een steeds machtiger gevoel.
Avalanche Studios heeft dan ook veel elementen gepikt uit andere franchises en dat is op zich niet erg, gezien het in een erg tof jasje gestoken is. Mad Max geeft dan ook die unieke sfeer die ook in de films te proeven is. De vergane wereld klinkt misschien saai, maar is dat zeker niet.
Er is genoeg afwisseling van omgeving en het dag- nachtsysteem helpt nog een extra handje. Ook grafisch is Mad Max zeker niet de minste game, al hadden sommige dingen gedetailleerder gekund.
Mad Max review

Mad Max - Niet uniek, wel echt cool

Avalanche Studios heeft zich behoorlijk verdiept in de wereld van Mad Max uit de films en heeft die compleet met zijn sfeertje op een toffe manier tot leven laten komen in deze game. De game pikt hier wat van dit en daar wat van dat, maar blinkt eigenlijk nergens in uit.
Toch is het behoorlijk vermakelijk om urenlang over de zandvlakten te racen en daar dood en verderf achter te laten. De game doet alleen niets unieks of nieuws en dat is jammer. Toch is het het zeker waard om deze game te kopen, al is het wellicht na een afprijzing.
Cijfer: 8

Populair Nieuws