Forza Motorsport 6 Review - Van ongeëvenaarde klasse

  De tiende verjaardag van Forza Motorsport wordt opgeluisterd met het geronk van krachtige motoren, voortreffelijke vergezichten, het gescheur van tollend bandenrubber en de buitengewone schoonheid van de allerduurste bolides ter wereld. Ja lezers: Forza Motorsport 6 is gearriveerd, een van de meest complete en volmaakte racesimulatoren ooit verschenen, zoals te lezen is in deze Forza Motorsport 6 recensie.

  Met Forza Motorsport 6 brengt Turn 10 een prachtige ode aan de autosport, een hommage aan de chauffeur die stapelverliefd is op zijn eigen wagen. Doorgewinterde Forza-fans kunnen na het ietwat teleurstellende vijfde deel hun hart ophalen met 450 tot in detail verzorgde auto's, 26 circuits met meerdere varianten en uitzinnige multiplayerraces met ruimte voor maxmaal 24 spelers. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt alles visueel gekarakteriseerd door een resolutie van 1080p, met zestig frames per seconde.

  Bovenstaande maakt van Forza Motorsport 6 de mooiste, meest uitgebreide en bovenal de meest vloeiende Forza-game tot nu toe. Het in volle vaart scheuren over de schitterende Karelsbrug in Praag onderstreept hoe gelikt en voortvarend deze Forza-game is. In de even zonnige als stormachtige roadtrips door Zuid-Europa in Forza Horizon 2 gingen we al als een trein, maar wat dat betreft gaan we in Forza 6 als een vliegtuig.

  Forza Motorsport 6 review

  In de stromende regen

  Wie in Forza Motorsport 6 duikt ziet dat de game meer in zijn mars heeft dan enkel een indrukwekkende verzameling aan cijfers. Naast de verdubbeling van het aantal auto's en circuits 'introduceert' ontwikkelaar Turn 10 ook nachtraces en zware regenval. Helemaal nieuw in het Forza-universum is dit niet. In Forza Horizon 2 raceten we dikwijls 's nachts in de stromende regen en in de Storm Coast-uitbreiding was het noodweer nota bene de blikvanger.

  In die zin is het nogal vreemd dat deze features nadrukkelijk vermeld worden als de grootste vernieuwingen in Forza 6. Nog vreemder: in verhouding met recent uitgekomen racers als Project CARS en DriveClub is het weersysteem helemaal niet dynamisch en bovendien slechts van toepassing op een beperkt deel van de circuits. Het is dus niet zo dat je tijdens de vierde ronde van de Nurgburgring plotsklaps overvallen wordt door een stortbui. Alle weereffecten zijn vooraf geprogrammeerd en staan dus vast - wat er ook gebeurt.

  Forza Motorsport 6 review

  Genadeloos van de baan

  In een reactie op deze tekortkoming geeft Take10 aan dat ze zorgvuldig heeft gekozen welke circuits onder welke weersomstandigheden zijn te verrijden. Op die manier kon de ontwikkelaar zich volledig concentreren op het maken van realistische rijervaringen. Hoe jammer en spijtig deze beperking ook is, de resultaten mogen er absoluut zijn. In het holst van de nacht op Spa-Francorchamps de absolute duisternis trotseren is bloedstollend, evenals het scheuren door de stadionlichten verlichte kombaan van het Amerikaanse racecircuit Daytona.

  Afgezien dat de zware stortbuien buitengewoon fraai zijn, drukken ze ook een behoorlijke stempel op het racen. Wie met hoge snelheid door een flinke regenplas rijdt, raakt al snel de macht over het stuur kwijt. Rem je ook maar iets te hard in het water, dan schuif je genadeloos van de baan. Voor de circuits waarbij het met bakken naar beneden komt, is het daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen.

  Forza Motorsport 6 review

  Modificeer erop los!

  Dat kan in Forza Motosport 6 met een spiksplinternieuwe feature: mods. Dit zijn modifiers - grof vertaald aanpassingen - die in het spel invloed uitoefenen op de besturing van een auto, extra uitdagingen toevoegen of zorgen voor een speciale bonus - mits je bij de eerste drie eindigt. Het is verstandig om aan de hand van een circuit de besturing via een mod aan te passen. Race je door de regen? Dan is het slim om je banden van meer grip te voorzien. Rijd je door bergwegen? Verminder dan het gewicht van je auto!

  In de loop van de carriéremodus ontgrendel je steeds meer modificaties waarmee je uiteindelijk je gedroomde drietal kunt samenstellen. Dat kan wel even duren, want voor het volledig uitspelen van Forza's hoofdattractie ben je zeker meer dan zeventig uur (!) kwijt. De carríeremodus is opgedeeld in tientallen autosportscenario's waarbij iedere denkbare auto prominent aan bod komt: van exotische sportwagens, monsterachtige trucks tot klassieke oldtimers. Zelfs de Maserati 8CTF, gemaakt vóór de Tweede Wereldoorlog, is aanwezig!

  Forza Motorsport 6 review

  Gevoel van progressie ontbreekt

  Ondanks dat het een behoorlijke lange rit is, verveelt de carriéremodus geen seconde. De grote diversiteit aan circuits en auto's ligt hier overduidelijk aan ten grondslag, maar ook de grote variatie aan races en opdrachten houden het tempo in Forza 6 hoog. Het samenwerkingsverband met het Britse televisieprogramma Top Gear werpt opnieuw zijn vruchten af, met opdrachten waarbij je op het karakeristieke Top Gear-circuit kegels omver moet rijden of waarbij je het tegen een 'verslaanbare' variant van The Stig moet opnemen.

  Kleine kanttekening is dat het gevoel van progressie nogal ontbreekt. Los van wat vinkjes en prijzengeld word je nooit écht beloond voor je prestaties - iets waar Forza Horizon 2 beduidend beter mee scoort. Dit mag de pret gelukkig niet drukken. Turn 10 heeft ten slotte alle tijd genomen om bekende features uit de Forza-serie verder uit te bouwen en te perfectioneren. Zo waren de mogelijkheden om je auto naar smaak aan te passen en vervolgens online te delen nog nooit zo talrijk.

  Het delen van kleurencreaties en logo-ontwerpen was al mogelijk in Forza, maar in dit deel kun je veel beter in de gaten houden waar je huzarenstukjes zoal naartoe gaan. Dit moet de creatievelingen onder ons een extra stimulans geven om door te gaan met het bedenken van de meest uitzinnige en uiteenlopende projecten.

  Forza Motorsport 6 review

  Vingerlikkend detail

  Daarnaast keert ook de gelauwerde Forzavista-modus terug, waarbij álle voertuigen (!) tot in vingerlikkend detail worden gepresenteerd, inclusief een korte geschiedenisles hoe de auto precies is ontstaan. In deze interactieve garage kun je 's werelds meest exclusieve auto's uitgebreid aan de tand voelen, zonder daar verantwoordelijkheid voor te moeten dragen. Neem eens een kijkje onder de motorkap van de Audi RS 4 Avant of luister naar de achtergrondverhalen over Hollands eigen Donkervoort!

  Uren gluren naar al die honderden auto's gaat iedere speler ongetwijfeld doen, maar in Forza 6 moet er uiteraard geracet worden. In grote lijnen verschilt het spel daarin niet veel in vergelijking met vorige Forza-games. Opnieuw besturen de auto's stuk voor stuk verschillend, waardoor geen enkele race hetzelfde zal zijn. Een Donkervoort door een lastige bocht persen is een stuk lastiger dan wanneer je dat met bijvoorbeeld een Audi moet doen. Daartegenover is de Hollandse wagen ideaal voor het uitvoeren van inhaalmanoeuvres, gezien dat onovertroffen acceleratievermogen.

  Forza Motorsport 6 review

  Woon live races bij

  Zoals in voorgaande Forza-games kun je het jezelf zo lastig of makkelijk mogelijk maken in Forza 6. De meest ervaren coureurs onder ons zullen het schademodel op simulatie zetten en het antiblokkeersysteem uitschakelen, terwijl de minderbedeelde spelers de ideale lijn op het circuit inschakelen en gebruik zullen maken van de (zowel gehate als geliefde) flashbacks.

  Wie gebruikmaakt van de makkelijke opties, vergaart aan het einde van de race ook minder inkomsten. Het is de vraag of je op deze manier het optimale uit Forza eruit weet te halen. Enfin, op deze manier kunnen zoveel mogelijk spelers genieten van Forza 6 en dat is uiteindelijk waar het om draait.

  De Leagues staan centraal

  Centraal in de multiplayer staat 'Leagues', een modus waarbij je wordt ingedeeld in een virtuele divisie. Door races te verrijden scoor je punten waarmee je in betere divisies kunt komen. Het spel maakt daarbij onderscheid tussen agressieve racers (die niet schromen om te beuken) en voorzichtige racers, die zorgvuldig de bochten nemen en pas een tegenstander passeren als er voldoende plek is. Wie in de bovenste regionen van de ladder treedt, komt in de Top League terecht, waarin exclusieve races worden georganiseerd.

  Het gros van die spelers komt logischerwijs niet toe aan die wedstrijden. Daarom is er de optie om de races live bij te wonen. Met deze feature wil Turn 10 zich langzaam maar zeker mengen in het populaire universum van eSports. Het is nog even afwachten of Forza 6 dezelfde successen weet te behalen als een Call of Duty, maar gezien de passie en de tijd die de makers hierin steken, hebben wij daar het volste vertrouwen in.

  Forza Motorsport 6 review

  Forza Motorsport 6 Review - Slaat keihard terug

  Met Forza Motorsport 6 slaat Turn 10 na het ietwat teleurstellende vijfde deel keihard terug. Blikvanger is de gigantische hoeveelheid aan content, zowel op het gebied van auto's, circuits als opdrachten en races. Aangevuld met een indrukwekkend nacht- en weersysteem (dat helaas niet dynamisch is) en overdonderende beelden krijgen racefanaten precies waar ze op zitten te wachten. Alles bij elkaar genomen is Forza 6 een essentiële aankoop voor elke zichzelf respecterende liefhebber van racegames.

  9

  De plus- en minpunten

  • Vanuit grote passie voor auto en games tot stand gebracht
  • Complete Forza-ervaring als het gaat om wagens, circuits en races
  • Racen in stromende regen en in het holst van de nacht is even indrukwekkend als prachtig
  • Lange speelduur door uitgebreide carriére en Leagues-modus
  • Gevoel van progressie in carriére modus ontbreekt
  • Geen dynamisch weer- en nachtsysteem

  Forza Motorsport 6

  Verkijgbaar vanaf 15 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.