Kingdom Hearts The Story So Far Review - Bijna alles gebundeld

  Wie keek er als kind niet naar Disney films? De werelden van diverse prinsessen zijn prachtig vormgegeven en de avonturen van helden zoals Aladdin en Hercules zijn om van te smullen. Gamers kunnen zelf een hoofdrol vervullen in Disney werelden met de beroemde Kingdom Hearts serie waarvan nu bijna alles gebundeld is onder de noemer Kingdom Hearts: The Story So Far.

  Kingdom Hearts: Remix HD 1.5, HD 2.5 ReMIX, 2.8 Final Chapter Prologue, enzovoorts. Zijn er ook nog films?! Klinkt dit allemaal bekend in de oren? Enkel de Kingdom Hearts fans in hart en nieren konden de stappen van Square Enix volgen de afgelopen jaren. Voor de rest was het waarschijnlijk één groot doolhof. Er kwamen zoveel games uit, zoveel remixen, op zoveel platformen en continu zó gefragmenteerd. En waarom? Alleen maar om mensen klaar te stomen voor die langverwachte release van Kingdom Hearts 3 (29 januari dit jaar).

  Magie waar je niet omheen kan

  Of dat gelukt, is de vraag. Feit is wel dat Kingdom Hearts 3 menig hart veroverde begin dit jaar. “Magisch van begin tot eind”, zo wilde Nicky ons op het hart drukken in de Kingdom Hearts 3 review. Toegegeven, de superlatieven vlogen ons om de oren en over dat cijfer valt te discussiëren, maar feit is: om Kingdom Hearts kunnen we niet heen.

  Dat moet ook Square Enix gedacht hebben en daarom verscheen op dezelfde dag ook Kingdom Hearts: The Story So Far, een collectie met daarin alle games en films van de serie, op deel drie na. Wij hebben een handig overzicht van wat er allemaal in de collectie zit en in welke volgorde je het Kingdom Hearts verhaal het beste kan checken.

  Kingdom Hearts The Story So Far Review

  Niet voor iedereen beschikbaar

  Het grootste minpunt kan nu meteen gemaakt worden en dat is dat de collectie enkel naar de PlayStation 4 is gebracht. De vele opgepoetste HD-versies zijn immers al eerder uitgekomen op Sony’s platform. De enigen die (wellicht) nog nooit kennis gemaakt hebben met al dit schoons, zijn Xbox eigenaren. Kingdom Hearts 3 is de eerste game uit de serie die naar Xbox is gekomen. De kans is dan ook behoorlijk groot dat gamers met een Xbox voor het eerst deel 3 spelen en misschien meer willen. Een opfrisbeurt zit er dus niet in, tenzij je een PlayStation 4 bezit óf haalt. Idioterie ten top.

  De release is ook wat vreemd, namelijk 29 januari. Althans, dat was de import versie. De Nederlandse versie kwam pas een paar weken geleden uit. Het lijkt alsof Square Enix wil zeggen: kom jongens, we melken de koe niet nóg verder uit. Dit is een fanservice! Kortom, het lijkt een game die bedoeld is voor de fans die alles bij elkaar willen hebben in één doosje (op twee schijven). Een zet die we maar nauwelijks kunnen geloven.

  Wat logischer was geweest was een bundel met alle Kingdom Hearts content, dus óók het laatste deel. Daarbij is de koe de afgelopen jaren al flink uitgemolken. Dan had een complete bundel met daarin alle delen er ook nog wel bij gekund. Iets wat menig persoon waarschijnlijk nu niet als uitmelken zou beschouwen gezien de Kingdom Hearts 3 release. Als de Xbox One versie er was geweest al helemaal niet. Je kan bijna een hilarische conclusie trekken: zo onlogisch als verhaal van de Kingdom Hearts serie is, zo onlogisch zijn de stappen van Square Enix rondom de serie. Toegegeven: het blijf fascineren.

  Kingdom Hearts The Story So Far Review

  Ontzettend veel voor weinig

  Los van deze felle kritiek is het goed te weten dat ondergetekende een groot Disney-fan is én houdt van Kingdom Hearts. De collectie is op zich dan ook prima. Sterker nog, de game kent een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Mensen betalen slechts 40 euro of nog minder voor de collectie en als je nagaat dat elk deel je tientallen uren zoet weet te houden met alle magische sprookjes, kun je niet anders dan Square Enix hiervoor loven. Het is ongekend hoeveel (goede!) content je krijgt voor zo’n zacht prijskaartje.

  Natuurlijk zijn bepaalde game-mechanieken hier en daar niet meer van deze tijd en voelen dingen daardoor soms wat verouderd aan. Houd daarbij wel in gedachten dat de eerste Kingdom Hearts stamt uit het jaar 2002. De grafische oppoetsbeurt heeft het spel goed gedaan en eigenlijk doorstaat het spel de tand des tijds dan ook prima. Sora en zijn maten, alsook alle Disney helden zien er in HD picobello uit. Nergens bekruipt je het gevoel dat je oude meuk aan het spelen bent. Het is juist een feest van herkenning!

  Kingdom Hearts The Story So Far Review

  Kingdom Hearts: The Story So Far Review – Bijna het hele verhaal

  Mensen die net klaar zijn met Kingdom Hearts 3 en nog eens hun jeugd willen herbeleven in de werelden van Aladdin, De Kleine Zeemeermin of Toy Story doen er verstandig aan The Story So Far in huis te halen. Het is een aanvulling voor je verzameling. Voor de rest is het een tip om te spelen als je een PS4 hebt en net klaar bent met Kingdom Hearts 3, maar nog nooit eerdere delen gespeeld hebt. Al moet je er wel rekening mee houden dat de gameplay een tikkeltje anders is dan in het laatste deel.

  Dat neemt niet weg dat het eindoordeel een stuk kritiek mag en eigenlijk móet bevatten. Het is een gemiste kans dat de collectie niet naar Xbox is gebracht en dat de collectie pas ná de release van Kingdom Hearts 3 volgt. Een bewuste stap is gezet. Maar af en toe is de route van zowel Square als de Kingdom Hearts serie een groot vraagteken. Iets wat de magie niet altijd ten goede komt.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Zacht prijsje
  • Enorm veel content
  • Kingdom Hearts
  • Geen Xbox One versie
  • Nog steeds niet alles bijeen

  Kingdom Hearts The Story So Far

  Verkijgbaar vanaf 29 march 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.