Keychron K3 Review - Mechanische koning

Review
zaterdag, 07 mei 2022 om 15:00
keychron k3 5f1651855119
Wie vandaag de dag op zoek is naar een toetsenbord kijkt verder dan alleen de prestaties voor het gamen. Thuiswerken is op vele plekken een standaard onderdeel van de werkweek geworden en dus moet een toetsenbord je voorzien van meer dan een prettige ervaring tijdens het gamen. In onze Keychron K3 review lees je of het minimalistische toetsenbord van de Amerikaanse fabrikant de juiste vinkjes heeft afgestreept.
De Keychron K3 is een toetsenbord dat zich richt op de minimalist. Vanaf het eerste moment dat je de doos op de mat ontvangt, valt dit op. De relatief kleine verpakking is een voorbode voor wat het toetsenbord zelf ook is: compact en klein.

Kleine knaller

De Keychron K3 is namelijk een TKL-toetsenbord. Dat wil zeggen dat het toetsenbord zonder de nummertoetsen komt die doorgaans rechts aan een toetsenbord verbonden zitten. Specifiek gaat het bij de Keychron K3 om een toetsenbord met een 75 procent lay-out.
Met dit formaat behoudt je nog wel de F-toetsen boven het complete QWERTY-alfabet en de numerieke cijfers die daar doorgaans boven hangen. Aan de rechterkant wordt ook nog een kleine extra rij toegevoegd met page-up en -down, home- en end-toetsen. Keychron biedt overigens ook andere varianten aan die een stukje groter zijn, maar dan zul je hier even verder moeten kijken.
Voor de Keychron K3 past het minimalistische design enorm goed en zorgt de 75 procent lay-out voor een goede balans. Voor typen tijdens de werkuren ligt het toetsenbord heerlijk zonder dat je overbodige toetsen hebt, terwijl je muis altijd genoeg ruimte heeft als je een potje Overwatch speelt.
keychron k3 3f1651855236
keychron k3f1651855195

Voor de vliegensvlugge vingers

De lay-out komt daarnaast met een andere feature die voor ergonomisch gebruik zorgt. Het toetsenbord beschikt namelijk over Low Profile Gateron-switches. Deze switches zijn slechts 22 millimeter hoog, waardoor de toetsen enorm laag liggen. Een mechanisch toetsenbord als deze heeft daardoor geen steuntje nodig die je polsen iets hoger legt.
Doordat de switches zo dun zijn, ligt het toetsenbord zelf al enorm laag en kun je urenlang aan één stuk door typen zonder last te krijgen van je polsen. Wat daar overigens ook bij helpt, is dat de Keychron K3 over Red Switches beschikt (al is er ook een optie voor Bruine of Blauwe Switches).
Met de variant van de Keychron K3 die wij in handen hebben gehad, krijg je dus een stiller toetsenbord met lineaire toetsen. Hierdoor is iedere toetsaanslag lekker vloeiend en voelen je vingertoppen weinig weerstand. Mocht je een “Clicky”-geluid bij de aanslagen willen, raden we aan om voor de Blauwe Switches te gaan, maar dat is een voorkeur die bij iedereen anders ligt.
keychron k3 1f1651855206

RGB straalt enorm

Hetzelfde kun je overigens ook zeggen voor RGB-verlichting. Je hebt de optie om de Keychron K3 zonder RGB-verlichting te kopen, waardoor je wat op de kosten bespaart. Dit neemt alleen wel gelijk een groot deel van de charme weg van het toetsenbord. De K3 kan enorm kleurrijk zijn, mits je bereid bent om iets meer voor het toetsenbord te betalen.
Gezien RGB-verlichting vandaag de dag niet weg te denken is bij de meeste gaming-toetsenborden, is het toch moeilijk om op te vallen tussen alle RGB-toetsenborden. Keychron lost dit op door een kleurenregen voor te schotelen die door de Low Profile Switches extra opvalt. De Keychron K3 zelf is vooraf al voorzien van een flinke lading presets.
Helaas is het geen optie om kleuren naar hartenlust per toets aan te passen. Keychron heeft de prioriteiten duidelijk elders liggen, wat ergens toch jammer is. Toch is het een klaagzang die niet al te veel stand houdt als je het prijskaartje erbij pakt. Het toetsenbord kost namelijk maar 95 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan concurrenten van Razer en Steelseries.
keychron k3 2f1651855220
keychron k3 4f1651855247

(Kabel)keuze

Een feature die je voor deze prijs ook niet onderschat mag worden is de optie om via bluetooth te werken. Het toetsenbord geeft met een minimalistische slider de keuze om te kiezen voor bluetooth, al kun je ook gewoon het toetsenbord aansluiten via een USB-C kabel. Laatstgenoemde is ook onze geprefereerde keuze, want de bluetooth werkt niet helemaal vlekkeloos.
Er is sprake van een lichte vertraging bij iedere toetsaanslag. Je merkt tijdens het typen toch dat deze er net inzit. Voor werkzaken is het geen groot probleem, maar bij het gamen is de snelste reactie vaak de beste. Dit feit alleen al zorgt ervoor dat je de Keychron K3 sneller aan de kabel legt dan dat je voor de bluetooth-optie kiest.
De slider rondom de kabelkeuze is overigens niet de enige die je op het toetsenbord vindt. Aan de achterzijde is ook nog een kleine slider te vinden waarmee je kunt kiezen tussen een Windows of Apple-toetsenbord lay-out. Keychron levert daarbij een aantal extra key caps die je op het toetsenbord kunt zetten, zodat het toetsenbord lekker veelzijdig is. Het is een kleine toevoeging, maar zeker een welkome voor bijvoorbeeld content creators die vanaf Mac werken en thuis op hun Windows gaming-PC het toetsenbord willen blijven gebruiken.

Keychron K3 Review - Ergonomische rikketik

De Keychron K3 is een toetsenbord dat al heel snel aan te raden is. Het ergonomische design, een minimalistisch uiterlijk en toetsaanslagen die je vingers bijna niet aanvoelen; stuk voor stuk zijn het fijne elementen die een lag op het gezicht van elke PC-liefhebber toveren. Al helemaal als je het schappelijke prijskaartje er naast legt.
Het wil uiteraard niet zeggen dat het toetsenbord perfect is, want de bluetooth-functie laat toch lichte steekjes vallen. Ook het ontbreken van software voor meer customizable RGB-verlichting is jammer, al werken de verschillende presets fantastisch om een kleurenregen onder je monitor te creëren. Dat de Keychron K3 ook nog eens opties biedt voor zowel de Mac- als Windows-gebruiker maakt de optimale keuze voor de veelzijdige gebruiker die flink wat uren achter een PC doorbrengt.
Cijfer: 8.8