Na heel wat bordspellen gerecenseerd te hebben, is het vandaag tijd voor een kaartspel. We gaan terug naar de oertijd, de tijd van Neanderthalers en mammoeten. Het is tijd... om te dansen!
Nou moet je het dansen vooral niet te serieus nemen. Mammboo! is in eerste plaats een party game, het gaat om het fun-gehalte. Centraal staat daarin dat spelers gebaren moeten maken en kreten moeten uitslaan, want dát is dansen zoals ze dat vroeger deden. Duidelijk, alles met een korreltje zou nemen dus.
Type: kaartspel
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Duur: circa 45 minuten
Uitgever: Ravensburger
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: €11,-
De kaarten
Mammboo! wordt gespeeld met drie tot zes spelers. Het spel bevat 60 Mammbookaarten, deze worden geschud en verspeeld onder de spelers. Iedereen heeft dus een stapeltje kaarten tot zijn beschikking zoals bijvoorbeeld ook het geval is als men het kaartspel Pesten speelt.
Tot de 60 kaarten behoren verschillende soorten. Zo zijn er 53 gebarenkaarten en 7 jachtkaarten. Op de gebarenkaarten staat een Neanderthaler die een gebaar maakt en een kreet uitslaakt. De volgende kreten, met bijbehorende afbeelding, zijn aanwezig:
- Ding Dong
- Umba
- Toc Toc Toc
- Mambo
- Bunga
- Roarrrr
- Bong Bong
Moet je nu al lachen? Wacht dan maar tot je de afbeeldingen op de kaarten ziet. Verder zijn er nog 7 jachtkaarten. Deze zijn gekoppeld aan olifantjes die op tafel worden gelegd, één minder dan het aantal spelers dat meedoet.
Het spelverloop
Want wat is nu precies de bedoeling? Net zoals bij Pesten moeten spelers om de beurt een kaart op tafel liggen, alleen komt er nu wat meer bij kijken. Iedere speler moet namelijk de dans en kreet van de kaart nadoen. Dit betekent dat als er meerdere kaarten goed achter elkaar gespeeld worden, er steeds meerdere dansen en kreten gemaakt moeten worden. Behalve als er twee kaarten zijn met dezelfde dans en kreet erop, dan moet alleen de dans gedaan worden, de kreet blijft achterwege.
Afbeeldingen binnen of buiten de grot
Maar er komt nog meer bij kijken. Elke Neanderthaler is afgebeeld binnen of buiten een grot. Het is erg belangrijk om hierop te letten, want dit bepaalt de volgorde waarin gespeeld wordt én dus ook welke kaarten nagedaan moeten worden. Zodra een Neanderthaler buiten de grot is afgebeeld. wordt er linksom gedanst en als de neanderthaler in de grot is afgebeeld, wordt er rechtsom gedanst.
Hopen dat de rest fouten maakt
Je kunt je dan ook voorstellen dat het dansen van de open liggende kaarten niet lang goed kan gaan. Er is vast wel iemand aanwezig die niet de juiste volgorde hanteert, vergeet dat twee afbeeldingen na elkaar zorgt voor een consequentie etc. Dus fouten maken is goed, want de bedoeling van het spel is om alle kaarten kwijt te raken. Hoe meer jij foutloos doet, hoe sneller jij je kaarten wegraakt. Zodra een speler iets fout doet, moet hij de openliggende kaarten van tafel nemen en toevoegen aan zijn eigen stapel. Automatisch bij meerdere spelers worden de kaarten dan verdeeld. Wat te doen bij twijfel? Dan beslist de spelleider.

Wisselende spelleider
Deze wordt aan het begin van het spelen bepaald. Maar let op: de aanstelling hiervan kan veranderen tijdens het spel. Zoals eerder aangehaald zijn er namelijk 7 jachtkaarten. Deze zijn gekoppeld aan de olifantjes die op tafel staan, plus een heel klein bordje met 7 stappen erop. Alle olifantjes zijn zwart, behalve 1, die is roze. Zodra een speler een jachtkaart op tafel legt, moet iedereen zo snel mogelijk een olifantje pakken. Maar omdat er altijd 1 olifant te weinig is, verliest er altijd een. Zie het als een stoelendanseffect. Degene die mis grijpt, of überhaupt niet snel genoeg reageert, moet alle openliggende kaarten op tafel aan zijn eigen stapel toevoegen. Degene die het roze olifantje pakt, is de nieuwe spelleider en moet een kaart van zichzelf geven aan elke speler. Tot slot moet de pion op het speelbordje op 1 gezet worden. Elke keer bij een jachtkaart wordt de pion iets opgeschoven.
Twee manieren waardoor het spel stopt
Het spel stopt namelijk op twee manieren: of doordat iemand al zijn kaarten als eerste kwijtraakt of doordat de pion bij nummer 7 terecht komt, doordat er 7 jachtkaarten zijn gespeeld. In dit laatste geval is er natuurlijk nog niet direct een winnaar, daarvoor moeten de kaarten geteld worden van iedere speler. Degene met de minste kaarten, wint het spel en wordt uitgroepen tot Knotskoning. Bij een gelijk spel, bepaalt de spelleider op dat moment wie wint.
Moeilijker dan het lijkt
Je zult het misschien al merken: Mammboo! moet je vooral niet serieus nemen, het is een uiterst vreemd kaartspelletje. Eén waarmee heel wat mensen in de slappe lach gaan schieten. Want zeg nou zelf, de kreten en gebaren kun je niet serieus nemen. Het voordeel is dat het zo makkelijk te leren is en echt dansen helemaal niet aan de orde komt, daardoor is het geschikt voor bijna elke leeftijd. Wel is het zo dat het nog knap ingewikkeld is. Je moet snel handelen en je zult vaak op het verkeerde been worden gebracht door de afbeelding van de Neanderthaler: Is die nu wel of niet in de grot? En als de een begint te roepen en te gebaren, dan ben je al snel geneigd mee te doen, ook al maakt diegene een foute keuze. Het is dus taak om goed op te blijven letten.

Geinig kaartspel
Maar al met al is Mammboo! een geinig kaartspel dat voor weinig geld in de winkels ligt. Het is een leuke party game die je zo met wat vrienden oppakt. Zeker onder kinderen zal het goed aanslaan, maar waarschijnlijk ook bij studenten onder het genot van een borrel. Dit vanwege de simpelheid en de onzin dat het spel biedt. Voor volwassenen is het waarschijnlijk niet zo'n succes, tenzij ze mee moeten spelen met kinderen. Maar het biedt eigenlijk te weinig uitdaging en diepgang. Maar als je een avondje geen gezeur aan je hoofd wilten je wilt vermaken met iets uiterst simpels maar hilarisch, dan is Mammboo! jouw kaartspelletje.
Cijfer: 6.5