iPhone 11 Pro Review - Terug aan de top?

  Wie aan smartphones denkt, beeld zich al vrij snel een toestel van Apple in. Het is niet zo verwonderlijk aangezien de Amerikaanse fabrikant al jarenlang de trend zet in het design van de mobiele spraakdozen. Zo ook dit jaar met de nieuwste iPhone en in onze iPhone 11 Pro review lees je of het hierbij ook daadwerkelijk om een Pro-versie gaat.

  In 2019 brengt Apple drie varianten van de iPhone 11 op de markt. Zo verschijnt er de gewone iPhone 11, de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Wij gingen met de iPhone 11 Pro aan de slag en in onze review lees je of het label Pro gerechtvaardigd is voor deze telefoon.

  Wegzwijmelen

  De grootste vernieuwing van de iPhone 11 Pro is te vinden in de gloednieuwe camera. In plaats van twee lenzen is er nu ook een derde lens te vinden, waardoor de achterkant van de telefoon nu een gekgevormde driehoek bevat. Hoewel deze het design niet bepaald ten goede komt, kunnen de kwaliteiten van de foto's niet ontkent worden.

  De derde camera maakt verschillende, nieuwe opties mogelijk, zoals een ultragroothoekcamera. Deze zorgt ervoor dat je een foto verder kunt uitzoomen voordat je deze maakt. Wanneer je met je rug tegen de muur staat en een foto wil nemen, komt het geregeld voor dat je niet alles mooi op beeld krijgt. Daar komt met de ultragroothoekcamera verandering in, want nu kun je het beeld nog een stuk verder uitzoomen.

  Het verschil tussen en normale foto (links) op de iPhone 11 Pro en een foto genomen met de ultragroothoekcamera (rechts).

  Hierdoor zie je gelijk dat een foto veel meer diepte krijgt en je opnameveld aanzienlijk groter wordt. Die diepte kan er wel voor zorgen dat voorwerpen als tafels wat lijken te vervormen en alles is natuurlijk een stukje verder weg. Het neemt niet weg dat de foto's van fantastische kwaliteit zijn, maar toch zal het een optie zijn die je misschien iets minder snel zal gebruiken dan bijvoorbeeld de nachtcamera.

  Sprookjesachtige kwaliteit

  Met de iPhone 11 Pro wordt ook voor het eerst een nachtcamera geïntroduceerd. Deze wordt automatisch aangezet zodra de camera het gevoel heeft dat de foto wel wat meer licht kan gebruiken. Vervolgens stelt de slimme camera automatisch in hoeveel seconden de camera nodig heeft om genoeg licht op te nemen voor een goede foto en wordt de foto gemaakt.

  Een foto nemen kan tot zeven seconden duren bij weinig licht, waarbij je de telefoon zo stil mogelijk moet houden. De telefoon stabiliseert kleine trillingen die je maakt gelukkig zelf ook al, maar dat betekent niet dat je met de telefoon kunt gaan schudden. Wanneer de foto genomen is, kan je wel stellen dat het resultaat magisch is.

  De nachtfoto's van de iPhone 11 Pro zijn om door een ringetje te halen.

  Ieder kiekje zorgt voor prachtige belichting waarbij de kleuren extra goed tot hun recht komen op het fantastische Super Retina OLED XDR-display met HDR. Kleuren komen op fantastische wijze tot hun recht, waardoor je al snel geneigd bent om de helderheid zo hoog mogelijk te zetten om de kleuren zo goed mogelijk te laten stralen.

  Van alle markten thuis

  Dit gaat overigens niet alleen op wanneer je een foto's aan het bekijken bent, maar ook in het dagelijks gebruik. Het scherm oogt zo mooi dat het een zonde is om de helderheid niet zo hoog mogelijk te zetten. Als je bang bent dat je batterij dan snel leeg is, kunnen we je al snel geruststellen.

  De iPhone 11 Pro gaat bij gemiddeld gebruik prima een dag mee op hoge helderheid. Zelfs als dit niet het geval zou zijn, is de supersnelle lader die meegeleverd wordt een stille kampioen, want voor je het weet is je telefoon weer helemaal opgeladen. Als je dit een nachtje vergeet is het zelfs geen probleem, want het is ons gelukt om twee dagen zonder opladen de telefoon te gebruiken en er was zelfs nog ruimte om hier en daar wat te gamen.

  Dit kun je door Apple Arcade nu een stuk beter doen en al helemaal in combinatie met de nieuwe A13 Bionic Chip. Games spelen ontzettend fijn en snel dankzij de nieuwe chip en reageren meteen op iedere vingerafdruk die je achterlaat op het prachtige scherm. Het RAM-geheugen (slechts 4GB) lijkt laag, maar dat heeft verder geen invloed op hoe snel je weer verder kunt spelen waar je een paar dagen eerder gestopt bent.

  Games zijn ook in luttele tellen opgestart, waardoor je na een keer knipperen met je ogen al kunt spelen. Niets is zo vervelend als het wachten tot je aan de slag kunt en dat is met de iPhone 11 Pro dan ook niet het geval. Ook niet in-game, wat bij andere telefoons nog wel eens het geval is door een kleine hapering.

  Zwaargewicht

  Als je niet wil gamen met je iPhone 11 Pro, zou je ook net zo goed een film kunnen kijken. Ieder medium dat je op iPhone 11 Pro afspeelt, of het nou een game of film is, wordt versterkt door de nieuwe toevoeging op audio-gebied. De nieuwe telefoon bevat namelijk Dolby Atmos, wat voor een compleet andere audio-ervaring zorgt via de speakers van de telefoon. Het zogeheten spatial audio zorgt ervoor dat het lijkt alsof je surround sound op je telefoon ervaart.

  Met al die nieuwe features zou je denken dat de iPhone 11 Pro een koelkast in je broekzak is, maar niets is minder waar. Hoewel de telefoon wel een stukje zwaarder is dan bijvoorbeeld de iPhone XR, is het design nog steeds compact en het formaat zeer zetjes. Met 5.8 inch kunnen de meeste vingers bij elke hoek van het scherm komen en voelt de telefoon net licht genoeg om niet voor polsklachten te zorgen bij langdurig gebruik.

  De vraag is alleen wel of je het geld hebt voor een zwaargewicht als de iPhone 11 Pro, want het goedkoopste model, de 64GB-versie, kost je al 1159 euro. Voor een duurder model, 256GB of 512GB, ben je 1329 euro of zelfs 1559 euro kwijt. Leg hier de Samsung Galaxy S10 naast (899 euro voor 128GB) of de OPPO Reno 10x Zoom (799 euro voor 256GB) en je merkt dat het verschil nog best groot is en je wel eens kan afdwalen naar een goedkopere optie die iets minder goed is.

  iPhone 11 Review - Premium voor de Pro's

  Apple heeft grote stappen gezet op een aantal gebieden waardoor het nu weer op gelijke hoogte lijkt te komen met de concurrentie. Op sommige vlakken, zoals de nachtcamera, weet de iPhone 11 de competitie zelfs flink te overtreffen. Toch neemt dat niet weg dat er nog wat te sleutelen valt.

  Het nieuwe design met de drie camera's oogt namelijk wat lomp en ook heeft Apple nog steeds geen randloos scherm, waar de competitie daar al jaren mee loopt te pronken. Wel is de batterijduur van uiterst hoge kwaliteit en is het scherm een prachtige parel om ieder moment van te genieten. Zet dan ook maar een film aan of ga lekker gamen, want met het vernieuwde audio-systeem wil je niet meer anders zodra je eenmaal geproeft hebt van hoe lekker de ervaring kan zijn.

  8.8

  De plus- en minpunten

  • Prachtig scherm
  • Uitstekende camera's
  • Beste nachtcamera op de markt
  • Uitstekende batterij
  • Ultiem gameplezier
  • Dolby Atmos
  • Compact design
  • Camera-design
  • Erg duur

  ┬ę 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.