iPad Pro 9.7 inch Review - Een zakelijke krachtpatser

  Apple kwam vorig jaar met een gigantische tablet waarmee volgens hen alle professionele eisen werden ingewilligd. Die iPad Pro heeft nu een kleiner broertje gekregen in de vorm van de iPad pro 9.7 inch. Kan deze iPad net zoveel als zijn grote broer? Dat en meer lees je in deze iPad Pro 9.7 inch review!

  De reden voor een kleinere iPad Pro is ons niet direct duidelijk. Mensen die een kleine tablet willen nemen eerder een iPad air of iPad mini, daarentegen zouden mensen die professioneel werk willen verrichten op een tablet dan toch eerder een groter beeldscherm verkiezen.

  Tussen wal en schip

  De iPad Pro 9.7 inch lijkt dan ook tussen wal en schip te vallen. Iemand die een tablet alleen privé gebruikt heeft geen zin om minimaal 650 euro neer te tellen voor een tablet, een grafisch ontwerper heeft liever een groter beeldscherm waarop je meer overzicht hebt. Dus voor wie is het apparaat? Daar wilden we in ieder geval achter komen.

  Want wanneer je de tablet in gebruik neemt heb je er niet direct een idee van waarom je minimaal 650 euro neerlegt voor de tablet. Qua design wijkt de tablet niet heel erg af van het ontwerp dat je al kent van de iPad Air. Dus aan de buitenkant zul je het in ieder geval niet af zien. Omdat Apple gebruikers toch wel enigszins om de status en uiterlijk van het apparaat geven is het de vraag of mensen hierover zullen vallen.

  Geen gebrek aan geheugen

  Het reviewexemplaar dat wij in gebruik hadden was een 256 GB uitvoering van de tablet. Aan geheugen geen gebrek dus en je zult echt je best moeten doen om de tablet vol te krijgen met enkel foto’s. Wanneer je er ook muziek en films op gaat zetten zal het wat harder gaan met het geheugen, dat maakt het ook lastig als je bedenkt dat je het geheugen niet uit kunt breiden, maar dit hoeft in de huidige streamgeneratie niet veel uit te maken.

  Muziek en Films is voor een deel wel waar deze tablet voor bedoeld is, of in ieder geval het bewerken daarvan. Want de iPad Pro is krachtig genoeg om allerlei taken tegelijk te verrichten en dat is voor een apparaat met een ontwerp als de 9.7 inch uitvoering toch wel erg uitzonderlijk. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van een videobewerkingsprogramma maar bedenk je net dat je nog bezig was met het bewerken van een foto, dan is het schakelen tussen apps eerder een kwestie van miliseconden dan seconden.

  Bewerken als een Pro

  En dat is waar de iPad Pro in uitblinkt. Je hebt de mogelijkheid om foto’s, video’s en muziek te bewerken en in principe kan de tablet alles tegelijk. Erg makkelijk voor wanneer je professioneel filmmaker bent of fotograaf en vaak onderweg bent.

  Ook als je dus vaak onderweg bent is het makkelijk wanneer je een compacte tablet hebt waarmee je allerlei professionele werkzaamheden kunt verrichten, wat dat betreft maakt de iPad Pro zijn naam zeker waar.

  Privé ook een topper

  Maar het fijnste is natuurlijk dat je ook een tablet hebt waarmee je privé ook overweg kunt en dat je één apparaat voor zowel zakelijk als privégebruik hebt. Met die gebruiker in het achterhoofd heeft Apple waarschijnlijk ook de iPad Pro 9.7 inch in het leven geroepen. Wanneer je je favoriete muziek op de tablet wilt luisteren is dit geen probleem, zowel de hoge als lage tonen zijn goed vertegenwoordigd in de 4 speakers die het apparaat rijk is.

  Die 4 speakers zorgen er sowieso voor dat zowel muziek als films en series altijd natuurgetrouw geluid afgeven. Een leuke feature op het apparaat is dat wanneer je de tablet verwisselt van landschapsmodus naar verticale modus, de speakers meebewegen. Op deze manier komt het geluid dus altijd vanuit de hoek waarvan je op het beeld ziet dat het vandaan komt.

  Warme kleuren door een bijzondere feature

  Dat beeld is trouwens ook om over naar huis te schrijven. Wanneer je even wilt ontspannen nadat je klaar bent met werken is een filmpje zo aangezet en kun je genieten van schitterend weergegeven beelden. Een mooi weergegeven beeld is iets wat we tegenwoordig simpelweg verwachten van Apple en het bedrijf uit Sillicon Valley verzaakt daarin wederom niet.

  Overigens zit er voor het beeldscherm ook een speciale nieuwe feature om je ogen de kost te geven. De iPad Pro 9.7 inch meet namelijk niet alleen de sterkte van het licht om daar de helderheid op aan te passen, het beeldscherm meet ook de warmte van het licht om daar de warmte van het beeldscherm op aan te passen. Hierdoor kun je een stuk langer naar een beeldscherm kijken zonder dat je ogen vermoeid raken.

  De theorie achter het opnemen van de warmte in je omgeving komt volgens Apple van het lezen van een boek. Een boek zendt natuurlijk geen licht uit, een tablet (beeldscherm) doet dit wel. Wanneer je met de iPad Pro aan het werken bent, zul je merken dat de theorie inderdaad klopt en dat het beeldscherm een stuk fijner afleest.

  Dat is wel zo fijn wanneer je uren achter elkaar foto’s aan het bewerken bent, want er zijn zowel gratis als betaalde apps die je de mogelijkheid geven om foto’s te bewerken. Voor de review gebruikten wij Pixelmator, voor deze app betaal je 4.99 euro en heb je een zeer goed bewerkingsprogramma. Het feit dat de iPad Pro zulke prestaties levert en er ook nog eens zo goed uitziet toont eens te meer dat Apple de balans tussen ontwerp en prestatie goed in de vingers heeft.

  Zeer goede camera

  Dat blijkt ook uit de camera, het blijft er onwennig uit zien wanneer mensen foto’s maken met een tablet, maar sinds we gebruikmaken van de iPad Pro zijn we ook van die club. De foto’s die je maakt met de tablet zien er zeer goed uit, zowel de frontcamera als de camera op de achterzijde zien er erg goed uit. Doordat de frontcamera zo goed is, maakt het ook dat we vaker de iPad pakten om gebruik te maken van beeldbellen.

  Een andere toffe feature die te maken heeft met de camera is het feit dat je 4K video’s op kunt nemen. Als je dus een keer je eigen videocamera vergeet mee te nemen, is je iPad een goede vervanger en kun je onderweg ook nog eens direct de video die je hebt opgenomen bewerken. Noem maar eens een camera waarmee je hetzelfde kunt doen.

  Uiteindelijk hangt het ervanaf wat jij met je tablet wilt gaan doen. Wil je de iPad alleen gebruiken voor het maken van selfies en het streamen Netflix dan zouden wij nog even verder kijken. Wil je echter een tablet waarmee je zowel zakelijk als privé overweg kunt, dan is de iPad Pro 9.7 inch een zeer goede optie.

  iPad Pro 9.7 inch Review conclusie - Klein, fijn, maar razendsnel

  Natuurlijk zitten er ook een paar nadelen aan en moet je er bij aanschaf in ieder geval nog 100 euro bovenop tellen en 160 voor een smart keyboard. Maar wanneer je eenmaal de tablet in gebruik neemt, zul je merken dat het een erg fijn apparaat is om onderweg mee aan de slag te gaan en om thuis op de bank een serie of film op te kijken.

  Dus ben je iemand die veel onderweg is en zo mobiel mogelijk wil zijn, maar ondertussen wel goed en snel wil kunnen werken, dan is de iPad Pro 9.7 inch een zeer goed apparaat. Wil je alleen gebruikmaken van de tablet om Netflix, YouTube en Spotify te streamen, dan moet je jezelf afvragen of het je die minimale 650 euro waard is, of dat je niet beter voor een iPad Mini/Air kunt gaan kijken.

  8

  De plus- en minpunten

  • Mooi formaat
  • Warme kleuren op je beeldscherm
  • Snelle prestaties
  • Veel verschillende bewerkingsapps
  • Goede speakers
  • Hoog prijskaartje
  • Voor wie is deze tablet?
  • Meer geld voor broodnodige accesoires

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.