Bigger is better. Dat moet
Apple vast gedacht hebben toen het bedrijf onlangs de
iPad Pro lanceerde. Het is de grootste tablet ooit. Ons oordeel lees je in deze
iPad Pro review.
De iPad Pro is een bak van beest, een monster. Maar dat mag ook wel als je vrij diep in de buidel moet tasten. Want je bent niet eerder klaar dan
919 euro en dat is natuurlijk een flink bedrag. Je betaalt voor vooruitstrevende techniek, want de iPad Pro is best een toffe pc.. eh tablet met bekende
features zoals je mag verwachten. Denk aan Siri ondersteuning en het gebruik van een vingerscan om in te loggen.
De tablet heeft een 12,9 inch scherm en een resolutie van 2732 x 2048. Welke applicatie je ook gebruikt, alles ziet er haarfijn uit en dat is zeer prettig voor de ogen. En wanneer je bijvoorbeeld een filmpje afspeelt via Netflix dan kun je niet anders dan beseffen dat je compleet wordt weggeblazen door de kwaliteit. En eerlijk is eerlijk: op een groter scherm een film zien of dat ene tv-programma terugkijken is een stuk fijner dan op een kleiner formaat zoals de iPad Air 2 (of de rest van de eerder verschenen modellen).
Heerlijk film kijken met de ingebouwde speakers
Wat bovendien van zeer grote toegevoegde waarde is, zijn de vier ingebouwde
speakers. Zeker als je een film opzet, merk je dat de geluidskwaliteit beter is dan bij eerdere iPads. Je kan gerust zeggen dat als je op pad bent en ergens je eigen kleine bioscoop wil creëren, kan dat. Minder belangrijk, maar wél handig is dat het geluid aangepast wordt aan de manier waarop jij de iPad kantelt en dus in de hand hebt.
Toch zullen de meesten niet een iPad (laat staan deze Pro) in huis halen om ergens een film op te kunnen zetten. Misschien ben jij wel zélf een videomaker! Professioneel of niet: praktisch iedereen is tegenwoordig wel filmpjes aan het maken en dus aan het monteren. Apple gaat goed mee met de tijd, want als iets hot is onder videomakers, dan is het wel 4K. Als je bijvoorbeeld een iPhone 6 of iPhone 6S bezit, kun je beelden schieten in 4K en dat monteren op de iPad Pro. Wederom handig als je onderweg bent. Bovendien werkt de Pro alles behalve traag, dankzij een verbeterde chip en een snellere processor in vergelijking met de iPad Air 2.
De iPad Pro is voor iedereen
Een belangrijke vraag is of de iPad pro beschouwd kan en moet worden als laptopvervanger. Ja en nee. Misschien dat Apple een volmondig ‘ja’ ambieert, maar eerlijk is eerlijk: als je gelijktijdig in veel programma’s bezig bent en snel wilt werken, dan gaat dat als vanouds nog altijd even beter op een laptop of desktop (met muis) dan op een iPad Pro. Het is goed om te zien dat de opties steeds geavanceerder worden, maar wees je wel bewust dat de Pro zeker niet een apparaat vervanger is.
Je gaat niet de hele dag door op een iPad Pro werken. Dat lijkt haast onwaarschijnlijk. Al is het wel zo dat er een toetsenbord voor Nederland in de maak is (dat we helaas nog niet hebben kunnen testen)
De tweede belangrijke vraag is voor wie de Pro eigenlijk precies bedoeld is. Veel mensen denken dat het enkel voor zakenlui is. Dat is een verkeerde gedachte. Vergis je niet: de iPad pro is eigenlijk voor iedereen: voor jou, voor mij, voor je moeder, je buurman. Dat klinkt flauw, maar zo is het zeker niet bedoeld.
Dankzij de fijne opties en tal van (kleine) verbeteringen is het simpelweg een fijn apparaat voor diverse mensen. Of je nu even wilt surfen, een game wil spelen, een app wil checken, de iPad Pro is je beste vriend. Maar als we kritisch zijn, raden we ‘m eigenlijk niet aan dat soort gebruikers aan. Het gamen komt bijvoorbeeld niet goed uit de verf. Een game als Geometry Wars ziet er belachelijk goed uit klinkt ook nog eens fantastisch door al die ingebouwde speakers, maar de Pro ligt veel te lomp in de hand om echt fijn te kunnen gamen. De vorige kleinere modellen zijn geschikter. Al is er wel de mogelijkheid om los een
controller bij te kopen.
Mensen die wel écht meerwaarde uit de Pro kunnen halen zijn bijvoorbeeld ingenieurs, medici en kunstenaars. Ingenieus moeten veel ontwerpen en tekenen. De iPad Pro is hiervoor zeer geschikt. Dankzij een pencil (niet meegeleverd) kan deze doelgroep naar hartenlust tekenen in AutoCad én met veel precisie.
Verdraaid handige pen
Die pen moet je niet onderschatten, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Een dikke streep, een dunne streep en van alles er tussen: het ding registreert van alles. En alles lijkt vlekkeloos te verlopen. Een moderne verfkwast in de hand en dus is het een fijn stukje techniek voor tekenaars en andere kunstenaars.
Verder kan de iPad Pro goed van pas komen in de wetenschap. Een voorbeeld die ondergetekende wel ziet zitten is dat een dokter bijvoorbeeld in gesprek met een patiënt via de iPad Pro tekeningen kan laten zien van het menselijk lichaam en dan meer duiding kan geven. De Pro is grafisch zo’n monster, dat er genoeg ingezoomd kan worden op details. Hoeveel mensen komen er niet op gesprek en denken vervolgens dat een dokter abracadbra praat? Zo’n Pro zou mede vanwege zijn omvang uitkomst bieden.
Bovendien kan je op de iPad Pro multitasken (al kon dat eerder ook al op de iPad Air 2 bijvoorbeeld). Terwijl je links een pagina open hebt staan, kun je even snel swipen en je notities erbij halen. Zo kun je snel switchen tussen je gedachten en wat je aan het kijken bent. Of stel bijvoorbeeld in dat je via snel swipen je e-mail wilt openen. Je bepaalt zelf je voorkeur!
Mooi, maar duur
We zijn zeker lovend over de iPad Pro, want dit is simpelweg de beste tablet die Apple heeft afgeleverd. Alleen is het apparaat niet voor iedereen aan te raden. Je moet je goed beseffen dat het apparaat duur is(de duurste variant is over de 1200 euro!) en zwaar in de hand ligt. Relatief is hij licht en lichter dan een laptop. Maar als jij een persoon bent die vaak even wil surfen en een iPad bij de hand neemt, dan is de Pro niet geschikt. Dan raden we je de iPad Air 2 aan. De Pro zet je eerder neer op een tafel.
Beschouw het ook niet als laptop vervanger op kantoor, zeker niet als je veel aan videobewerking doet. Wél wil je de Pro erbij hebben voor montages onderweg bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor andere doelgroepen: het is een zeer fijne tablet die in veel beroepen erg gewenst is omdat het gemakt biedt. Het is een monster van een apparaat dat zeer goed werkt, maar vraag jezelf af waarvoor je ‘m gaat gebruiken. En dan weet je of je je portemonnee echt open moeten trekken. Ons advies is dus: niet voor iedereen, maar wel voor velen. Al blijft hij
duur!
Cijfer: 8