iPad 2018 Review - Een schepje bovenop het 2017 model

  De strijd om de scholen is losgebarsten. Tijdens een event in Chicago, dat volledig om onderwijs draaide, kondigde Apple de iPad 2018 aan die het moet opnemen tegen de Chromebooks. In deze iPad 2018 review lees je of de nieuwe tablet zich een weg in de scholen kan vechten.

  De Apple iPad 2018 is de verbeterde versie van het 2017 model. Geen schokkend gegeven feit, maar op het eerste oog lijkt er eigenlijk niets veranderd ten opzichte van het model van vorig jaar. De twee iPads zien er namelijk zo goed als precies hetzelfde uit, zijn allebei 9,7 inch en hebben een prachtig retina scherm, maar de 2018 versie biedt van binnen meer.

  Zo draait de nieuwe iPad op dezelfde processor als de iPhone 7 en de 7 Plus, de A10 Fusion Chip. Daarmee wordt het aantal rekenkernen verdubbeld van twee vorig jaar naar vier in het nieuwe model, maar het is niet Apple's meest recente techniek. Zo heeft de iPhone X een recentere en snellere A11 Bionic Chip onder de motorkap zitten en ook de iPad Pro heeft een snellere A10X Chip. Dit heeft het bedrijf vooral gedaan om het apparaat qua prijs toegankelijk te houden voor iedereen. Het is alleen wel iets wat je mee moet nemen voordat je besluit om de iPad te kopen.

  Ondanks dat de iPad binnenin niet de meest recente techniek bevat, is het nieuwe model aanzienlijk sneller geworden vergeleken met de 2017 versie. Je kunt zonder enige moeite van app naar app overschakelen en ook de ietwat zwaardere apps zullen vlekkeloos gedraaid kunnen worden op de iPad. Dus als grafisch ontwerper kun je ook heel goed je ei kwijt met de verschillende apps die de App Store te bieden heeft. Deze specificaties zijn alleen niet de blikvanger van het model, dat is namelijk de volledige ondersteuning voor de Apple Pencil. Met deze ondersteuning kun je op een heel gemakkelijke manier je iPad omtoveren tot een virtueel schrift.

  Maar je kunt nog veel meer dan je iPad omtoveren in een schrift, het is een verlengstuk van je vinger. Zo is alles met de Apple Pencil te doen. Het maken van aantekeningen in een notitieblok voelt alsof je een upgrade van een schrift voor je hebt liggen. Screenshots kun je binnen mum van tijd helemaal naar eigen wens maken met de pen en navigeren door de verschillende menu's gaat super snel. Daarnaast heb je ook een extra troef in handen met verschillende spelletjes, want zo'n Apple Pencil is vaak toch een stuk nauwkeuriger dan je eigen vinger! De mogelijkheden zijn dus eigenlijk eindeloos.

  iPad 2018 review

  De goedkoopste iPad, maar...

  Deze mogelijkheden hebben alleen wel een bepaald prijskaartje, want je moet deze Apple Pencil zelf aanschaffen. Deze pen zit niet inbegrepen bij de prijs die je betaalt: 359 euro voor de 32GB variant of 449 euro voor de versie met 128GB geheugen. De Apple Pencil kost zelf 99 euro. Zo zit je met de 32GB versie al op 459 euro als je besluit om de pen aan te schaffen, een aanzienlijk hoger bedrag dat je dan kwijt bent vergeleken met de meeste Chromebooks op de markt.

  Maar als je deze Apple Pencil wegdenkt en het bedrag van 359 euro neerlegt voor de iPad 2018, dan kom je op een goed product uit dat voor iedereen toegankelijk is. Want naast dat Apple's nieuwe snufje dient als alles-in-één wegwijzer in het onderwijs, is de iPad ook uitermate geschikt voor het dagelijkse gebruik in huis.

  Want of je nu een nieuwe aflevering van je favoriete serie wil kijken met de iPad op schoot, of tijdens het ontbijt de digitale versie van de Telegraaf wil lezen, de iPad 2018 schiet in die opzichten alles behalve tekort. Ook kids die aan de slag willen met verschillende mobiele apps zullen prima hun ei kwijt kunnen in de nieuwe iPad, want het grafische vermogen van de iPad is groot en het al eerdergenoemde retina scherm helpt hier zeker aan mee. Met een resolutie van 1536 bij 2048 pixels oogt alles netjes en scherp.

  iPad 2018 review

  Augmented reality

  Toch zullen niet alleen kids hun ogen uitkijken met alle apps die te downloaden zijn in de App Store. De iPad 2018 heeft namelijk de beschikking over augmented reality-apps (AR). Deze apps brengen virtuele objecten tot leven. Als jij bijvoorbeeld in een online winkel een vaas wil bestellen, dan kun je deze vaas laten projecteren in het echt. Een soort try before you buy!

  Deze apps gaan alleen nog een stukje verder dan het projectoren van cosmetische producten in je huiskamer. Ook in de schoolbanken zullen deze AR apps je een helpende hand toedienen. Neem bijvoorbeeld de augmented reality-app van BBC: Civilisations AR. Met deze app haal je de geschiedenis naar je eigen woonkamer. Zo kun je op de wereldbol kiezen welke geschiedenis je wil ontdekken. Bij ons op het beeldscherm was ineens een sarcofaag te zien in de woonkamer. Leuk, leerzaam en een zeer vette toevoeging aan de iPad.

  Al deze apps vragen alleen wel wat van de iPad. Zo merk je dat het apparaat na een tijdje al kan gaan fungeren als een verwarming, want bij het uitvoeren van een spelletje wordt de iPad al enorm snel heet. Ook van de batterij wordt veel gevraagd, die volgens Apple zo'n 10 uur lang mee gaat bij normaal gebruik. Hoewel de accugrootte vergeleken met vorig jaar gedaald is van 32,9Wh naar 32,4Wh, weten beide iPad modellen in de praktijk gelijke resultaten te behalen als het aankomt op batterijduur.

  Maar als jij een groot spelletje speelt en daarbij ook nog eens een muziekje luistert, dan zul je merken dat er sneller procentjes worden afgesnoept van de batterij dan normaal en dat deze 10 uur niet gehaald zullen worden. Daarnaast lijk het ook wel 10 uur te duren om het apparaat weer op te laden. De iPad neemt op z'n zachtst gezegd de tijd om weer op volle oorlogssterkte aan de slag te kunnen, zelfs als de iPad helemaal niet bezig is met het uitvoeren van taken.

  iPad 2018 review

  iPad 2018 review - Winnaar van het klaslokaal?

  Met als blikvanger van het product de volledige ondersteuning van de Apple Pencil lijkt het voor scholieren een uitstekende vervanger van de schoolboeken en schriften. Geen eindeloos gekloot met het kaften van boeken, maar één hoesje en je bent klaar. Vooralsnog lijkt dit alleen niet met de iPad 2018 te lukken. Ja, de nieuwe iPad is een topper op het gebied van prijs-kwaliteit, maar als je je bedenkt dat je de Apple Pencil toch wel enigszins nodig hebt, dan kom je al gauw op een hoog bedrag uit.

  Desalniettemin is de iPad 2018 een uitstekend model voor iedere huis-tuin-en-keuken gebruiker én voor degene die zonder een al te hoog budget gebruik wil maken van de ietwat zwaardere software. Al met al kunnen we dus wel stellen dat Apple met deze iPad nog niet de scholen heeft overgenomen, maar dat menig huiskamer zich wel alvast mag warm maken voor de komst van de nieuwe iPad.

  8

  De plus- en minpunten

  • Snel
  • Mooi scherm
  • Augmented reality
  • Goedkoop, maar...
  • ...inclusief Apple Pencil al snel een dure aankoop
  • Snel heet
  • Laadt langzaam op

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.